,

Η τέχνη της αναπνοής είναι η βαθύτερη η γνώση του εαυτού

Η αναπνοή είναι ο κρίκος που μας συνδέει με τη ζωή. Η αναπνοή μας είναι η δική μας αλήθεια, φανερώνει τα συναισθήματά μας και κάνει

Αναπνοή και συναισθήματα

Η αναπνοή είναι ο κρίκος που μας συνδέει με τη ζωή. Η αναπνοή μας είναι η δική μας αλήθεια, φανερώνει τα συναισθήματά μας και κάνει εμφανές αυτό που ο νους δεν μπορεί να συλλάβει. Όποτε αφήνουμε την αναπνοή μας να ταραχθεί χάνουμε την επαφή μας με το τώρα και την σύνδεση με την εσωτερική μας αλήθεια.

Θυμηθείτε πώς μεταβάλλεται η αναπνοή μας όταν ταραζόμαστε, συγχυζόμαστε ή θυμώνουμε. Ο ρυθμός της χάνεται, δηλαδή δεν έχει ομοιομορφία, το διάφραγμα πολλές φορές σφίγγει με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εκπνεύσουμε. Η ταραχώδης, ανεξέλεγκτη αναπνοή επιδεινώνει την κατάστασή μας και αυξάνει την δυσφορία.

Advertisment

Αναλογιστείτε τώρα πώς είναι η αναπνοή μας όταν αγκαλιάζουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Έχει τα χαρακτηριστικά της ηρεμίας, του ρυθμού, της ησυχίας (είναι αθόρυβη), της αδιάκοπης ροής. Αισθανόμαστε ασφάλεια και χαλαρότητα, καθώς η ήρεμη αναπνοή συντονίζεται με τον ρυθμικό, σταθερό χτύπο της καρδιάς.

«Ο αληθινός άνθρωπος αναπνέει σαν να μην αναπνέει» – Ouspensky, Φιλόσοφος, συγγραφέας.

Η αναπνοή του σοφού είναι ήρεμη, μικρή, αθόρυβη, έχει αρμονία, συγχρονικότητα, είναι αόρατη στο μάτι! Την επόμενη φορά που θα νιώσετε αγωνία, φόβο, στεναχώρια, θυμό, δοκιμάστε να κάνετε αυτόματα την σύνδεση με την αναπνοή σας. Παρατηρήστε την και προσπαθήστε να την ελέγξετε συνειδητά. Κρατήστε για πέντε δευτερόλεπτα την ανάσα σας και μετά αναπνεύστε από το διάφραγμα χωρίς να κινείται ο θώρακας. Μην επιτρέψετε να αλλάξει ο ρυθμός της αναπνοής σας!

Advertisment

Αυτό θα το επιτύχετε κάνοντας δεκάδες μικρά κρατήματα της αναπνοής των 3-5 δευτερολέπτων και μέσα από αυτές τις μικρές αυτές παύσεις θα μπορέσετε να συγκρατήσετε την αναπνοή σας και να βρείτε και πάλι τον ρυθμό της.

Η παρατήρηση της αναπνοής θα σας βοηθήσει τη δεδομένη στιγμή να αποταυτιστείτε από τα γεγονότα, να γίνετε κυρίως παρατηρητής της κατάστασης, να μετριάσετε τα αρνητικά συναισθήματα και να διατηρήσετε τον έλεγχο του εαυτού σας. Η τέχνη της αναπνοής είναι η τέχνη του τώρα, είναι η βαθύτερη η γνώση του εαυτού!

Έλενα Παπαϊωάννου, Buteyko Breathing Specialist

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση