, , ,

Ψάξε Mέσα Σου… Όλοι απέχουμε από την ευτυχία, λίγα μόλις βήματα

«Ένας μηχανικός, ένας διευθύνων σύμβουλος κι ένας δάσκαλος ζεν μπαίνουν σ’ ένα δωμάτιο…». Θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός πετυχημένου ανέκδοτου. Οι πρωταγωνιστές

«Ένας μηχανικός, ένας διευθύνων σύμβουλος κι ένας δάσκαλος ζεν μπαίνουν σ’ ένα δωμάτιο…». Θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός πετυχημένου ανέκδοτου. Οι πρωταγωνιστές του, όμως, έπειτα από την παρότρυνση της Google, είχαν διαφορετικά σχέδια: τη δημιουργία ενός προγράμματος, που θα κάνει τους ανθρώπους πολύ πιο ικανούς στην επίτευξη των στόχων τους.

Το πρόγραμμα ονομάστηκε “Ψάξε Μέσα Σου” και συμπεριλαμβάνει ιδέες και ασκήσεις που αυξάνουν – διαπιστωμένα – τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα, την ψυχική ανθεκτικότητα, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με τεράστια επιτυχία! Πλέον, κυκλοφορεί και σε βιβλίο, το οποίο θα γίνει ένας ανεκτίμητος οδηγός, στην πορεία σας προς την αυτογνωσία και την ευτυχία.

Advertisment

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Επιστημονικές μελέτες απέδειξαν πως, το επίπεδο της ευτυχίας ενός ανθρώπου είναι μετρήσιμο, εξαρτάται άμεσα από τη συναισθηματική νοημοσύνη του και είναι υψηλότερο στους δασκάλους των πρακτικών του διαλογισμού. Οι άνθρωποι αυτοί έδειχναν πως μέσα από το διαλογισμό, μπορεί ο καθένας να αναπτύξει έναν εξαιρετικά ικανό νου, που πρώτα και κύρια είναι βαθιά γαλήνιος, ευτυχισμένος και συμπονετικός.

Οι μέθοδοι για την ανάπτυξη ενός τέτοιου νου είναι προσιτές σε όλους και η Google θέλησε να τις κάνει ευρέως γνωστές, προς όφελος των ανθρώπων αλλά και των επιχειρήσεων. Αν αυτό λειτουργούσε, τότε, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα γίνονταν πολύ πιο ικανοί στην επίτευξη των στόχων τους. Για να προωθήσει την καινοτομία, επέτρεψε στους μηχανικούς της, να αφιερώνουν το 20% του χρόνου τους, δουλεύοντας πάνω σ’ αυτές τις μεθόδους.

Ένας από τους τότε μηχανικούς και πρωτεργάτης της Google, ο Chade-Meng Tan, συμμετείχε στην ομάδα που τελικά δημιούργησε το πρόγραμμα “Ψάξε Μέσα Σου”, μαζί με άλλους εξαιρετικά ταλαντούχους ανθρώπους: έναν δάσκαλο ζεν, έναν διευθύνοντα σύμβουλο, έναν επιστήμονα του Stanford και τον Daniel Goldman – συγγραφέα του βιβλίου «Συναισθηματική Νοημοσύνη».

Advertisment

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στη συναισθηματική νοημοσύνη, που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα και την ενσυναίσθηση, το οποίο πρώτα ενστερνίστηκε κι έπειτα δίδαξε ο Chade-Meng Tan. Το πρόγραμμα είχε εξαιρετική επιτυχία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως και ο ίδιος, από ένας σκεπτικιστής κι εσωστρεφής μηχανικός μετατράπηκε σε έναν “πρόσχαρο συνάδελφο που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί” και συγγραφέας του βιβλίου “Ψάξε Μέσα Σου”.

https://enallaktikidrasi.com/2018/05/psakse-mesa-oloi-apexoume-eutuxia-liga-vimata/

Η Google είχε πετύχει το στόχο της: όσοι παρακολούθησαν το πρόγραμμα έγιναν ακόμα πιο αποτελεσματικοί στην εργασία τους, έμαθαν να διαχειρίζονται ακόμα καλύτερα το χρόνο και τα συναισθήματά τους, ενίσχυσαν τη δημιουργικότητά τους, απέκτησαν ηγετικά χαρακτηριστικά και αύξησαν την παραγωγικότητά τους.

Παράλληλα, όμως, είχε πετύχει και κάτι ακόμη πιο σπουδαίο, που ίσως δεν είχε φανταστεί: οι άνθρωποι αυτοί γνώρισαν σε βάθος τον εαυτό τους, δάμασαν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση και την ψυχική ανθεκτικότητά τους, έβαλαν το διαλογισμό και τη γαλήνη στην καθημερινότητά τους και, τελικά, άλλαξαν τη ζωή τους ριζικά. Η ευτυχία ήταν εκεί και τους περίμενε, κι εκείνοι άπλωσαν το χέρι και την έπιασαν.

Ο Chade – Meng Tan ήταν ο πρώτος μηχανικός που μεταπήδησε στη θέση του συμβούλου προσωπικής ανάπτυξης στη Google. Βοήθησε πολλούς συναδέλφους του να αναπτυχθούν, να μάθουν να διεκδικούν και να ζουν ευτυχισμένα. Σύμφωνα με τον Tan, η ευτυχία δεν ορίζεται από τυχαίες στιγμές και συγκυρίες αλλά, διδάσκεται. Είναι στάση ζωής και μπορεί να επιτευχθεί με θέληση, εκπαίδευση, επιμονή και πάνω απ’ όλα, συμπόνια κι ανθρωπιά! Όλοι απέχουμε από την ευτυχία, λίγα μόλις βήματα, τα οποία περιγράφονται στο βιβλίο «Ψάξε Μέσα Σου», όπως τα βίωσε και τα δίδαξε ο συγγραφέας του.

Αξιοσημείωτο είναι πως, ο Chade – Meng Tan θέλησε να διαδώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα όσο περισσότερο μπορούσε, όντας πεπεισμένος πως, οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι θα φέρουν την παγκόσμια ειρήνη. Γρήγορα έφυγε από την Google και σήμερα είναι διάσημος συγγραφέας, κορυφαίος φιλάνθρωπος και πρόεδρος της One Billion Acts Of Peace, οργάνωσης που ήταν οκτώ φορές υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το βιβλίο «Ψάξε Μέσα Σου» απευθύνεται σε όλους. Είναι γραμμένο με τρόπο απλό και κατανοητό, με χιούμορ και σοφία. Βήμα βήμα, οδηγεί σε δρόμους που αν και τους ακούμε χρόνια, δεν τους περπατήσαμε ποτέ.

Η ευτυχία, για πολλούς, φαντάζει σαν κάτι εφήμερο ή κάτι θεωρητικό. Η θεωρία από την πράξη, όμως, δεν απέχουν τελικά τόσο πολύ. Όσοι είχαν την τύχη να συναντήσουν τον Chade – Meng Tan, είτε συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ψάξε Μέσα Σου» (που πλέον εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε χιλιάδες ανθρώπους) είτε μέσα από τα βιβλία του, το αποδεικνύουν περίτρανα. Ανάμεσά τους και η γράφουσα. Εσείς;

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο στο e-shop των Εκδόσεων Πεδίο

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους η μοναχικότητα μπορεί να γίνει αντίδοτο στη μοναξιά!
Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση