,

Πώς να εξασκηθείτε στη δημιουργική αναβλητικότητα

Η δημιουργική αναβλητικότητα αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές αύξησης της απόδοσης. Μπορεί πραγματικά να ανατρέψει τη ζωή σας. Είναι γεγονός ότι δεν

Πώς να εξασκηθείτε στη δημιουργική αναβλητικότητα

Η δημιουργική αναβλητικότητα αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές αύξησης της απόδοσης. Μπορεί πραγματικά να ανατρέψει τη ζωή σας.
Είναι γεγονός ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Πρέπει διαρκώς να αναβάλλετε κάτι. Συνεπώς, αναβάλλετε τις μικρές εργασίες. Αφήστε τους μικρούς και όχι και τόσο άσχημους βατράχους για αργότερα. Φάτε τους μεγαλύτερους και αχώνευτους βατράχους πριν από οτιδήποτε άλλο. Κάντε πρώτα ό,τι είναι δυσκολότερο!

Όλοι μας είμαστε αναβλητικοί. Η διαφορά ανάμεσα στους αποδοτικούς και στους μη αποδοτικούς είναι στο τι αποφασίζουν να αναβάλλουν. Μιας και ούτως ή άλλως θα αναβάλλετε πράγματα, κάντε το με δραστηριότητες χαμηλής αξίας. Αποφασίστε να αναβάλλετε ή ακόμη και να μην ασχοληθείτε καθόλου με εκείνες τις ενέργειες που δεν συμβάλλουν καθόλου στη ζωή σας. Ξεφορτωθείτε τους γυρίνους και επικεντρώστε την προσοχή σας στους βατράχους.

Advertisment

Για να θέσετε προτεραιότητες, πρέπει ταυτόχρονα να διαχωρίσετε τις ελάσσονες δραστηριότητες. Η προτεραιότητα είναι κάτι στο οποίο επιδίδεστε αμέσως και ολόψυχα, ενώ η ελάσσων δραστηριότητα έρχεται σε υποδεέστερη θέση και ενδεχομένως μένει στην άκρη.

Κανόνας: μπορείτε να θέσετε υπό έλεγχο τη ζωή και το χρόνο σας μόνον εάν διακόψετε την ενασχόληση με δραστηριότητες χαμηλής αξίας. Μια από τις ισχυρότερες λέξεις όσον αφορά τη διαχείριση του χρόνου είναι η λέξη “όχι”. Πείτε το ευγενικά. Πείτε το ξεκάθαρα, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Πείτε το συχνά, ως φυσιολογικό κομμάτι του λεξιλογίου της διαχείρισης χρόνου.

Πείτε όχι σε οτιδήποτε δεν έχει υψηλή αξία. Πείτε όχι με χάρη, αλλά αποφασιστικά, προκειμένου να αποφύγετε να συμφωνήσετε με κάτι, παρά τη θέλησή σας. Πείτε το νωρίς και πείτε το συχνά. Θυμηθείτε ότι δεν έχετε χρόνο για χάσιμο. Για να επιδοθείτε σε κάτι νέο, θα πρέπει πρώτα να διακόψετε κάτι παλιό. Για να μπείτε, πρέπει πρώτα να βγείτε. Για να πάρετε κάτι, θα πρέπει να αφήσετε κάτι άλλο.

Advertisment

Η δημιουργική αναβλητικότητα είναι η τέχνη να αποφασίζετε ποια πράγματα θα αναβάλλετε για αργότερα ή δεν θα κάνετε καθόλου. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναβάλλουν υποσυνείδητα. Πράττουν δίχως να το σκέφτονται. Έτσι, αναβάλλουν τις μεγάλες και τις σπουδαίες εργασίες, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες στις ζωές και στις καριέρες τους. Πρέπει να αποφύγετε αυτή τη συνήθεια με κάθε κόστος.

Η δουλειά σας είναι να αναβάλλετε επίτηδες τις χαμηλής αξίας εργασίες, έτσι ώστε να διαθέτετε περισσότερο χρόνο για ενασχολήσεις που μπορούν να σας αναδείξουν στη ζωή και στη δουλειά σας. Αναθεωρήστε συνεχώς τις ευθύνες και τα καθήκοντά σας, προκειμένου να αναγνωρίσετε τις εργασίες που σας ροκανίζουν άσκοπα το χρόνο και μπορείτε να τις παραμερίσετε, δίχως απώλειες. Πρόκειται για μια συνεχή ευθύνη, η οποία δεν τελειώνει ποτέ.

Για παράδειγμα, ένας φίλος μου ήταν δεινός παίκτης του γκολφ, όσο ήταν εργένης. Έπαιζε γκολφ τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, τρεις με τέσσερις ώρες κάθε φορά. Με τα χρόνια, έστησε μια επιχείρηση, παντρεύτηκε και έκανε δυο παιδιά. Αλλά εξακολουθούσε να παίζει γκολφ τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, μέχρι που κατάλαβε ότι προκαλούσε μεγάλη ένταση στο σπίτι και στη δουλειά. Μόνο όταν σταμάτησε να αφιερώνει τόσο χρόνο στο γκολφ κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του.

Αναθεωρήστε συνεχώς τη ζωή και την εργασία σας, διακόπτοντας τις χρονοβόρες δραστηριότητές σας. Μειώστε το χρόνο που βλέπετε τηλεόραση και περάστε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας, διαβάστε, ασκηθείτε ή κάντε κάτι άλλο, το οποίο αυξάνει την ποιότητα της ζωής σας.

Εξετάστε τις εργασιακές σας ευθύνες και αποβάλλετε τις εργασίες που θα μπορούσατε να μειώσετε ή να μην κάνετε καθόλου, προκειμένου να βρείτε ώρες να ασχοληθείτε με αυτά που πραγματικά μετρούν.

Ξεκινήστε από σήμερα να αναβάλλετε δημιουργικά, ξεκαθαρίστε το τοπίο από άστοχες ενέργειες. Αυτή η απόφαση θα σας βοηθήσει να θέσετε υπό έλεγχο τον χρόνο και τη ζωή σας. Φάτε τον βάτραχο!

1. Αναλύστε κάθε κομμάτι της ζωής σας από το μηδέν. Αναρωτηθείτε συνεχώς: “Εάν δεν έκανα αυτό το πράγμα ήδη, γνωρίζοντας όλα όσα ξέρω, θα το ξανάρχιζα;” Εάν πρόκειται για κάτι που ξέρετε πως δεν θα το ξαναρχίζατε, τότε καλύτερα να το αφήσετε σε εκκρεμότητα.

2. Εξετάστε τις προσωπικές και τις εργασιακές σας ασχολίες, με βάση την παρούσα κατάσταση. Διαλέξτε τουλάχιστον μία περιττή ασχολία και εγκαταλείψετέ την αμέσως, ή τουλάχιστον αναβάλλετέ τη μέχρι να επιτύχετε τους σημαντικότερους στόχους σας.

“Φάε τον βάτραχό σου” Brian Tracy Εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση