,

Τα οφέλη των πιο συνηθισμένων και απλών τροφών στην υγεία μας

Αν και το πεδίο της ιατρικής συνεχίζει να εξελίσσεται και να επεκτείνεται με διάφορους τρόπους (και ειδικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας), οι διατροφολόγοι

Τα οφέλη των πιο συνηθισμένων και απλών τροφών στην υγεία μας

Αν και το πεδίο της ιατρικής συνεχίζει να εξελίσσεται και να επεκτείνεται με διάφορους τρόπους (και ειδικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας), οι διατροφολόγοι συνεχίζουν να επαινούν και να τονίζουν τα οφέλη συγκεκριμένων τροφών. Επιμένουν ότι ένας καλός συνδυασμός αυτών μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νόσων, ακόμα και κάποιων τύπων καρκίνου.

Λίστα τροφών με τα κυριότερα οφέλη τους για την υγεία μας

Δεν περιέχει σε καμία περίπτωση όλη την γκάμα των φυσικών τροφών που μπορείτε να συνδυάσετε, αλλά αρκεί για να σας υπενθυμίσει να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα αυτές τις συνηθισμένες και απλές επιλογές, που θα κάνουν τη διαφορά:

Advertisment

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, χαλκού, καλής ποιότητας πρωτεΐνης και υγιεινών ακόρεστων λιπαρών οξέων.

Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι τα αμύγδαλα είναι πολύ πιθανό να προλαμβάνουν κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και να μας προσθέτουν χρόνια ζωής!

Μήλα

Τα μήλα είναι πραγματικά μονάδες παραγωγής θρεπτικών στοιχείων. Περιλαμβάνουν περίπου το 14% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, σε σύμπλεγμα βιταμινών Β, σε φυτικές ίνες, σε φυτικά θρεπτικά στοιχεία (που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών) και μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο και κάλιο.

Advertisment

Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η συχνή κατανάλωση μήλων πιθανότατα προλαμβάνει από άνοια και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη.

Ρόκα

Μαζί με τα υπόλοιπα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, η ρόκα περιέχει υψηλά επίπεδα νιτρικού άλατος (περισσότερο από 250 miligram ανά 100 γραμμάρια). Οι υψηλές προσλήψεις νιτρικού άλατος έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, την ποσότητα του οξυγόνου που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της άσκησης και ενισχύουν την αθλητική επίδοση.

Η δυναμική της ρόκας φθάνει μέχρι τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, την πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης και τη βελτίωση της μυϊκής οξυγόνωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Μπανάνες

Οι μπανάνες δεν περιέχουν λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο, αλλά είναι πλούσιες σε κάλιο. Τα οφέλη για την υγεία μας περιλαμβάνουν: μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση του κινδύνου ανάπτυξης παιδικής λευχαιμίας και στήριξη της υγείας της καρδιάς.

Βασιλικός

Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Κ και C, σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σίδηρο. Οι μελέτες έχουν αποκαλύψει πως ο βασιλικός μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τις φλεγμονές, να εμποδίσει τις βλαβερές συνέπειες της γήρανσης και να βοηθήσει στη θεραπεία της αρθρίτιδας και των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα φυτικών ινών (τόσο διαλυτές, όσο και μη διαλυτές) και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. Επιπροσθέτως, είναι εφοδιασμένο με βιταμίνη Α, σίδηρο, βιταμίνη Κ, σύμπλεγμα βιταμινών Β, ψευδάργυρο, φώσφορο και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Οι έρευνες έχουν συμπεράνει ότι το μπρόκολο βοηθά στην πρόληψη κατά της οστεοαρθρίτιδας, προστατεύει την επιδερμίδα από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, αντιστρέφει τις καρδιακές βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών. Περιέχει αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά που μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο. Επίσης, περιλαμβάνει φυτικές ίνες που βοηθούν στον κορεσμό, στην απώλεια βάρους και στην καλή λειτουργία της πεπτικής οδού.

Ένα άλλο ακόμα σημαντικό συστατικό του είναι η χολίνη, απαραίτητη για τη μάθηση και μνήμη. Τα πιθανότερα οφέλη του στην υγεία περιλαμβάνουν την πρόληψη μεταλλάξεων και τη μείωση του στρες που προέρχεται από τις ελεύθερες ρίζες, την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και την ενίσχυση της μνήμης.

Ρεβίθια

Καλλιεργούνται κυρίως στις Μεσογειακές χώρες και στη Μέση Ανατολή. Τα ρεβίθια έχουν, ωστόσο, εξαπλωθεί ως βασική τροφή σε όλο τον κόσμο. Έχει παρατηρηθεί ερευνητικά ότι βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης, τα λιπίδια και τα επίπεδα της ινσουλίνης για τον διαβήτη, διατηρώντας την οστική δύναμη και την υγεία της καρδιάς.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Παρά την κακή της φήμη περί αύξησης του βάρους, υπάρχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων που προσφέρει στην υγεία μας, ειδικά η μαύρη σοκολάτα.

Η καθαρή, μαύρη σοκολάτα, λοιπόν, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, προλαμβάνει κατά γνωστικών δυσλειτουργιών και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Κανέλα

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι η κανέλα πιθανότατα να έχει κάποια σχέση με την πρόληψη κατά του HIV, τη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, την πρόληψη κατά της νόσου του Alzheimer και της καταστρεπτικής διαδικασίας της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Επιπροσθέτως, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια βρήκαν ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών αποκρίσεων του σώματος στην κατανάλωση κρεάτων με υψηλά ποσοστά λιπαρών.

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα έχει έντονο μαύρο και μωβ χρώμα και ανήκει στην οικογένεια των Στρυχνοειδών. Τα πιο γνωστά της οφέλη στην υγεία μας περιλαμβάνουν τη στήριξη της σωστής λειτουργίας της καρδιάς μας, τη διατήρηση του βάρους και των επιπέδων χοληστερόλης και πιθανότατα να έχει αντικαρκινική επίδραση.

Σταφύλια

Η υφή, το άρωμα, η γεύση και η ποικιλία των σταφυλιών τα έχει κάνει το πιο δημοφιλές finger food σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Οι έρευνες έχουν συσχετίσει τα σταφύλια με την πρόληψη κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της υπέρτασης και της δυσκοιλιότητας, όπως επίσης τη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και θνησιμότητας.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια, αν και κατηγοριοποιούνται ως λαχανικά συνήθως, στην ουσία δεν πρόκειται καν για φυτά. Ανήκουν στο βασίλειο των πολυκύτταρων μυκήτων, τα οποία μας παρέχουν πολυάριθμα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

Τα οφέλη τους περιλαμβάνουν την αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση των ανοσοποιητικών αποκρίσεων σε μολύνσεις.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα έχουν ένα χαρακτηριστικά χνουδωτό φρούτο που κυρίως προέρχεται από την βορειοδυτική Κίνα. Αποτελεί μέλος της οικογένειας των πυρηνόκαρπων, που σημαίνει ότι έχει ένα μεγάλο κουκούτσι στη μέση, όπως τα κεράσια, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια και τα δαμάσκηνα.

Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο περιέχει πάνω από 2% της καθημερινής ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη Ε και Κ, νιασίνη, φολικό οξύ, σίδηρο, χολίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι αποτρέπει τις παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως το διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο και τις καρδιαγγειακές νόσους.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12221048

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1307352

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2007.00632.x/full

https://www.medicalnewstoday.com/articles/271157.php

https://ijpp.com/IJPP%20archives/2005_49_2/125-131.pdf

https://www.phytojournal.com/archives/?year=2013&vol=2&issue=2&part=B&ArticleId=152

https://www.pnas.org/content/105/26/9099.short

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/art.38133/full

https://diabetes.diabetesjournals.org/content/57/10/2809.short

https://search.proquest.com/openview/4ccae43b4086ca488297d37a9e622c3a/1?pq-origsite=gscholar&cbl=37533

https://care.diabetesjournals.org/content/26/12/3215.short

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4568834/

https://academic.oup.com/jn/article/141/8/1451/4630502

[/toggle]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση