, ,

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου η Αθήνα για το 2018

Στις 23 Απριλίου του 2018 ξεκινούν τα προγράμματα και οι εκδηλώσεις για τον τίτλο που κατέκτησε η Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου η Αθήνα για το 2018

Στις 23 Απριλίου του 2018 ξεκινούν τα προγράμματα και οι εκδηλώσεις για τον τίτλο που κατέκτησε η Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το έτος 2018. Έναν τίτλο τον οποίο κατέκτησε βάση του προγράμματος που κατέθεσε στην UNESCO, το οποίο ψηφίστηκε ανάμεσα σε πολλά άλλα, έπειτα από πρωτοφανή αριθμό δηλώσεων για συμμετοχή.

Ο τίτλος του προγράμματος της Αθήνας είναι “Βιβλία παντού!”. Έχει στόχο να ανοίξει τις πύλες της λογοτεχνίας και της ποίησης, σε μυημένους και αμύητους αναγνώστες. Έχει στόχο να φέρει σε επαφή με τη μαγεία της ανάγνωσης όσο περισσότερους κατοίκους αλλά και επισκέπτες της πόλης. Έχει στόχο να φέρει σε επαφή όσους αγαπούν τα βιβλία, είτε με τ’ αγαπημένα τους βιβλία, ή με τους αγαπημένους τους συγγραφείς. Έχει στόχο ν’ αναδείξει νέα ταλέντα από εγχώριο και παγκόσμιο στερέωμα.

Advertisment

Το βιβλίο είναι γνώση, είναι μάθηση είναι ταξίδι. Η Αθήνα είναι μια πόλη ανάμεσα στις πόλεις του κόσμου που γέννησε λαμπρούς συγγραφείς με τις ιστορίες τους αλλά και τη φιλοσοφία τους, οι οποίοι έχουν σμιλέψει την κουλτούρα του κόσμου. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ή ίσως, κυρίως γι’ αυτές, η Αθήνα σήμερα έχει την ευλογία να γαλουχεί και νέα κύματα εμπνευσμένων συγγραφέων οι οποίοι -η ιστορία θα δείξει- έχουν και πάλι την ευκαιρία να πλοηγήσουν την τύχη του κόσμου.

Είναι γνωστός και αιώνιος ο θαυμασμός των Ρωμαίων (και έκτοτε πολλών άλλων) προς τους Έλληνες και την παιδεία τους: “Κατακτήσαμε τους Έλληνες με τα όπλα. Εκείνοι μας κατέκτησαν με τα βιβλία τους!” Είναι πολλοί αυτοί σήμερα που μέμφονται τέτοιου είδους δράσεις και διακρίσεις. Ένας ακόμα σκοπός του τίτλου της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου είναι να πληθύνουν και ν’ ακουστούν οι φωνές που επιδοκιμάζουν τη γνώση, τη μάθηση, την παιδεία, τη μελέτη.

Το να γράφεις ένα βιβλίο είναι μια εργασία η οποία σε φέρνει σε επαφή με τη Διάνοια. Το να διαβάζεις ένα βιβλίο είναι μια πράξη με την οποία παραδίνεσαι στη Διάνοια! Από όποια μεριά κι αν τη πλησιάσεις, η Διάνοια του Σύμπαντος, ο Παγκόσμιος Νους, σε αγγίζει και χαράζει τη μοίρα σου με έναν τρόπο που πάντα θυμάσαι ως μια υπέροχη, γλυκιά και άκρως φιλική στιγμή αφύπνισης.

Advertisment

Το να είναι η πρωτεύουσά σου Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου θα πει πως η Διάνοια του Κόσμου σκοπεύει ν’ αγγίξει το Νου ολόκληρης της χώρας σου! Μπορείς να προετοιμαστείς γι’ αυτό ξεκινώντας να γράφεις το επόμενο βιβλίο σου… το πρώτο σου βιβλίο… ξεκινώντας έστω από την πρώτη σου ανάγνωση!

Ελένη Καιγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου διοργανώνει συζητήσεις για την αμηχανία που προκαλεί το προαποφασισμένο μέλλον του κόσμου
Evia Film Project: Τον Ιούλιο η γιορτή του κινηματογράφου στη Βόρεια Εύβοια
"Φαινόμενο Μότσαρτ" | Ενισχύει πραγματικά την νοημοσύνη των παιδιών;
Φεστιβάλ Καννών | για «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση