, , , ,

Ψωρίαση και στρες: Ποια η σύνδεση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση που συνδέεται με το στρες με αρκετούς τρόπους. Το στρες δεν μπορεί μόνο να πυροδοτήσει έξαρση

Ψωρίαση και στρες: Ποια η σύνδεση;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης δερματική πάθηση που συνδέεται με το στρες με αρκετούς τρόπους. Το στρες δεν μπορεί μόνο να πυροδοτήσει έξαρση του φαινομένου, αλλά η μακροχρόνια έκθεση σε αυτό δημιουργεί και μακροχρόνιο πρόβλημα ψωρίασης, που έχει βλαβερές επιδράσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου.

Όταν ένα άτομο έχει ψωρίαση, το ανοσοποιητικό του σύστημα δημιουργεί υπερ-παραγωγή δερματικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα συσσωρεύονται, φτιάχνοντας κόκκινες φολιδωτές πλάκες. Η ψωρίαση ως φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί παντού στο σώμα. Το παρόν άρθρο εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην ψωρίαση και το στρες και αναζητά τους τρόπους με τους οποίους τα άτομα με ψωρίαση μπορούν να διαχειριστούν τους παράγοντες πρόκλησής της.

Advertisment

Πώς το στρες πυροδοτεί την ψωρίαση;

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι η υπερβολική ανάπτυξη δερματικών κυττάρων οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, οι υποκείμενες αιτίες αυτής της απόκρισης του ανοσοποιητικού δεν έχουν ακόμα γίνει πλήρως κατανοητές. Η ψωρίαση αποτελεί μια χρόνια πάθηση και δεν υπάρχει ακόμα πλήρη θεραπεία της. Το ψυχολογικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει εξάρσεις. Όταν ένα άτομο βιώνει μειωμένα επίπεδα στρες, το δέρμα του φαίνεται να βελτιώνεται.

Μια βιβλιογραφική και ερευνητική ανασκόπηση του 2013 συμπεραίνει ότι το 68% των ενηλίκων με ψωρίαση βιώνει εξάρσεις μετά από έντονα στρεσογόνα γεγονότα. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί το στρες επιδεινώνει την πάθηση αυτή, αλλά πιστεύουν ότι σχετίζεται με την επίδραση που αυτό έχει γενικά στην εμφάνιση και επιδείνωση των φλεγμονών.

Έρευνα του 2014 συμπεραίνει ότι οι παράγοντες του στρες μπορούν να αυξήσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκεται στη φλεγμονή. Αυτό σημαίνει ότι αν βρίσκεστε υπό ψυχολογικό στρες, μπορεί να προκληθεί σωματική φλεγμονή στον οργανισμό σας. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.

Advertisment

Επιπλέον, μια άλλη έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ψωρίαση. Αν και οι επιστήμονες ακόμα εξερευνούν τη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη φλεγμονή, η σύνδεσή τους είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και τις μελλοντικές θεραπευτικές μεθόδους της ψωρίασης.

Πώς να ελέγξετε τους παράγοντες επιδείνωσης της ψωρίασης

Αν και η αποφυγή των στρεσογόνων παραγόντων δεν είναι πάντα δυνατή, πολλά μπορούν να γίνουν, για να μειωθούν οι συνέπειές τους στο σώμα και στην ψυχή μας. Οι ακόλουθες δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της επίδρασης που το στρες έχει σε ένα άτομο με ψωρίαση, έτσι ώστε και οι εξάρσεις να είναι λιγότερο πιθανές:

1. Άσκηση

Ακόμα και μια χαλαρή βόλτα μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση ενδορφινών. Αυτές οι «χαρούμενες» ορμόνες μειώνουν τα επίπεδα του στρες και ενισχύουν την αίσθηση ψυχικής ευεξίας.

2. Γιόγκα, διαλογισμός και ενσυνειδητότητα

Και οι τρεις αυτές δραστηριότητες έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το στρες και το άγχος. Η γιόγκα είναι εξαιρετικά ευεργετική, καθώς αποτελεί μια σωματική μορφή διαλογισμού. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει το επιπλέον όφελος της ανακούφισης από το στρες, μέσω απελευθέρωσης ενδορφινών με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και η άσκηση.

3. Tai chi

Πρόκειται για μια ακόμα σωματική άσκηση που ενσωματώνει την ενσυνειδητότητα. Περιλαμβάνει αργές, προσεκτικές- μελετημένες κινήσεις που καθοδηγούνται από την αναπνοή και αυτός ο συνδυασμός μειώνει αισθητά την αίσθηση στρες.

4. Μασάζ

Το συνηθισμένο μασάζ που όλοι γνωρίζουμε βοηθά στην απελευθέρωση από το στρες και χαλαρώνει τους μύες, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ευεξίας.

Η διακοπή του καπνίσματος και του πολύ αλκοόλ και η ισορροπημένη διατροφή μπορούν επίσης να αποδειχθούν ευεργετικές στη διαχείριση του στρες. Ορισμένες φορές, όμως, είναι και πάλι δύσκολο να διαχειριστούμε τα επίπεδα του στρες, παρά τις αλλαγές που κάνουμε στον τρόπο ζωής. Αν κάποιος δυσκολεύεται αρκετά να διαχειριστεί το στρες του, είναι καλύτερο να επισκεφθεί έναν ειδικό, όπως έναν ψυχολόγο. Έρευνα του 2016 αποδεικνύει ότι η έγκαιρη πρόσβαση σε ψυχολογική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διαχείριση της ψωρίασης.

Ψωρίαση και ψυχική υγεία

Το στρες μπορεί να πυροδοτήσει τις εξάρσεις της ψωρίασης και η επίδρασή τους είναι συνήθως σημαντική στην ψυχική υγεία ενός ατόμου. Μια τέτοια σχέση καταλήγει σε ένα φαύλο κύκλο στρες και εξάρσεων. Η ψωρίαση πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που προκαλεί έντονη φαγούρα και συχνά πόνο και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα άβολη κατάσταση για το άτομο που την εμφανίζει. Κάποιες φορές είναι ορατή στους άλλους και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και θλίψη στα άτομα για το πώς φαίνονται στους γύρω τους. Με αυτό τον τρόπο, επηρεάζεται η αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια η συνολική ψυχική ευεξία.

Έρευνα του 2015 βρήκε ότι το χρόνιο στρες επιδρά σημαντικά στην ποιότητα της ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση. Η γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική ως προς την αντιμετώπιση του στρες και έτσι αρκετές φορές βοηθά και στη μείωση του προβλήματος της ψωρίασης.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4735345/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4198730/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006295/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3890931/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjd.12478/full

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση