,

Οι λόγοι που εκδηλώνετε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά

Είναι πολλές φορές που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ξανά και ξανά και αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να εμφανίζεται στη ζωή μας επανειλημμένως. Η

Οι λόγοι που εκδηλώνετε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά

Είναι πολλές φορές που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ξανά και ξανά και αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να εμφανίζεται στη ζωή μας επανειλημμένως. Η πραγματικότητά μας διαμορφώνεται από τις σκέψεις, και τα συναισθήματά μας και κυβερνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας. Και ορισμένες φορές, είναι αυτά που δημιουργούν και το πρόβλημα.

Το πιο συχνό φαινόμενο είναι να επικεντρωνόμαστε τόσο συχνά στα αρνητικά, που καταλήγουμε να ελκύουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά. Γι’ αυτό, αν νιώθετε ότι πέφτετε στην ίδια παγίδα, αναλογιστείτε ποιο είναι εκείνο το αρνητικό μοτίβο που ακολουθείτε συνειδητά ή ασυνείδητα. Αν συνεχώς αντιμετωπίζετε παρόμοια προβλήματα, ο ένοχος ίσως είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος συμπεριφοράς σας. Εδώ, θα εστιάσουμε σε ορισμένες συνηθισμένες, αρνητικές επιρροές, που ελκύουν επαναλαμβανόμενα προβλήματα

Advertisment

Σκέφτεστε ψυχαναγκαστικά το ίδιο πρόβλημα

Αν και η ανησυχία αποτελεί ένα εξελικτικό χαρακτηριστικό, κρίσιμο για την επιβίωσή μας, η υπερβολική ανησυχία είναι πάντα επιβλαβής. Η υπερβολική ανησυχία αποτυπώνει τόσο πολύ τα προβλήματα στον εγκέφαλο που σύντομα είμαστε πολύ απασχολημένοι με αυτά για να μπορούμε να βρούμε λύση.

Αν και ο έλεγχος των σκέψεών μας είναι ευκολότερος στη θεωρία, παρά στην πράξη, ο σκόπιμος περισπασμός από τις ανήσυχες σκέψεις μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συνολική διαχείριση της κατάστασης.

Γι’ αυτό, μπορείτε να διαμορφώσετε έναν συνειδητό περισπασμό. Για παράδειγμα, όταν πιάνετε τον εαυτό σας να ανησυχεί πολύ, ασχοληθείτε με κάτι διασκεδαστικό ή απλά βγείτε για μία βόλτα, ώστε να γυρίσετε αργότερα με καθαρότερο νου.

Advertisment

Μπορείτε να δείτε μια ταινία ή να παίξετε μουσική. Όσο σας βοηθά να συγκεντρωθείτε σε κάτι ευχάριστο, συνεχίστε το, μέχρι να ξεφύγετε από την μη παραγωγική, ψυχαναγκαστική υπερανάλυση.

Αντιδράτε με φόβο

Οι πράξεις μας επηρεάζουν την αύρα μας και αλλάζουν τις πεποιθήσεις μας με τον καιρό. Οι πράξεις μας συχνά αντικατοπτρίζουν τις διαδικασίες που συμβαίνουν μέσα μας, στο νου μας και αντανακλούν τις στάσεις μας.

Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, αν κι εσείς κάνετε μια προσπάθεια. Για παράδειγμα, όταν νιώθετε ανόρεχτοι, ένα χαμόγελό σας μπορεί να σας προσφέρει τη συναισθηματική τόνωση που χρειάζεστε εκείνη τη στιγμή. Η διάθεση και οι πράξεις μας είναι αλληλοπλεγμένες μεταξύ τους, οπότε η μία μπορεί να επηρεάσει την άλλη.

Όταν παλεύουμε με ένα πρόβλημα ξανά και ξανά, περιβαλλόμαστε σταδιακά από μια κατάσταση φόβου και σύγχυσης, γιατί το βλέπουμε να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Αυτή η κατάσταση μας προκαλεί σπασμωδικές, υπερβολικές κινήσεις εξαιτίας του φόβου. Για παράδειγμα, αν κάποιος φοβάται επειδή αρρωσταίνει συχνά και κάνει τα πάντα για να περιορίσει την πιθανότητα να ξαναρρωστήσει, ίσως καταφέρνει το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε. Η συνεχής ανησυχία και η υπερβολική προσοχή μας κάνουν ευάλωτους στα ίδια μας τα προβλήματα.

Γκρινιάζετε συνέχεια για τα προβλήματά σας

Ένας από τους ισχυρότερους λόγους που ελκύουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά είναι η γκρίνια. Όταν μιλάμε συνεχώς γι’ αυτά με αρνητικό πρόσημο, δημιουργούμε μια γενικότερη αρνητικότητα γύρω από αυτό. Συχνά, δεν μπορούμε να κρατηθούμε, είμαστε εθισμένοι στο να το μοιραζόμαστε με τους άλλους, αφού μας ανησυχεί τόσο πολύ.

Η συνεχής γκρίνια όμως πάντα καταλήγει σε κακές επιλογές, στη λάθος σχέση, στη στασιμότητα σε μια βαρετή δουλειά και ενισχύει τη συνήθεια του να παραπονιόμαστε για πάντα.

Με τον καιρό, με κάθε παράπονο, προσθέτετε ένα ακόμα τουβλάκι αρνητικότητας στη ζωή σας. Αν οι προηγούμενοι λόγοι είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αυτός εδώ είναι εύκολος: απλά μειώστε την ανούσια γκρίνια στην καθημερινότητά σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση