,

Βοηθώντας τους άλλους, μαθαίνουμε πώς να βοηθάμε και τους εαυτούς μας

Συνεχώς ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να εξελιχθούμε, να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε στόχους και όνειρα και δεν θέλουμε μόνο να εκπληρώσουμε εκείνους τους στόχους, αλλά

Βοηθώντας τους άλλους, μαθαίνουμε πώς να βοηθάμε και τους εαυτούς μας

Συνεχώς ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να εξελιχθούμε, να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε στόχους και όνειρα και δεν θέλουμε μόνο να εκπληρώσουμε εκείνους τους στόχους, αλλά επίσης να το καταφέρουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε. Κι αν έχουμε καταλάβει, όμως, τη διαδικασία λάθος; Κι αν εστιάζουμε πολύ στο «εγώ», χάνοντας την καλύτερη μέθοδο για να πετύχουμε την πολυπόθητη πρόοδο; Μήπως να σταματήσουμε για λίγο να σκεφτόμαστε τόσο πολύ τον εαυτό μας και να αρχίσουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο, βοηθώντας τους άλλους;

«Βοηθώντας τους άλλους, θα μάθετε πώς να βοηθάτε και τους εαυτούς σας» – Aung San Suu Kyi

Advertisment

Μπορεί να μη σας πείθει αρχικά αυτή η μέθοδος (τουλάχιστον για όσους δεν είχαν παρόμοια εμπειρία μέχρι σήμερα), αλλά οι νέες έρευνες έχουν αρχίσει πλέον να δείχνουν ότι η ιδέα αυτή, δηλαδή το να εστιάζουμε στο να βοηθάμε τους άλλους για να προχωρήσουμε κι εμείς μπροστά, δεν είναι πια καθόλου παράλογη.

Πώς βοηθώντας τους άλλους, βοηθάμε και τους εαυτούς μας

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό ψυχολογίας Emotion ακολούθησε περίπου 500 συμμετέχοντες για μια περίοδο 6 εβδομάδων. Ο στόχος των ερευνητών ήταν να προσδιορίσουν αν τελικά το να βοηθάμε τους άλλους, μας κάνει καλό. Κάθε συμμετέχων εκτελούσε μία πράξη καλοσύνης είτε προς τον εαυτό του, είτε προς έναν άγνωστο, είτε ήταν μια απλή, ουδέτερη πράξη. Τα αποτελέσματα; Η ομάδα που εκτελούσε πράξεις καλοσύνης προς άλλους κατέληξε να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη συναισθηματική κατάσταση, επιδεικνύοντας περισσότερα θετικά συναισθήματα και λιγότερα αρνητικά, σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι αρκετά αισιόδοξο: Οι άνθρωποι που παλεύουν να βρούνε την ευτυχία συνήθως στρέφονται αποκλειστικά προς τον εαυτό τους. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πιο επιτυχημένοι σε πολλά επίπεδα, αν επέλεγαν να βοηθούν τον πλησίον τους. Υπάρχουν ακόμα και στοιχεία που υποστηρίζουν ότι βοηθώντας τους άλλους, μπορούμε ακόμα και τη σωματική μας υγεία να βελτιώσουμε. Οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ξοδεύουμε περισσότερο χρήματα σε άλλους, αντί σε εμάς, μπορούμε να μειώσουμε ακόμα και την αρτηριακή μας πίεση, όσο περίπου μπορεί η γυμναστική και ο παραδοσιακός διαλογισμός.

Advertisment

Αλλά τα οφέλη δε σταματούν εδώ. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στο Ισραήλ και ονομάζεται Sahi φιλοδοξεί όλο και περισσότεροι έφηβοι να εκτελούν πράξεις καλοσύνης προς άλλους, ενώ παράλληλα ερευνητές εξετάζουν την επίδρασή τους στην ψυχική υγεία των συμμετεχόντων-εφήβων. Το εκπληκτικό είναι ότι οι έφηβοι που συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα Sahi αναφέρουν ότι νιώθουν πιο αισιόδοξοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Επιπροσθέτως, έχουν αναπτύξει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση προς άλλους, όπως και μεγαλύτερη αίσθηση της ανεξαρτησίας τους (που αποτελεί σπουδαίο παράγοντα επίτευξης ευτυχίας).

3 απλοί τρόποι να αρχίσετε να βοηθάτε τους άλλους- και να εξελιχθείτε κατά τη διαδικασία

Παρακάτω, προτείνονται ενδεικτικά κάποιοι εύκολοι τρόποι για να αρχίσετε να βοηθάτε τους άλλους και έτσι κατ’ επέκταση να βοηθήσετε και τους εαυτούς σας να εξελιχθούν:

1. Κάντε μια χάρη για κάποιον που γνωρίζετε

Θα μπορούσε να είναι κάτι απλό, όπως babysitting, το να δανείσετε λίγα χρήματα ή λίγο από το χρόνο σας, να πάτε κάποιον κάπου με το αμάξι σας ή απλά να είστε στο πλευρό κάποιου, όταν το χρειαστεί. Μια τέτοια πράξη δεν θα σας κάνει μόνο να νιώσετε υπέροχα, αλλά θα προετοιμάσει το έδαφος και για αργότερα, δημιουργώντας μια βάση αμοιβαιότητας, τα οφέλη της οποίας έχουν προαναφερθεί σε αυτό το άρθρο.

2. Προσφέρετε κοινωνικά

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε αγνώστους που χρειάζονται βοήθεια. Η κοινωνική προσφορά έχει πάρει πλέον πολλές εναλλακτικές μορφές. Υπάρχουν μέρη στις πόλεις μας, όπου μπορείτε για παράδειγμα να προπληρώσετε τον καφέ κάποιου που το χρειάζεται ή απλά να προσφέρετε μερίδες από το φαγητό σας, χωρίς βέβαια να ζητήσετε τίποτα σε αντάλλαγμα.

3. Αφιερώστε χρόνο στον εθελοντισμό

Κάθε μέρα, υπάρχουν αμέτρητες ομάδες σε κάθε κοινότητα που χρειάζονται εθελοντές για να βοηθήσουν στην επίτευξη των προγραμμάτων βοήθειάς τους. Αυτή είναι μια υπέροχη ευκαιρία, επειδή μπορείτε να επιλέξετε έναν σκοπό για τον οποίο νοιάζεστε βαθιά και έτσι όχι μόνο να βοηθήσετε τους άλλους, αλλά και να επηρεάσετε κατά πολύ και εσάς τους ίδιους με αυτή την κίνηση.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους είναι αμέτρητοι, οπότε μην περιορίζεστε απαραιτήτως στους παραπάνω. Αρχίστε να αλλάζετε τον τρόπο ζωής σας και θα δείτε πόσο σύντομα θα ωθήσετε και τον εαυτό σας προς τα εμπρός, προς την αυτό- εξέλιξη.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27100366
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26867038
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27056788

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση