,

Κόκκοι πράσινου καφέ: 8 οφέλη για την υγεία μας

Οι κόκκοι του πράσινου καφέ γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς· για την ακρίβεια, τώρα αποτελούν τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα και προϊόντα απώλειας βάρους. Συνήθως,

Κόκκοι πράσινου καφέ: 8 οφέλη τους στην υγεία μας

Οι κόκκοι του πράσινου καφέ γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς· για την ακρίβεια, τώρα αποτελούν τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα και προϊόντα απώλειας βάρους.

Συνήθως, όταν μιλάμε για καφέ, αναφερόμαστε σε ψημένους (καβουρδισμένους) σπόρους του φυτού Coffea Arabica. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τα φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στους κόκκους απομακρύνονται.

Advertisment

Αυτό δεν είναι και τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας, αλλά αυτοί οι κόκκοι δεν υποβάλλονται στην ίδια διαδικασία και έτσι θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμοι για τη συνολική μας υγεία, εκτός από την ιδιότητά τους να ενισχύουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

Αν και υπάρχει μια έντονη συζήτηση σε σχέση με το αν τα οφέλη αξίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών, τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω, υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μας πείσουν για τα πλεονεκτήματα του πράσινου καφέ:

8 οφέλη για την υγεία μας

1. Ισχυρά αντιοξειδωτικά

Οι κόκκοι αυτοί είναι πλήρως εφοδιασμένοι με αντιοξειδωτικά, αφού όπως είπαμε είναι ακατέργαστοι. Αυτά βοηθούν στην ελάττωση των βλαβερών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών και βοηθούν στη στήριξη της συνολικής υγείας.

Advertisment

Διάφορες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι ωμοί και ακατέργαστοι κόκκοι του πράσινου καφέ περιέχουν 100% καθαρό χλωρογενικό οξύ, μια χημική ένωση φυτικής προέλευσης με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

2. Επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Χάρη στο υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών και άλλων υγιεινών συστατικών, οι κόκκοι του πράσινου καφέ μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές, κάτι που επιδρά θετικά, βεβαίως, στο ζάχαρο, μειώνει δηλαδή τα συνολικά επίπεδα γλυκόζης, κάτι που με τη σειρά του προλαμβάνει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Έρευνα δημοσιευμένη στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine έδειξε ότι ο ντεκαφεϊνέ πράσινος καφές μπορούσε να αντιστρέψει τα αρνητικά αποτελέσματα μιας διατροφής υψηλής σε λιπαρά, μειώνοντας τη συσσώρευση του λίπους και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Μια άλλη έρευνα, του 2007 και δημοσιευμένη στο Journal of International Medical Research συμπέρανε ότι το χλωρογενικό οξύ μπορούσε να μειώσει την απορρόφηση της γλυκόζης στα υπέρβαρα άτομα.

3. Ενισχύει την απώλεια λίπους και/ή βάρους

Ουσιαστικά, οι κόκκοι του πράσινου καφέ ήρθαν στο προσκήνιο, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν την ικανότητά τους να βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Όμως, το σίγουρο είναι ότι δεν κάνουν θαύματα, εκτός αν συνδυάζονται με υγιεινή διατροφή και συχνή γυμναστική. Παρ’ όλα αυτά, η ενίσχυση της προσπάθειας οφείλεται και πάλι στο χλωρογενικό οξύ, το οποίο είναι απορροφήσιμο και βοηθά στην καύση της γλυκόζης και του αποθηκευμένου λίπους σε ενέργεια.

Η καφεΐνη παίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς ενισχύει τον μεταβολισμό, από 3- 11% παραπάνω. Η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και την οξείδωση των λιπαρών οξέων, βοηθώντας μας να χάσουμε βάρος ή να διατηρήσουμε το ιδανικό.

Ωστόσο, το κύριο ενεργό συστατικό παραμένει το χλωρογενικό οξύ, που επίσης θεωρείται ότι μειώνει την απορρόφηση των υδατανθράκων από την πεπτική οδό.

4. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα οφέλη του χλωρογενικού οξέος φαίνεται να δημιουργούν ένα προστατευτικό πλαίσιο και για την καρδιά, αφού επιδρά θετικά και στις αρτηρίες, άρα και στην υγεία της καρδιάς.

Τόσο σε έρευνες σε ζώα, όσο και σε ανθρώπους, έχει παρατηρηθεί η μείωση της αρτηριακής πίεσης σε όσους αντιμετωπίζουν υπέρταση μετά την κατανάλωση πράσινου καφέ.

5. Αντιγηραντικές ιδιότητες

Όσο μεγαλώνετε, το πρόσωπό σας αρχίζει να δείχνει τις συνέπειες της συνεχούς έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία με τη μορφή ρυτίδων, γραμμών, ξηροδερμίας και αποχρωματισμού.

Αυτές οι ανεπιθύμητες αλλαγές αντικατοπτρίζουν την επιδείνωση του εσωτερικού στρώματος του δέρματος, το οποίο αποτελείται από έναν συνδυασμό κολλαγόνου και ελαστίνης, μαζί με γλυκοζαμινογλυκάνες.

Αυτές οι ουσίες διαμορφώνουν ένα ανθεκτικό στρώμα που χαρίζουν στο δέρμα την ελαστικότητά του. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί την παραγωγή ελεύθερων ριζών, που διασπούν αυτά τα χρήσιμα συστατικά και έχουν ως συνέπεια τη γήρανση του δέρματος.

Ο πράσινος καφές, όμως, βοηθά στην αναζωογόνησή του, βελτιώνει την υφή και την ελαστικότητα, μειώνοντας τους ερεθισμούς και την εμφάνιση ρυτίδων.

6. Τονωτικό

Ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν καφέ είναι για να τονωθούν και οι κόκκοι του πράσινο καφέ δεν αποτελούν εξαίρεση ως προς αυτό, αφού περιέχουν καφεΐνη, φυσικό διεγερτικό που αυξάνει τα ενεργειακά επίπεδα, ενισχύοντας και τον μεταβολισμό.

Η καφεΐνη φτάνει ταχύτατα στον εγκέφαλο, μπλοκάροντας τον νευροδιαβιβαστή αδενοσίνη, ενώ παράλληλα αυξάνει την παραγωγή των ορμονών «της χαράς», όπως την ντοπαμίνη.

Μπορεί επίσης να μας κάνει να συγκεντρωνόμαστε καλύτερα, να νιώθουμε ότι έχουμε κίνητρα για εργασία, αλλά και περισσότερη διάθεση, χωρίς αίσθηση κόπωσης.

7. Ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου

Πρόσφατη έρευνα, δημοσιευμένη στο Journal of Nutritional Neuroscience συμπέρανε ότι το χλωρογενικό οξύ του πράσινου καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Ο καφές, γενικά, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει ή καθυστερεί την ανάπτυξη Alzheimer και άλλων παρόμοιων νόσων σε πολυάριθμες μελέτες· καθυστερεί το Alzheimer ακόμα και σε εκείνους που ήδη εμφανίζουν μια μορφή ήπιας άνοιας.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη μπλοκάρει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, ειδικά τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία μπορεί να εκκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκινά την εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών.

8. Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου

Η έρευνα έχει επίσης υποστηρίξει ότι το χλωρογενικό οξύ μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και κάνει τον οργανισμό πιο δεκτικό στις αντίστοιχες θεραπείες.

Σύμφωνα με το The Journal of Inorganic Biochemistry, το χλωρογενικό οξύ έχει τέτοια αντιοξειδωτική επίδραση που θα μπορούσε πιθανότατα να δράσει κατά του καρκίνου του μαστού.

Μια μελέτη του 2009, δημοσιευμένη στο Journal of Agriculture and Food Chemistry εστίασε επίσης στα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονται στους μαστούς.

Εξέτασε το χλωρογενικό οξύ στα ροδάκινα και στα δαμάσκηνα και βρήκε ότι το συστατικό αυτό μπορεί να δράσει ενάντια στα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα και έχει χημειοπροληπτική επίδραση.

Τα μειονεκτήματα των κόκκων του πράσινου καφέ

Αν και οι κόκκοι του πράσινου καφέ παρουσιάζουν μια μακριά πραγματικά, λίστα επιστημονικά αποδεδειγμένων πλεονεκτημάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι απευθύνεται και κάνει καλό σε όλους.

Και αν σχεδιάζετε να τους καταναλώσετε για να σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, είναι απίθανο να δείτε αποτέλεσμα, εκτός κι αν κάνετε παράλληλα αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως να ασκήστε τακτικά, να κοιμάστε κανονικά 7-8 ώρες κάθε βράδυ, να μειώσετε το καθημερινό σας στρες και να αλλάξετε τη διατροφή σας.

Ένα άλλο πρόβλημα που χρειάζεται να εξετάσετε είναι ότι δεν υπάρχει τυποποίηση όσον αφορά στα συμπληρώματα.

Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη φόρμουλα, οπότε ένα προϊόν εκχυλίσματος πράσινου καφέ μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από ένα άλλο και μία εταιρία μπορεί να περιλαμβάνει αρκετή καφεΐνη, σε σύγκριση με κάποια άλλη.

Αυτό είναι ανησυχητικό στοιχείο, επειδή οι συμπυκνωμένες δόσεις καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν άγχος, αϋπνίες, νευρικότητα, στομαχικές ενοχλήσεις, πονοκεφάλους και ταχυκαρδίες ή ακόμα και πιο σοβαρά προβλήματα σε άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία σε αυτή.

Η χρήση συμπληρωμάτων που περιέχουν καφεΐνη επίσης και η απότομη διακοπή τους έχουν συνδεθεί με στερητικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, κατάθλιψη, κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, νευρικότητα και μυϊκή ένταση.

Επιπροσθέτως, τέτοια συμπληρώματα μπορεί να αντιδράσουν με άλλα τα οποία καταναλώνετε, όπως το guarana, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει μια συνεργιστική επίδραση, ανεβάζοντας επικίνδυνα την αρτηριακή πίεση.

Οι υψηλές δόσεις καφεΐνης πιθανό είναι να προκαλέσουν απώλεια μαγνησίου και ασβεστίου και πολλά είναι τα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδρούν με αυτή, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα σκευάσματα για το διαβήτη.

Αν έχετε ιστορικό με καρδιακά προβλήματα ή είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, μην καταναλώνετε κόκκους πράσινου καφέ ή οτιδήποτε περιλαμβάνει καφεΐνη, καθώς μπορεί να σας προκαλέσουν ανωμαλίες στην καρδιακή λειτουργία.

Οι έγκυες γυναίκες ή εκείνες που θηλάζουν, άτομα που έχουν διαγνωστεί με αγχώδη διαταραχή, γλαύκωμα, υπέρταση ή αιμορραγική διαταραχή χρειάζεται πρώτα να μιλήσουν με το γιατρό τους.

Ακόμα κι αν καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν εμφανίζεται στη δική σας περίπτωση, να έχετε υπόψη ότι οι κόκκοι του πράσινου καφέ μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, ευερέθιστο έντερο, πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου και/ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26458565

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003760/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18035001

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16820341

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11924733

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0773.1995.tb00111.x/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24681549

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19530711

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25130715

https://io9.gizmodo.com/5950498/we-now-know-why-coffee-helps-to-stave-off-alzheimers-disease

[/toggle]

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υγιεινά παγωτά χωρίς ζάχαρη με λίγες θερμίδες που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι
7 καλοκαιρινές τροφές που μειώνουν το φούσκωμα και την κατακράτηση υγρών
Πεπόνι: Πώς το επιλέγουμε και πώς το διατηρούμε φρέσκο και μυρωδάτο
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση