,

Μαύρο κύμινο: Οι κυριότερες χρήσεις και τα οφέλη του

Το μαύρο κύμινο (Nigella sativa) ευδοκιμεί στην νοτιοδυτική Ασία. Είναι επίσης γνωστό και ως μαύρος σπόρος (μαυρόσπορος). Το έλαιο από αυτούς τους σπόρους έχει

Μαύρο κύμινο: Οι κυριότερες χρήσεις και τα οφέλη του

Το μαύρο κύμινο (Nigella sativa) ευδοκιμεί στην νοτιοδυτική Ασία. Είναι επίσης γνωστό και ως μαύρος σπόρος (μαυρόσπορος). Το έλαιο από αυτούς τους σπόρους έχει τα τελευταία χρόνια γίνει αρκετά δημοφιλές, με πολλούς ειδικούς επαγγελματίες της υγείας να ισχυρίζονται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά παθήσεων, όπως την υπέρταση και τις αλλεργίες. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε τη σύνδεση ανάμεσα στα οφέλη του μαύρου κύμινου σε σχέση με τα ανθεκτικά βακτήρια, που δύσκολα αντιμετωπίζονται μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Το έλαιο της Nigella sativa περιέχει μοναδικές χημικές ουσίες που δρουν ξεχωριστά ή και συνεργατικά. Τα ενεργά συστατικά είναι τα φυτοχημικά που περιλαμβάνουν:

Advertisment

– Θυμοκινόνη (TQ) – Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

– Θυμοϋδροκινόνη – Βρίσκεται ανάμεσα στους πιο ισχυρούς φυσικούς αναστολείς της ακετυλοχολινεστεράσης (AChE).

– Θυμόλη- Φυσικό μονοτερπένιο που δίνει σε αυτό το έλαιο τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Advertisment

Το έλαιο του μαύρου κύμινου ωφελεί τον οργανισμό με συγκεκριμένους, επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους.

Έχει δειχθεί λοιπόν ότι το μαύρο κύμινο είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και πρόληψη των ακόλουθων παθήσεων:

Μολύνσεις (MRSA)

Το έλαιο μαύρου κύμινου έχει την ικανότητα να εξοντώνει υπερβακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη (MRSA), που συνήθως μολύνει τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ο σταφυλόκοκκος έχει αναπτύξει αντίσταση κατά των αντιβιοτικών. Αυτές οι μολύνσεις είναι συνηθισμένες στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, επειδή σχετίζονται με επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες όπως χειρουργεία, τεχνητές αρθρώσεις και ενδοφλέβιες διαδικασίες. Οι επιστήμονες από το Πακιστάν ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα βακτήρια της ασθένειας αυτής είναι ευαίσθητα στη Nigella sativa, μια ισχυρή ένδειξη ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου μπορεί να εμποδίσει τη γρήγορη εξάπλωση του MRSA.

Τριχόπτωση

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του ελαίου του μαύρου κύμινου είναι η ικανότητά του να προλαμβάνει την τριχόπτωση. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτό το έλαιο αποκαθιστά το πρόβλημα, πιθανότατα να οφείλεται στις ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το έλαιο ενδυναμώνει τους θύλακες της τρίχας στη ρίζα τους.

Διαβήτης και μαύρο κύμινο

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Endocrinology and Metabolism έδειξε ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου ενεργοποιεί:

– Τη σταδιακή μερική αναγέννηση των παγκρεατικών βήτα-κυττάρων.

– Βελτίωση των μειωμένων συγκεντρώσεων ινσουλίνης στο αίμα.

– Μείωση της ανεβασμένης γλυκόζης.

Αυτές οι λειτουργίες είναι πράγματι σημαντικές, επειδή η N. sativa αποτελεί μία από τις σπανιότερες ουσίες στον κόσμο, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κατά των δύο τύπων διαβήτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές από το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών, το έλαιο από μαύρο κύμινο βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη, όπως η μετφορμίνη χωρίς όμως κάποια παρενέργεια. Η μετφορμίνη συνιστά μία από τις πιο συνηθισμένες συνταγογραφούμενες ουσίες για τον διαβήτη τύπου 2. Σχετίζεται με έναν αριθμό παρενεργειών, που περιλαμβάνουν:

– Πονοκέφαλο

– Καούρες

– Δυσκοιλιότητα/ διάρροια

– Πρήξιμο

– Μυϊκός πόνος

– Στομαχικός πόνος

– Δυσπεψία/ αέρια

– Κοκκινίλες στην επιδερμίδα

Απώλεια βάρους

Σύμφωνα με το Journal of Diabetes and Metabolic Disorders, το μαύρο κύμινο κατηγοριοποιείται ανάμεσα στις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες με ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας. Παραδοσιακά, το μαύρο κύμινο δεν είναι γνωστό γι’ αυτό το χαρακτηριστικό του. Ωστόσο, η Nigella sativa δρα ως αντιφλεγμονώδης φορέας που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, όπως ακριβώς βοηθά και τους διαβητικούς ασθενείς. Καταστέλλει τους παράγοντες απόκτησης βάρους, όπως την απορρόφηση της γλυκόζης στο έντερο, την όρεξη, τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και την γλυκονεογένεση στο ήπαρ.

Ηπατικές βλάβες

Το ήπαρ συμβαίνει να είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα στον οργανισμό μας. Σχεδόν όλη η επεξεργασία των τοξινών συμβαίνει στο ήπαρ και η χολή του ήπατος βοηθά στην πέψη των λιπαρών. Υπάρχουν άτομα που εμφανίζουν ηπατικές δυσλειτουργίες ως αποτέλεσμα παρενεργειών από αλκοολισμό, ισχυρά φάρμακα ή παθήσεις. Μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά την αναρρωτική διαδικασία, χρησιμοποιώντας έλαιο από μαύρο κύμινο. Μια πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το μαύρο κύμινο βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και βοηθά στην πρόληψη, μάλιστα, βλαβών που σχετίζονται με αυτό το όργανο.

Άσθμα και αλλεργίες

Διάφορες έρευνες έχουν βρει ότι το έλαιο από μαύρο κύμινο περιέχει αντι-ασθματικές ιδιότητες. Ανάλογα με την αιτία του άσθματος, το μαύρο κύμινο πολλές φορές αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό και από τις συμβατικές θεραπείες. Χάρη στις ήδη προαναφερόμενες ιδιότητες, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο στην ανακούφιση από αλλεργίες.

Πέψη

Οι σπόροι της Nigella sativa έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την πέψη και να μειώνουν το φούσκωμα, τον στομαχικό πόνο και τα αέρια. Το έλαιό της χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση εντερικών παράσιτων χωρίς την πρόκληση παρενεργειών.

Υγεία του ανοσοποιητικού

Η Nigella sativa διαθέτει επίσης έναν μοναδικό τρόπο να στηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι εφοδιασμένη με σύμπλεγμα βιταμινών Β, αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα οξέα. Το μαύρο κύμινο βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία, χωρίς να ενθαρρύνει τις αποκρίσεις του κατά των ιστών του οργανισμού μας.

Ανδρική υπογονιμότητα

Υπάρχουν ενδείξεις πως η λήψη μαύρου κύμινου αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και την ταχύτητά τους, οπότε μπορούν να το συνδέσουν με την βοήθεια της υπογονιμότητας των αντρών.

Πόνος στον μαστών

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η εφαρμογή μιας γέλης που περιέχει έλαιο μαύρου κύμινου στους μαστούς κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μειώνει τον πόνο σε γυναίκες που υποφέρουν από πόνο στο στήθος.

Παρενέργειες του μαύρου κυμίνου

Όταν το μαύρο κύμινο λαμβάνεται από το στόμα και σε μικρές ποσότητες, όπως για παράδειγμα σαν μπαχαρικό στο φαγητό μας είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους.  Επίσης, όταν το μαύρο κύμινο βρίσκεται σε μορφή ελαίου και σκόνης θεωρείται και πάλι ασφαλές στην πιο “φαρμακευτική” του μορφή όταν αυτήν λαμβάνεται για λιγότερο από τρεις μήνες.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να προχωρήσετε στην φαρμακευτική του χρήση χωρίς να έχετε συμβουλευτεί ή συνομιλήσει πρώτα με τον ειδικό της υγείας σας καθώς υπάρχει περίπτωση το μαύρο κύμινο να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους καθώς επίσης και ποικίλες στομαχικές διαταραχές όπως για παράδειγμα, δυσκοιλιότητα ή εμετό ή και ακόμη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιληπτικών κρίσεων.

Ενώ ειδικά σε εγκύους, θηλάζουσες μητέρες και παιδιά θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητα ιατρική συμβουλή πριν από οποιαδήποτε χρήση.

Ποια είναι η σωστή δοσολογία για το μαύρο κύμινο ανά περίπτωση

Υπάρχουν μερικές δόσεις που έχουν μελετηθεί από επιστήμονες αναφορικά με την λήψη από τους ενήλικες.

Όταν λοιπόν γίνεται από τους στόματος λήψη προτείνονται οι παρακάτω δόσεις για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

*Οι παρακάτω δόσεις, είναι προτεινόμενες και μετρήσιμες από γενικά στοιχεία, σε οποιαδήποτε περίπτωση μην προχωρήσετε σε δοσοληψία χωρίς να έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας διότι χρειάζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Για άσθμα

Προτείνεται να παίρνονται 2 γραμμάρια αλεσμένου μαύρου σπόρου καθημερινά για 12 εβδομάδες. Ενώ επίσης, συστήνεται  να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα 500 mg μαύρου λαδιού για 4 εβδομάδες. Επιπλέον, 15 mL / kg εκχυλίσματος μαύρου κύμινου μπορούν χρησιμοποιούνται καθημερινά για 3 μήνες. Μια εφάπαξ δόση 50-100 mg / kg έχει επίσης χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς.

Για διαβήτη

1 γραμμάριο σκόνης μαύρου κύμινου να χρησιμοποιείται δύο φορές την ημέρα για έως και 12 μήνες. Εναλλακτικά, 450 mg από λάδι μαύρο κύμινο που λαμβάνονται τρεις φορές την ημέρα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για 12 εβδομάδες.

Για υψηλή αρτηριακή πίεση

0,5-2 γραμμάρια σκόνης μαύρου κύμινου συστήνεται να λαμβάνεται καθημερινά για έως και 12 εβδομάδες. Επίσης, 100-200 mg ή 2,5 mL από έλαιο μαύρου κύμινου έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις δύο φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες.

Για υπογονιμότητα

Για καταστάσεις σε έναν άνδρα που τον εμποδίζουν να μείνει μια γυναίκα έγκυος εντός ενός έτους από την προσπάθειά της να συλλάβει (ανδρική υπογονιμότητα): 2,5 mL μαύρου σπόρου λάδι έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές την ημέρα για 2 μήνες.

Που μπορούμε να βρούμε το μαύρο κύμινο

Το μαύρο κύμινο τόσο σε μορφή μπαχαρικού όσο και σε μορφή λαδιού μπορούμε να το βρούμε είτε σε διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα είτε σε καταστήματα που εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα.

Μαύρο κύμινο: Ποιο είναι το κόστος

Σε μορφή λαδιού το κόστος κυμαίνεται από 8-22€ περίπου, ανάλογα τα ml και την εταιρία που το εμπορεύεται. Σε μορφή σκόνης η τιμή του κατά κανόνα δεν ξεπερνά τα 2,5€.

Κλείνοντας να τονίσουμε πως το έλαιο του μαύρου κύμινου περιέχει εκπληκτικά φυσικά συστατικά με την ικανότητα να στηρίζουν τη συνολική μας υγεία. Θεωρείται ασφαλές και χρησιμοποιείται σε διάφορα μέρη του κόσμου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εντούτοις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, πριν χρησιμοποιήσετε τακτικά αυτό το έλαιο, σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια πάθηση ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης | Λιναρόσπορος: Οι ευεργετικές του ιδιότητες, τα θεραπευτικά οφέλη και τρόποι χρήσης

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση