,

Οι «κίνδυνοι» της θετικής σκέψης

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε για τη δύναμη της θετικής σκέψης. Κοιτώντας τη θετική πλευρά της ζωής, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάποιες από τις

Οι «κίνδυνοι» της θετικής σκέψης

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε για τη δύναμη της θετικής σκέψης. Κοιτώντας τη θετική πλευρά της ζωής, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάποιες από τις σκληρότερες προκλήσεις. Αλλά η υπέρμετρη αισιοδοξία είναι επιβλαβής και μπορεί ακόμα και να λειτουργήσει εις βάρος της ψυχικής δύναμής μας. Για παράδειγμα, όταν κάποιος που ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα δουλειά, σκεφτεί: «είναι τόσο εύκολη, που δεν χρειάζομαι καν εκπαίδευση», τότε αυτό το μοτίβο σκέψης μπορεί να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για εκείνον στο μέλλον.

Οι κίνδυνοι της υπερβολικής αισιοδοξίας

Ως ψυχοθεραπεύτρια, είναι ευκολότερο να βοηθήσω τους θεραπευόμενούς μου να αντικαταστήσουν τις αρνητικές τους σκέψεις με μια υγιέστερη στάση. Οι αρνητικές σκέψεις, τους κάνουν να νιώθουν άσχημα κι αυτό που θέλουν είναι να νιώθουν καλύτερα. Αλλά οι υπέρμετρα αισιόδοξες σκέψεις κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν καλά και δεν θέλουν κανένας να ταράξει αυτή την ησυχία τους. Γι’ αυτό και αρνούνται να ακούσουν κάθε λογική σκέψη που μπορεί να υπονοεί ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, όσο πιστεύουν.

Advertisment

Παρακάτω αναλύονται τρεις τύποι αισιόδοξων σκέψεων που κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό:

1. Μεγαλοποιώντας τα θετικά

Σκέψεις όπως: «Η νέα μου σχέση δεν έχει κανένα μειονέκτημα, όλα πάνε τέλεια» ή «όλοι λάτρεψαν τον λόγο μου» αποτελούν σημάδια ότι πιθανώς παραβλέπεται ένα κομμάτι πραγματικότητας. Οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως τέλειο, δεν προσπαθούν να βελτιωθούν σε τίποτα. Και εκείνοι που βλέπουν μόνο τα καλά στοιχεία στους άλλους τείνουν να δικαιολογούν σημαντικά μειονεκτήματα του χαρακτήρα τους ή παγιδεύονται μαζί τους σε τοξικές καταστάσεις.

2. Υπερβολική αυτοπεποίθηση

Παρόλο που συχνά μιλάμε για τη σημασία της αυτοεκτίμησης, η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση μπορεί να αποδειχθεί και επιβλαβής. Όταν πιστεύετε ότι έχετε ήδη όσες δεξιότητες χρειάζεστε, μπορεί να καταλήξετε να είστε απροετοίμαστοι σε κάποιον τομέα της ζωής σας. Μπορεί να μη διαβάσετε για ένα τεστ ή να μην εξασκηθείτε σε κάποια δεξιότητα, επειδή είστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι είστε ήδη τέλειοι. Αυτό όμως θα σας κοστίσει στο μέλλον.

Advertisment

3. Υπερεκτίμηση των πιθανοτήτων επιτυχίας σας

Είτε είστε πεπεισμένοι ότι η επιχείρησή σας δεν πρόκειται να αποτύχει, είτε είστε σίγουροι ότι η νέα σας επένδυση θα αποδώσει τα μέγιστα, το πιθανότερο είναι ότι παραβλέπετε τους κινδύνους που αντιμετωπίζετε. Αν δεν δίνετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να σκεφτεί και τι θα μπορούσε να πάει στραβά, δεν θα μπορείτε και να το εμποδίσετε από το να συμβεί.

Η ψυχική δύναμη πηγάζει από τη ρεαλιστική σκέψη

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες
Οι εκπληκτικοί τρόποι με τους οποίους η μοναχικότητα μπορεί να γίνει αντίδοτο στη μοναξιά!
Δεν μπορούμε να σώσουμε τους άλλους από τον εαυτό τους
Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση