,

Η προσωπική εξέλιξη θα σας εξασφαλίσει την επιτυχία

Θυμάμαι να βγαίνω για έναν σύντομο καφέ με έναν φίλο μου Κυριακή στις 11 το πρωί. Ήμουν ντυμένος με μια φόρμα και ένα φούτερ.

Η προσωπική εξέλιξη θα σας εξασφαλίσει την επιτυχία

Θυμάμαι να βγαίνω για έναν σύντομο καφέ με έναν φίλο μου Κυριακή στις 11 το πρωί. Ήμουν ντυμένος με μια φόρμα και ένα φούτερ. Ο φίλος μου εμφανίστηκε με ένα όμορφο πουλόβερ, από μέσα πουκάμισο και ένα τζιν. Για έναν απλό κυριακάτικο καφέ!

Έδειχνε υπέροχος. Και μου άρεσε η επιλογή του. Αυτό πρόκειται για ένα σπουδαίο παράδειγμα αφθονίας: Δεν κρατάς κλειδωμένα τα πιο ωραία σου ρούχα μόνο για μια ειδική περίπτωση. Δείχνεις υπέροχος/η συνέχεια. Αυξάνεις τις προσδοκίες για τον εαυτό σου, επειδή ξέρεις ότι πάντα μπορείς να αγοράσεις καινούρια ρούχα. Κι αυτό το περιστατικό με ταρακούνησε, γιατί έκανα ακριβώς το αντίθετο: κρατούσα τα καλά μου ρούχα μόνο για ειδικές περιστάσεις.

Advertisment

Η αφθονία είναι από εκείνες τις λέξεις που ακούγονται συχνά από τους life coachers και γράφονται από τους συγγραφείς για την προσωπική εξέλιξη, αλλά χρειάστηκα χρόνο, μέχρι να αρχίσω να κατανοώ ακριβώς τι σημαίνει για μένα. Μπορώ να σκεφτώ πολυάριθμους ορισμούς, αλλά ο ακόλουθος είναι ένας από τους αγαπημένους μου:

Η επένδυση στον εαυτό μας, ακόμα και όταν δεν είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα. Όποτε ακούω κάποιον να ρωτά: «Μα πώς ξέρω ότι αυτό θα λειτουργήσει σε εμένα;» Ήδη καταλαβαίνω ότι είναι καταδικασμένο να μη λειτουργήσει. Στο δρόμο μας, στην προσπάθειά μας για επιτυχία, χρειάζεται να έχουμε την ακόλουθη νοοτροπία: «Τελείωσα τη δουλειά μου και τα πήγα μια χαρά. Το αξίζω και είμαι αρκετά έξυπνος/η, για να ανακαλύψω πώς θα το εφαρμόσω στη ζωή μου».

Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι επενδύουν στη μάθηση, επειδή γνωρίζουν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύτιμη. Ίσως εκείνο το σεμινάριο που σκεφτόσασταν να πάτε να μη σας χαρίσει χρήματα και πλούτο ή ίσως να μη σας κάνει έτοιμους επαγγελματίες. Αλλά το γεγονός ότι συνεχίζετε με όρεξη να μαθαίνετε είναι από μόνο του ευεργετικό.

Advertisment

Εν συντομία, οι επιτυχημένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη μάθηση ως ένα συνεχές ταξίδι, όχι κάτι το οποίο αποκτούν και σταματούν εκεί. Κάποιοι άνθρωποι, διαβάζοντας τα παραπάνω, θα πουν: «Σίγουρα, αν είχα κι εγώ χρήματα, θα τα ξόδευα σε εκπαιδεύσεις και σεμινάρια». Κι όμως, αυτό δεν ισχύει. Εκεί έξω υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, που δεν απαιτούν χρήματα. Έχω διαβάσει τόσα βιβλία και έχω πάει σε τόσες δωρεάν συναντήσεις και σεμινάρια.

Σίγουρα, οι οικονομικοί πόροι μπορεί να βοηθήσουν, αλλά μπορεί και όχι. Και είναι και εκείνοι που γίνονται τόσο επιτυχημένοι, όμως συνεχίζουν να ξοδεύουν πολλά χρήματα, επενδύοντας στον εαυτό τους, την εξέλιξη και τη γνώση τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζουν εργασία. Και αυτό είναι αφθονία.

Άρθρο του Ramit Sethi, οικονομικός σύμβουλος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση