, , ,

“Καλημέρα Χαρά!” της Agapi Stassinopoulos (52 διαλογισμοί και πρακτικές για μια γαλήνια και ευτυχισμένη ζωή)

«Κλείσε τα μάτια και πες στον εαυτό σου χαμηλόφωνα το ρήμα “είμαι”. Μονάχα αυτό. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται για να υπάρχεις, να είσαι πλήρης

«Κλείσε τα μάτια και πες στον εαυτό σου χαμηλόφωνα το ρήμα “είμαι”. Μονάχα αυτό. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται για να υπάρχεις, να είσαι πλήρης κι ευτυχής. Μόνο να είσαι. Ακέραιος, ξεκάθαρος κι αληθινός. Κλείσε τα μάτια και πες το πάλι. Είμαι. Θα δεις πως έχει άλλη αίσθηση».

Το άκουσα από μια γυναίκα που θαυμάζω, ενώ είχα μόλις ολοκληρώσει το βιβλίο Kαλημέρα, χαρά! της Agapi Stassinopoulos. Η σύνδεση έγινε ακαριαία. Aπό αυτά που σου συμβαίνουν συχνά και σκέφτεσαι πως το τυχαίο είναι ανύπαρκτο. Όλα συνδέονται, όλα συμβαίνουν γύρω μας αρμονικά, αρκεί να έχεις τα μάτια και τα αφτιά σου ανοιχτά για να τα αφουγκραστείς και να τα αγκαλιάσεις.

Η συγγραφέας πέρασε από πολλά μονοπάτια μέχρι να φτάσει στο δικό της «είναι». Βίωσε απογοητεύσεις και αποτυχίες, φοβήθηκε, πόνεσε, μέχρι που τελικά συνειδητοποίησε πως όλα είναι χρήσιμα αρκεί να είναι ο εαυτός της. Η πεποίθηση πως μέσα της υπάρχει φως την οδήγησε σιγά σιγά στην ευτυχία. Μια διαδρομή γεμάτη γνώσεις που θέλησε να μοιραστεί μαζί μας.

Κάθε ζωή διαμορφώνεται από μια μοναδική στιγμή: τη στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποιεί, μια για πάντα, ποιος είναι. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους βρίσκονται μπροστά σ’ αυτή τη μαγική στιγμή όπου αλλάζουν τον ρου της ιστορίας τους. Τη στιγμή που ο ανήφορος είναι μπροστά και στο τέρμα ο εαυτός τους, κρυστάλλινος και καθαρός σαν το νερό. Η Agapi Stassinopoulos με το Καλημέρα, χαρά! τους βοηθά να βαδίσουν μπροστά.

https://enallaktikidrasi.com/2018/01/kalimera-xara-agapi-stassinopoulos/

«Φωτίζει τις πόρτες που ίσως προσπεράσουν, τους δείχνει πού έχουν φυλαγμένα τα κλειδιά και τελικά τους οδηγεί στην ευτυχία που υπάρχει ήδη μέσα τους». Δανείζομαι τα λόγια που χρησιμοποιεί η ίδια στην εισαγωγή και έπειτα τα κάνει πράξη με 52 θεματικούς διαλογισμούς. Έναν για κάθε εβδομάδα του χρόνου.

52 διαλογισμοί που βοηθούν όσους κρατήσουν το βιβλίο της στα χέρια τους να φροντίσουν τον εαυτό τους (διαλογισμός, υγεία, ελεύθερος χρόνος), να μάθουν να υπερπηδούν τα καθημερινά εμπόδια (απορρόφηση της αρνητικής ενέργειας από κάποιους ανθρώπους, αρνητική στάση ζωής) και να διαχειρίζονται τις ανθρώπινες σχέσεις, τη ζήλια, την κατάκτηση του αυτοσεβασμού, το άγχος, τα κατάλοιπα της παιδικής ηλικίας. Όσο διαβάζεις, απελευθερώνεσαι από τον πόνο και τα βάσανα. Η θλίψη ξεθωριάζει, και μετατρέπεις την απογοήτευση σε σύμμαχο και φωτισμένο οδηγό.

Η συνέχεια αφορά την αποδοχή του εαυτού. Δείχνει στον αναγνώστη της πώς να εμπιστεύεται τη δημιουργική του φύση, πώς ν’αγαπά τον τον εαυτό του και τελικά να έρχεται σ’ επαφή με το ανώτερο πνεύμα που ζει μέσα του. Όπλα του η αντίληψη και η απόλυτη συνειδητότητα.
Κάθε κεφάλαιο χαρίζει απλόχερα σοφία από την πνευματική αναζήτηση μιας ολόκληρης ζωής. Ιστορίες, εμπειρίες και οδηγίες διαλογισμού εμπνέουν και καθοδηγούν. Οι αδιέξοδες καταστάσεις βρίσκουν λύσεις και η εσωτερική ησυχία φέρνουν ηρεμία και ισορροπία.

«Να έχεις το βιβλίο αυτό στο κομοδίνο σου και θα γίνει η πιο αγαπημένη σου παρέα», μας προτρέπει η συγγραφέας. Να το χρησιμοποιήσεις δημιουργικά, με φαντασία και χαρά. Άσε την καλοσύνη να σε πλημμυρίσει και κράτα την καρδιά σου ανοιχτή. Η ευτυχία είναι εκεί, κουρνιασμένη σε μια φωλιά που έχτισες ο ίδιος με τα χέρια σου. Να είσαι ο εαυτός σου και τότε θα τη συναντήσεις.

«Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται παρά να είσαι ο εαυτός σου. Αυτό είναι αρκετό. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Όσο θα γνωρίζουμε τον εαυτό μας απ’ όλες τις πλευρές, το πνεύμα θα μας βοηθήσει και θα μας συναντήσει στην πορεία. Το θαύμα της ζωής σου θα ξεδιπλωθεί μπροστά σου όταν σταθείς ασάλευτος στα θεμέλια του εαυτού σου. Μην αναβάλλεις την αγάπη προς τον εαυτό σου. Ακολούθησέ με σε αυτή την περιπέτεια και θα βρεις τη χαρά μέσα σου».

Να είσαι ο εαυτός σου. Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται για να υπάρχεις, να είσαι πλήρης κι ευτυχής. Μόνο να είσαι.

Συντάκτης | Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Δεν έχουν σημασία οι συστάσεις... είναι μονάχα ένα γαλάζιο περιτύλιγμα που κρύβει επιμελώς το δώρο. Σημασία έχει το δώρο αυτό καθαυτό, ο ίδιος ο άνθρωπος και όλα όσα αγαπά ! Κι εγώ αγαπώ να γράφω. Τα πάντα, από πάντα και για πάντα! Ζω απ’ αυτό, ζω γι’ αυτό και ζω μέσα απ’ αυτό.

Δείτε όλα τα άρθρα

Συντάκτης | Αλεξάνδρα Κεντρωτή

Δεν έχουν σημασία οι συστάσεις... είναι μονάχα ένα γαλάζιο περιτύλιγμα που κρύβει επιμελώς το δώρο. Σημασία έχει το δώρο αυτό καθαυτό, ο ίδιος ο άνθρωπος και όλα όσα αγαπά ! Κι εγώ αγαπώ να γράφω. Τα πάντα, από πάντα και για πάντα! Ζω απ’ αυτό, ζω γι’ αυτό και ζω μέσα απ’ αυτό.

Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books
ΕΚΔΟΣΕΙΣ key books

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε