Ένας απλός τρόπος για να φτιάξετε αρωματικό σαπούνι της αρεσκείας σας

Το σαπούνι μπορεί να φτιαχτεί από ελαιόλαδο και Καυστικό Νάτριο (ΝαΟΗ)  αν θέλουμε να το κάνουμε στέρεο, ή από ελαιόλαδο και Καυστικό Κάλιο (ΚΟΗ), αν θέλουμε

Ένας απλός τρόπος για να φτιάξετε αρωματικό σαπούνι της αρεσκείας σας

Το σαπούνι μπορεί να φτιαχτεί από ελαιόλαδο και Καυστικό Νάτριο (ΝαΟΗ)  αν θέλουμε να το κάνουμε στέρεο, ή από ελαιόλαδο και Καυστικό Κάλιο (ΚΟΗ), αν θέλουμε να το κάνουμε ρευστό. Αυτός όμως δεν είναι απλός και ασφαλής τρόπος για να παρασκευάσουμε σαπούνι, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εγκαυμάτων και θέλει ειδικό χώρο παρασκευής.

Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος, όπου μπορείτε να πάρετε έτοιμο σαπούνι ελαιολάδου σε σκόνη ή σε πλάκα, να προσθέσετε τα δικά σας μυρωδικά και αιθέρια έλαια και να δημιουργήσετε τους δικούς σας συνδυασμούς. Είναι ένα υπέροχο δώρο για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Τι θα χρειαστείτε

500 γρ σαπούνι ελαιολάδου σε σκόνη (ή και σε πλάκα την οποία θα τρίψουμε) λευκό, δίχως άρωμα, βιολογικό

100 γρ νερό (ή 50 γρ νερό και 50 γρ λάδι)

Αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας (πχ λεβάντας, πεύκου, τραντάφυλλου, φασκόμηλου κλπ)

Ένα ανοξείδωτο σκεύος

Μία κατσαρόλα μεγαλύτερη από το σκεύος για μπεν μαρί

Μία φόρμα

Μία κουτάλα και ένα μαχαίρι

Λαδόκολλα

Παρασκευή

Προσθέτουμε στο ανοξείδωτο σκεύος το σαπούνι σε σκόνη και το νερό με το λάδι. Αν έχουμε βρει σαπούνι σε πλάκα, το τρίβουμε ή σε τρίφτη ή σε μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη. Έπειτα το προσθέτουμε στο σκεύος. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε αν χρειαστεί νερό ή λάδι.

Βάζουμε τη μεγάλη κατσαρόλα με νερό στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί. Βάζουμε τόσο νερό ώστε όταν βάλουμε μέσα το μικρότερο σκεύος με το μείγμα μας να μην ξεχειλίσει. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ώστε να μη βράσει.

Τοποθετούμε μέσα το σκεύος με το σαπούνι και ανακατεύουμε απαλά κατά διαστήματα ομογενοποιώντας το μείγμα. Όταν δεν ανακατεύουμε κλείνουμε με ένα καπάκι. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει περίπου μιάμιση ώρα.

Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά όταν πια αυτό έχει γίνει σαν πηχτή κρέμα. Λαδώνουμε τη φόρμα μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε μέσα τα αιθέρια έλαια που θέλουμε να έχει το σαπούνι μας.

Σκεπάζουμε με ένα καθαρό πανί τη φόρμα και τη μεταφέρουμε σε ένα ζεστό δωμάτιο δίχως αέρα. Αφήνουμε να κρυώσει για μία με δύο μέρες.

Μετά τις δύο μέρες το μείγμα θα πρέπει να έχει σκληρύνει τόσο, που όταν το ακουμπάμε απλά να κάνει ένα σημάδι το δάχτυλό μας στην επιφάνεια. Αν όχι το αφήνουμε μια μέρα ακόμα. Θα πήξει.

Το βγάζουμε από το σκεύος και το τοποθετούμε στη λαδόκολλα. Το κόβουμε με μαχαίρι σε πλάκες, στο μέγεθος που θέλουμε και το αφήνουμε ακόμη τρεις με τέσσερις μέρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά μέσα εκτός από αιθέρια έλαια. Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορους σπόρους φερ’ ειπείν, οι οποίοι εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες που θα προσθέσουν στο σαπούνι μας, θα δημιουργήσουν και μια άγρια επιφάνεια, κατάλληλη για πήλινγκ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε