Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα κάστανου που βρίσκεται πίσω από την ουροδόχο κύστη στους άνδρες. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, ο προστάτης βοηθά στην παραγωγή σπέρματος. Όσο κάποιοι άνδρες μεγαλώνουν, ο αδένας αυτός μπορεί να μεγαλώσει, μια πάθηση που είναι γνωστή ως Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ). Στο παρόν άρθρο θα μάθουμε ποιες τροφές μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του μεγεθυμένου προστάτη.

Διατροφή και μεγεθυμένος προστάτης

Ο προστάτης, ως αδένας, ελέγχεται από ισχυρές ορμόνες, γνωστές ως σεξουαλικές ορμόνες, που περιλαμβάνουν και την τεστοστερόνη. Στον αδένα αυτό, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε μια άλλη ορμόνη, που ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη (DHT). Όταν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης είναι υψηλά, τότε προκαλείται μεγέθυνση των κυττάρων.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές και ποτά που είναι γνωστό ότι επιδρούν στην υγεία του προστάτη, λόγω των επιδράσεών τους στην τεστοστερόνη και στις άλλες ορμόνες. Οι έρευνες έχουν βρει ότι μια δίαιτα που αποτελείται κυρίως από κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεγεθυμένου προστάτη και καρκίνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν σε αυτή τη δίαιτα δεν υπάρχουν αρκετά λαχανικά.

Κατάλληλες τροφές

Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά φαίνεται ότι προστατεύει τον προστάτη. Συγκεκριμένα, οι παρακάτω τροφές φαίνεται πως ωφελούν τον προστάτη:

1. Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε υγιεινά λιπαρά που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη και μείωση των φλεγμονών σε όλο το σώμα. Άλλα ψάρια ψυχρών υδάτων, όπως η σαρδέλα και η πέστροφα, είναι πλούσια σε τέτοια είδη λιπαρών.

2. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι εφοδιασμένες με λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ωφελεί τα κύτταρα αυτού του αδένα. Οι μαγειρεμένες ντομάτες, όπως η σάλτσα ή οι σούπες, βοηθούν στην απελευθέρωση του λυκοπένιου και την θέτουν σε άμεση διαθεσιμότητα για τον οργανισμό μας.

3. Κόκκινα φρούτα

Φράουλες, μούρα, σμέουρα και βατόμουρα αποτελούν εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες αποτελούν υποπροϊόντα των αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας και μπορεί να προκαλέσουν βλάβες και ασθένειες μακροπρόθεσμα.

4. Μπρόκολο

Το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, περιέχουν μια χημική ουσία που είναι γνωστή ως σουλφοραφάνη. Πιστεύεται ότι επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα και ενισχύει την υγεία του προστάτη.

5. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ένα βασικό μέταλλο για τον οργανισμό μας. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον προστάτη και θεωρείται ότι βοηθά στην ισορροπία της τεστοστερόνης και της DHT. Εκτός από τους ξηρούς καρπούς, τα οστρακοειδή και τα όσπρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδάργυρου.

6. Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα λάιμ και τα γκρέιπφρουτ είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη C, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του προστάτη.

7. Κρεμμύδι και σκόρδο

Μια έρευνα συμπέρανε ότι οι άνδρες με Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη είχαν την τάση να καταναλώνουν λιγότερο σκόρδο και κρεμμύδια από τους άνδρες που ήταν υγιείς. Εδώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, αλλά το σίγουρο είναι ότι και οι δύο τροφές είναι ευεργετικές στον οργανισμό μας.

Επιπροσθέτως, ορισμένες έρευνες που εξέτασαν τις θεραπείες με εκχυλίσματα φυτών, όπως το εκχύλισμα ενός τύπου φοίνικα που ονομάζεται σερενόα, έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στο μέγεθος του προστάτη και στην ομαλή ούρηση. Ωστόσο, και εδώ απαιτείται περισσότερη ενδελεχής έρευνα.

Τροφές που χρειάζεται να αποφεύγονται

Η υγιεινή διατροφή για τον μεγεθυμένο προστάτη είναι κάτι περισσότερο από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Σημαίνει επίσης ότι χρειάζεται να αποφευχθούν ορισμένα είδη άλλων τροφών που επιβαρύνουν την κατάσταση του προστάτη. Τα βασικότερα από αυτά είναι:

1. Κόκκινο κρέας

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η αποφυγή του κόκκινου κρέατος βελτιώνει την υγεία του προστάτη. Συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωση κρέατος γενικά θεωρείται ότι τριπλασιάζει τον κίνδυνο υπερπλασίας του προστάτη.

2. Γαλακτοκομικά

Όπως και με το κόκκινο κρέας, έτσι και η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο υπερπλασίας του προστάτη. Η μείωση των ποσοτήτων βουτύρου, τυριού και γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

3. Καφείνη

Η καφεΐνη είναι διουρητική, που σημαίνει ότι αυξάνει το πόσο συχνά χρειάζεται να ουρήσουμε. Η μείωση ή η αποφυγή του καφέ, του τσαγιού και της σοκολάτας μπορεί να βελτιώσουν τα σχετικά συμπτώματα που εμφανίζονται στην υπερπλασία.

4. Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει επίσης παρόμοια επίδραση, κάνοντας πιο έντονη και συχνή την ανάγκη ούρησης. Γι’ αυτό, η αποφυγή του συστήνεται από τους γιατρούς.

5.  Νάτριο

Η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα. Η υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλής σε νάτριο, αποφεύγοντας την προσθήκη αλατιού στα γεύματα και η κατάργηση των επεξεργασμένων τροφών από την καθημερινότητα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα βοηθητικά βήματα για ορισμένους άνδρες.

Διαχείριση του μεγεθυμένου προστάτη

Οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά αποτελεσματικές ως προς τη διαχείριση των συμπτωμάτων της υπερπλασίας, αλλά και άλλες βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσουν, όπως:

– διαχείριση του στρες

– διακοπή καπνίσματος

– αποφυγή της κατανάλωσης υγρών μετά το απόγευμα για τη μείωση της ούρησης το βράδυ

– εκκένωση της ουροδόχου κύστης κατά την ούρηση

– ασκήσεις πυελικού εδάφους

– αποφυγή φαρμάκων που μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως αντιισταμινικά, διουρητικά και αποσυμφορητικά

– ειδικές ασκήσεις για την ουροδόχο κύστη

– περιορισμός της πρόσληψης υγρών στα 2 λίτρα την ημέρα

Αν και αυτές οι αλλαγές δεν βοηθήσουν, ίσως χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργείο, γι’ αυτό επισκεφτείτε το γιατρό σας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.pcrm.org/health/cancer-resources/diet-cancer/type/nutrition-and-prostate-health

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28991765

https://www.pcrm.org/health/cancer-resources/diet-cancer/type/nutrition-and-prostate-health

[/toggle]

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε