, ,

Θέλετε γερή μνήμη; Σφίξτε τις γροθιές σας!

Είχατε συνδυάσει ποτέ την ικανότητα της μνήμης σας με τις γροθιές σας ή με το πόσο συχνά σφίγγετε τα χέρια σας σε γροθιές; Κι

Μνήμη γερή σαν γροθιά

Είχατε συνδυάσει ποτέ την ικανότητα της μνήμης σας με τις γροθιές σας ή με το πόσο συχνά σφίγγετε τα χέρια σας σε γροθιές; Κι όμως ένα πολύ απλό τεστ που διεξήγαγαν στο Πανεπιστήμιο Montclair, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έσφιγγαν τα χέρια τους σε γροθιές για ένα λεπτό, βελτίωναν την άμεση ικανότητα της μνήμης τους.

Το τεστ είναι πολύ απλό και μπορείτε να… το κάνετε και στο σπίτι! Δόθηκε μία λίστα λέξεων και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν τις λέξεις οι οποίες αναγράφονταν στη σελίδα. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν όσες λέξεις θυμήθηκαν.

Advertisment

Έπειτα τους ζητήθηκε να σφίξουν τα χέρια τους σε γροθιές για λίγο, κι έπειτα και να καταγράψουν κι άλλες λέξεις αν θυμηθούν -δίχως να ξαναδιαβάσουν τη λίστα. Οι συμμετέχοντες πράγματι, κατέγραψαν πολύ περισσότερες λέξεις μετά το σφίξιμο των γροθιών τους.

Συγκεκριμένα, αν σφίξετε το δεξί σας χέρι για 90 δευτερόλεπτα, θα βελτιώσετε την ικανότητά σας να δημιουργείτε αναμνήσεις. Αν σφίξετε το αριστερό σας χέρι για 90 δευτερόλεπτα θα βελτιώσετε την ικανότητά σας να ανακαλείτε αναμνήσεις.

“Αυτό συμβαίνει διότι οι παλάμες σχετίζονται με συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Η σύσφιξη του δεξιού χεριού συντελεί άμεσα στην καλύτερη εκμάθηση των πληροφοριών και του αριστερού χεριού στην άμεση ανάκληση πληροφοριών από τη μνήμη, άρα έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι δυο απλές κινήσεις μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη μνήμη”, εξηγεί η Δρ Πρόπερ.

Advertisment

Οι πληροφορίες τους λένε πως το σφίξιμο των γροθιών μας σχετίζεται και με συγκεκριμένα συναισθήματα όπως θυμό και χαρά η δεξιά παλάμη ενώ με λύπη και αγωνία η αριστερή. Αυτό εύκολα μπορούμε να το υποθέσουμε κι εμείς, δίχως έρευνες. Πράγματι σφίγγουμε τις γροθιές μας σε περίπτωση που θυμώσουμε ή σε περίπτωση που λυπηθούμε. Τα συναισθήματα αυτά όντως φτάνουν μέχρι τις παλάμες μας.

Γενικότερα στις παλάμες μας και στα δάχτυλά μας καταλήγουν πολλά νεύρα τα οποία σχετίζονται ιδιαιτέρως με τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες του. Οι έρευνες αποδεικνύουν όλο και περισσότερο τα οφέλη της εκγύμνασης των άκρων των χεριών μας για τον εγκέφαλό μας και τις λειτουργίες του.

Έτσι την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να θυμηθείτε κάτι, σφίξτε τις γροθιές σας!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση