,

Οι 8 καλύτερες διατροφικές συμβουλές χωρίς κρέας

Όσο μεγαλώνετε, γίνεται όλο και σημαντικότερη η υγεία σας και η επένδυση σε αυτή. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, θα χρειαστεί να δουλέψετε αρκετά,

Οι 8 καλύτερες διατροφικές συμβουλές χωρίς κρέας

Όσο μεγαλώνετε, γίνεται όλο και σημαντικότερη η υγεία σας και η επένδυση σε αυτή. Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, θα χρειαστεί να δουλέψετε αρκετά, για να προσφέρετε στο σώμα σας την άσκηση που χρειάζεται και την επαρκή ποσότητα υγιεινών και θρεπτικών τροφών.

Αλλά ποιες είναι οι κυριότερες και καλύτερες διατροφικές συμβουλές που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε; Για πολλούς, αυτές περιλαμβάνουν την κατανάλωση άπαχου κρέατος, αλλά σήμερα εμείς θα αναζητήσουμε εκείνες που δεν περιλαμβάνουν καθόλου κρέας.

Advertisment

Αυτό μπορεί να αποδειχτεί δυσκολότερο απ’ ότι φαίνεται, επειδή, ενώ προφανώς και μπορείτε να χορτάσετε με μια χορτοφαγική δίαιτα, είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε τις σωστές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων για έναν υγιή οργανισμό.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα 8 καλύτερα διατροφικά και υγιεινά tips χωρίς κρέας:

1.  Εστιάστε στις πρωτεΐνες

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να διασφαλίσετε ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή είναι να εστιάσετε στην πρόσληψη αρκετής πρωτεΐνης από το φαγητό σας. Αυτό δεν είναι μόνο απαραίτητο για την υγεία σας, αλλά και για την αίσθηση κορεσμού σας, που διαρκεί περισσότερο με αυτό τον τρόπο. Για να πετύχετε τις κατάλληλες ποσότητες πρωτεΐνης, εντάξτε στο πρόγραμμά σας μια ποικιλία τροφών, από φασόλια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι και ξηρούς καρπούς.

2. Μην περιπλέκετε τα πράγματα

Μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να βελτιώσουν μια διατροφή χωρίς κρέας είναι ότι περιπλέκουν αρκετά τις διατροφικές τους επιλογές. Όμως, υπάρχουν ήδη πολλά απλά πιάτα που μπορείτε να φάτε σε καθημερινή βάση και που δεν περιέχουν κρέας, όπως σούπες, σαλάτες, πίτσα κλπ. Με αυτό τον τρόπο, αντί να χάνεστε μέσα σε πολύπλοκες, σύνθετες συνταγές, μπορείτε απλά να εστιάσετε σε συνηθισμένα φαγητά, που δεν είναι ακριβά και χρονοβόρα.

Advertisment

3. Φασόλια, ρεβίθια και άλλα όσπρια

Τα φασόλια, αλλά και όλα τα υπόλοιπα όσπρια, όπως οι φακές έχουν υψηλή θρεπτική αξία και οι γιατροί πάντα συστήνουν να αποτελούν μέρος του διατροφικού μας προγράμματος. Βεβαιωθείτε ότι τα συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας σε τακτική βάση. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες και φυσικά να τα μαγειρέψετε ως σούπες. Μια καλή επιλογή είναι να τα συνοδεύσετε με καστανό ρύζι.

4. Ψήστε στο γκριλ

Τα ψημένα λαχανικά στο γκριλ δεν είναι τόσο διαδεδομένα, καθώς συνήθως ο κόσμος προτιμά να ψήνει το κρέας σε αυτή τη μορφή. Όμως, μπορείτε να κόψετε καρότα, πατάτες, μελιτζάνες, μανιτάρια, κόκκινες πιπεριές και κολοκυθάκια και να τα βάλετε είτε στο γκριλ του φούρνου ή στη σχάρα. Τα λαχανικά σας γίνονται πολύ νόστιμα και παράλληλα με αυτό τον τρόπο κρατάνε τα θρεπτικά τους στοιχεία.

5. Μην παραλείπετε το ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών σας. Πολλοί χορτοφάγοι εστιάζουν για την πρόσληψή του ασβεστίου τους στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελούν μια σπουδαία πηγή ασβεστίου. Υπάρχουν όμως και τα σκούρα λαχανικά, όπως η κράμβη και τα αντίδια που περιέχουν ασβέστιο.

6. Αλλάξτε το μενού σας

Αν και σχεδόν όλες οι κουζίνες άλλων χωρών περιέχουν κρέας, υπάρχουν σε κάθε κουζίνα και οι εναλλακτικές που δεν το περιέχουν. Για παράδειγμα, το Βορειοαφρικανικό φαγητό περιλαμβάνει περισσότερα λαχανικά στα πιάτα του απ’ ότι το δυτικό. Και συνήθως αποτελούν πολύ νόστιμες επιλογές, όπως το φαλάφελ, που πλέον είναι πολύ διαδεδομένος στη χώρα μας.

7. Επιλέξτε ως σνακ τους ξηρούς καρπούς

Οι ανάλατοι ξηροί καρποί αποτελούν μια σπουδαία επιλογή για σνακ, αλλά μπορείτε επίσης να τους προσθέσετε στα κυρίως πιάτα και στις σαλάτες σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε καρύδια, πεκάν και αμύγδαλα αντί για κρέας και τυρί, ώστε να κάνετε την πράσινη σαλάτα σας πιο χορταστική. Μια ακόμα πιο νόστιμη συμβουλή είναι να ψήσετε τους ξηρούς καρπούς μαζί με λίγους σπόρους, προσθέτοντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγα μπαχαρικά (περισσότερη νοστιμιά και περισσότερα θρεπτικά στοιχεία).

8. Συμπεριλάβετε τη Β12 στη διατροφή σας

Οι επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12 είναι υψίστης σημασίας για τον οργανισμό σας. Κανονικά, τη βρίσκουμε στα ζωικά προϊόντα. Είναι σημαντική, επειδή διατηρεί υγιή τα αιμοσφαίρια και συμβάλλει στην παραγωγή DNA. Ευτυχώς, μπορείτε να βρείτε αυτή τη βιταμίνη σε δημητριακά (εμπλουτισμένα με αυτή) και στα προϊόντα σόγιας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση