, ,

Αν κάνεις μια παύση και κοιτάξεις μέσα σου, θα βρεις όσα έψαχνες στον έξω κόσμο

Ένα βράδυ, ο Τζαλαμί, ο γείτονας του Νασρεντίν Χότζα, βρήκε το Χότζα πεσμένο στα τέσσερα κάτω από μια λάμπα του δρόμου να ψάχνει για

Αν κάνεις μια παύση και κοιτάξεις μέσα σου, θα βρεις όσα έψαχνες στον έξω κόσμο

Ένα βράδυ, ο Τζαλαμί, ο γείτονας του Νασρεντίν Χότζα, βρήκε το Χότζα πεσμένο στα τέσσερα κάτω από μια λάμπα του δρόμου να ψάχνει για το κλειδί του σπιτιού του. Θέλοντας να τον βοηθήσει, ο Τζαλαμί γονάτισε στο χώμα και ψηλαφούσε κι εκείνος τα χορτάρια.

Μετά από 20 λεπτά άκαρπης έρευνας, ο Τζαλαμί ρώτησε τον Νασρεντίν: “Θυμάσαι πού στεκόσουν όταν σου έπεσε το κλειδί;” “Ναι”, απάντησε ο Νασρεντίν, “εκεί κάτω”, δείχνοντάς του ένα σημείο κάπου δέκα μέτρα μακριά από τη λάμπα όπου έψαχναν. “Και τότε γιατί ψάχνεις εδώ για το κλειδί;” ρώτησε απορημένος ο Τζαλαμί. “Γιατί εδώ έχει περισσότερο φως”.

Advertisment

Είναι δελεαστικό να ψάχνουμε σε εύκολα μέρη για απαντήσεις, αντί να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις βαθύτερες σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας σε σχέση με μας τους ίδιους.

Μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να εμποδίσουμε τον εαυτό μας να αντιμετωπίσει τους φόβους του είναι να δημιουργούμε ατέλειωτες υποχρεώσεις, σχέδια, συναντήσεις, έκτακτες ανάγκες, δράματα, κρίσεις, ταραχές και νοητικά τερτίπια που μας κρατάνε τόσο απασχολημένους ώστε να έχουμε ελάχιστο ή και καθόλου χρόνο για να βρεθούμε με τον εαυτό μας.

Το να βρούμε όμως λίγες ήσυχες στιγμές για να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια εκείνο που μας προβληματίζει μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε για να γιατρέψουμε την παραφροσύνη που δημιουργούμε στις εξωτερικές μας συνθήκες.

Advertisment

Η φώτιση είναι εσωτερική εργασία.

Το να κάνουμε περισσότερα στον εξωτερικό κόσμο δεν θα φέρει περισσότερη γαλήνη. Μόνον το να αναπτυχθούμε περισσότερο εσωτερικά θα μας φέρει αυτό που θέλουμε. Η γαλήνη κατακτιέται όταν λυτρωνόμαστε από το καθετί που μας αποσπά από αυτήν. Κάνε μια παύση στην πολυάσχολη ζωή σου για να κοιτάξεις μέσα σου, όπου θα βρεις όλα όσα ζήτησες ποτέ στον έξω κόσμο, κι ακόμα περισσότερα.

Το μόνο που πραγματικά θέλω είναι να γνωρίσω Εσένα. Βοήθησέ με να επιμένω στο σκοπό μου. Δώσε μου την έμπνευση να ψάχνω μέσα μου για τις απαντήσεις μου. Βοήθησέ με να προσφέρω χρόνο στον εαυτό μου και να βρίσκω τη γαλήνη που αναζητώ. Κοιτάζω μέσα μου με ησυχία και ανακαλύπτω το φως που είμαι.

“Μια βαθιά ανάσα ζωής” Alan Cohen εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση
Δεν φτάνει μόνο να θέλεις να αγαπήσεις, πρέπει και να μπορείς
Ένα μωσαϊκό η ζωή, με χαρές και λύπες
Πέρασαν δώδεκα μήνες από τότε που εγκληματικά σιώπησαν οι φωνές

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση