,

Πόσο εύκολο είναι να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα;

Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους οι οποίοι μας λένε πως είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Μερικές φορές λέμε μια όμορφη ιδέα

Πόσο εύκολο είναι να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα;

Πολλές φορές ακούμε ανθρώπους οι οποίοι μας λένε πως είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Μερικές φορές λέμε μια όμορφη ιδέα που έχουμε στους φίλους μας, κι εκείνοι γελούν περιπαιχτικά λέγοντάς μας πως “αυτά, απλά δε γίνονται.”

Και πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν κάνει απλά τα όνειρά τους πραγματικότητα αλλά έχουν πάει πολύ πιο πέρα από αυτά, σε άλλα όνειρα και νέες πραγματικότητες.

Advertisment

10 λόγοι που εμποδίζουν τα όνειρά μας να γίνουν πραγματικότητα… και η εξουδετέρωσή τους!

1. Η πεποίθηση πως «αυτά δε γίνονται»

Η συνεχόμενη αυτή ιστορία που έχει μάθει το μυαλό μας, και την επαναλαμβάνει σε ελάχιστες παραλλαγές, η οποία πάντα καταλήγει στο ότι «αυτά» τα όνειρά μας «δε γίνονται» γιατί θέλουν! Τι θέλουν; Οτιδήποτε δεν έχουμε –κατά την πεποίθηση αυτή: Θέλουν λεφτά, χρόνο, ξένες γλώσσες, κότσια, μια άλλη χώρα, ένα άλλο βουνό, ένα άλλο μηχανάκι, κάποιον άλλο να τα κάνει, αλλά όχι εμάς.

Εξουδετέρωση: Σημειώστε εκτενώς τη λίστα με το κάθε τι που σας λέει ότι λείπει και γι’ αυτό δε γίνεται, και δείτε αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διαγράφετε αυτά που δεν είναι σοβαρά και κρατάτε τα υπόλοιπα που όντως λείπουν πχ θέλετε να ταξιδέψετε στην Αμερική αλλά δεν έχετε διαβατήριο.

2. Σύγκριση με άλλους

Και γιατί όχι εμείς; Μα γιατί εμείς δε τολμάμε, δε νικάμε, δε ξέρουμε, δεν είμαστε σοβαροί, δε ξέρουμε μιλάμε, δε ξέρουμε να μαγειρεύουμε, να τρώμε, να πλένουμε τα πιάτα όπως οι άλλοι! Οι άλλοι! Οι άλλοι κάνουν τα πράγματα καλύτερα από εμάς.

Advertisment

Εξουδετέρωση: Ούτε οι άλλοι ήξεραν μέχρι να μάθουν. Δεν έχει πέσει κανείς επιτυχημένος, ευτυχισμένος και πλούσιος με τ’ αλεξίπτωτο, έτοιμος, μέσα στο πολυτελές του κάμπριο με τα εισιτήρια για το ντέρμπι και τους κολλητούς του να τον περιμένουν… και η ομαδάρα σίγουρο ότι θα νικήσει…

3. Τι θα πουν οι άλλοι;

Άλλη μια φοβερή σκέψη που έρχεται να δέσει χειροπόδαρα την όποια έμπνευση και όνειρο μας περάσει από το μυαλό. «Τι;;; ηθοποιός; Τι θα πει ο κόσμος;» Τι θα πει η γειτόνισσα; Η γιαγιά σου; Ο πατέρας; Όλοι οι άλλοι; Τι θα πουν;… ε;

Εξουδετέρωση: Είναι ερώτηση παγίδα. Κανένας άνθρωπος, είτε έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα είτε όχι, δεν κατάφερε ποτέ ν’ απαντήσει αυτή την ερώτηση. Είναι αδύνατο! Στην ουσία, η απάντηση μπορεί να είναι τόσο ηλίθια και ανούσια όσο και η ερώτηση. Απλά, δεν απαντάμε!

4 Καταναλωτική αντίληψη

Η συνήθεια να καταναλώνουμε αντί να παράγουμε. Η συνήθεια να τρώμε έτοιμο φαγητό που κάποιος άλλος το φτιάχνει, αντί να μαγειρέψουμε και να μοιραστούμε αυτό το φαγητό με κάποιον. Το να τα παίρνουμε όλα έτοιμα δίχως να μπορούμε ν’ αντιληφθούμε τον κόπο –και το όνειρο- κάποιων άλλων ανθρώπων για το αγαθό που καταναλώνουμε.

Εξουδετέρωση: Μαθαίνουμε την ιστορία των πραγμάτων. Πχ το πλυντήριο: κάποιος μηχανικός έφτιαξε αυτή τη μηχανή, την πατεντάρισε και τώρα, πιθανόν τρώνε και τα δισέγγονα. Το άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε κι εμείς. Αν πχ. διαβάζουμε επιτυχημένα αστεία στο διαδίκτυο, γράφουμε κι εμείς κάτι που θα κάνει τους άλλους να γελάσουν.

5 Καταστροφολογία

Σκέφτεστε το όνειρό σας πχ να κάνετε οικογένεια με τον/την αγαπημένο σας και πριν προλάβετε να σκεφτείτε τα ζιπουνάκια, έχετε ήδη δει τον φίλο σας να ξενιτεύεται στα καράβια για να φέρει φαγητό στην οικογένεια… θαλασσοταραχή, ναυάγιο και… αγνοούμενος! Ούτε καν νεκρός! Μένετε με πέντε έξι πεινασμένα πιτσιρίκια και την αμφιβολία αν ζει ή όχι…

Εξουδετέρωση: Μη βλέπετε ειδήσεις, και λοιπούς δημοσιογράφους που τροφοδοτούν τους φόβους της μάζας. Ταυτόχρονα, βρείτε τον πιο αστείο φίλο/η σας και πείτε του τις ανησυχίες σας αυτές. Σε πολύ λίγο θα γελάτε με την τραγελαφική διάσταση που μπορεί να δώσει στην υπόθεση, καθώς ο αγαπημένος σας θα βγει στη στεριά (στο Παλιό Φάληρο) με δελφίνι, αλλά δε θα ξέρει που είναι, θα έχει πάθει αμνησία, και θα φτιάξει μια καλύβα εκεί δίπλα στο Bolivar, και θα ψαρεύει καβούρια πίνοντας πίνα κολάδα που θα τον κερνάν οι θαμώνες, που θα νιώθουν τον πόνο του… και δε θα σας αναγνωρίζει… αλλά ούτε κι εσείς αυτόν… (συνεχίζεται…)

6 Έλλειψη δράσης

Το συζητάτε, το αναλύετε, το φέρνετε από ‘δω, το πάτε από ‘κει, το φαντάζεστε έτσι, το φαντάζεστε αλλιώς, το λέτε στον ένα, το λέτε στον άλλο και εν τέλει το παραλύετε. Αν δεν κάνετε κάτι σύντομα για να υλοποιήσετε το όνειρο, τότε το όνειρο θα μπλοκάρει στη σφαίρα της φαντασίας, θα βρει τη θέση του εκεί, και θα μείνει.

Εξουδετέρωση: Κάντε! Δράστε! Πχ θέλετε να πάτε στην Αμερική αλλά σας λείπει το διαβατήριο, η βίζα και μερικές χιλιάδες ευρώ. Ξεκινάτε από τα απλά. Πάτε και βγάζετε διαβατήριο. Είναι το πρώτο βήμα. Είναι δράση. Ευλόγως, συνεχίζετε και με τα υπόλοιπα μέχρι να πατήσετε το πόδι σας στο L.A.

7 Λάθος καύσιμα

Ένα όνειρο για να υλοποιηθεί θέλει ενέργεια. Με τι τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας; Αν είναι junk food, επεξεργασμένες τροφές, ουσίες που εμποδίζουν τη σκέψη αλλά και την ενέργειά σας να εκδηλωθεί, τότε μάλλον θα δυσκολευτείτε περισσότερο να το πραγματοποιήσετε.

Εξουδετέρωση: Υγιεινή διατροφή ως επί το πλείστον. Φρέσκες, καθαρές, βιολογικές τροφές, φρούτα, λαχανικά, καρπούς και όχι υπερβολές. Η τροφή μπορεί να μας εμποδίσει ακόμη κι αν είναι καλή, σε περίπτωση που παραφορτώνουμε τον οργανισμό μας. Σκεφτείτε λίγο το αυτοκίνητο: αν βλέπατε κάποιον να έχει γεμίσει το ντεπόζιτό του με βενζίνη και να συνέχιζε να βάζει, και το καύσιμο κυλούσε κάτω, έξω, στο δάπεδο… τι θα σκεφτόσασταν γι αυτόν; Ότι θα πάει πιο μακρυά; Μάλλον όχι.

8 Ο φόβος της αποτυχίας

Κατά βάση, αποτυχία δεν υπάρχει. Αλλά ναι, δε φτιάχνετε βραστές πατάτες γιατί μπορεί και να… ε… μπορεί και να τις παραβράσετε;… Να μη τις βράσετε; Δε θα μάθετε ποτέ αν δε το κάνετε.

Εξουδετέρωση: Είναι απόλυτα φυσιολογικό την πρώτη φορά να βάλετε πχ την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας , γεμάτη νερό, να βάλετε να βράσει και μετά από δέκα λεπτά να δείτε τις πατάτες δίπλα στην κατσαρόλα να παραμένουν παγωμένες και άβραστες… Δεν πειράζει, δεν είναι αποτυχία αυτό… αν δε σας έχει δει και κανείς, είναι πιο απλά τα πράγματα. Μόνο βάλτε τώρα τις πατάτες σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα και αφήστε τις να κάνουν τη δουλειά μόνες τους… α, δεν είστε τόσο άσχετοι.

9 Έλλειψη χρόνου

Δεν προλαβαίνετε γιατί έχει κίνηση, γιατί έχει ουρά, γιατί έχει σίδερο, γιατί κάνετε υπερωρίες, γιατί ψάχνετε τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς, γιατί σερφάρετε, γιατί βγαίνετε, γιατί δε βγαίνετε, γιατί έχει κόσμο, γιατί έχει καθυστέρηση… ωωω!

Εξουδετέρωση: Βάζετε προτεραιότητες. Μοιράζετε τα καθήκοντα με όλους όσους θα έπρεπε να τα μοιραζόσασταν ούτως ή άλλως. Φτιάχνετε πλάνο. Ο χρόνος είναι ένα εργαλείο το οποίο μαθαίνουμε να το χρησιμοποιούμε προς όφελός μας.

10 Έλλειψη πάθους

Ωραίο το όνειρό σας! Θα ήταν πολύ ωραία αν είχατε δύο παιδιά με τον/ην αγαπημένη αλλά… που να τρέχετε τώρα για γαμπριάτικο κοστούμι; Βαριέστε να συζητήσετε τα διαδικαστικά; Ποιος θα ψάξει για το σπίτι; Ποιος για τα έπιπλα; Ποιος θ’ αλλάζει τις λάμπες; …μήπως βαριέστε λίγο; Μήπως δε βάζετε καρδιά στο όνειρό σας; Μήπως θέλετε κάποιος άλλος να κάνει το δικό σας κομμάτι;

Εξουδετέρωση: Η όρεξη ανοίγει τρώγοντας. Και πάλι, βάζετε δράση. Αν δε το κάνετε εσείς ποιος θα το κάνει; Αν δε κάνετε εσείς πρόβα για το κοστούμι του γαμπρού; αν δε κάνετε εσείς πρόβα για το μάμπο που θα χορέψετε στη γαμήλια δεξίωση; ποιος θα το κάνει; Η νύφη;… αυτά, όντως δε γίνονται!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση