, ,

Η αδράνεια γεννά τη… δημιουργικότητα!

Ο ύπνος είναι μία κατάσταση στην οποία το άτομο βυθίζεται στην αδράνεια και δεν αντιλαμβάνεται τα εξωτερικά ερεθίσματα που υπάρχουν στο περιβάλλον του. Είναι

Η αδράνεια γεννά τη... δημιουργικότητα!

Ο ύπνος είναι μία κατάσταση στην οποία το άτομο βυθίζεται στην αδράνεια και δεν αντιλαμβάνεται τα εξωτερικά ερεθίσματα που υπάρχουν στο περιβάλλον του. Είναι μία απαραίτητη και φυσική διαδικασία, η οποία σύμφωνα με τις έρευνες, αποτελεί το 1/3 ολόκληρης της ζωής μας!

Η μεγάλη αξία του ύπνου για τη διατήρηση της καλής μας υγείας τονίζεται διαρκώς από γιατρούς και ειδικούς, οι οποίοι συνιστούν να μην τον στερούμαστε ποτέ, παρά τις εξαιρετικά αγχώδεις και απαιτητικές συνθήκες ζωής.

Advertisment

Ο ύπνος είναι, τελικά, και αυτός μία μορφή δραστηριότητας;

Σίγουρα όταν κοιμόμαστε, ο οργανισμός μας αποτοξινώνεται από όλες τις περιττές πληροφορίες που δέχεται ασταμάτητα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ο άνθρωπος αποβάλλει τη σωματική κόπωση. Ακόμα και αν ο άνθρωπος δεν επιδίδεται σε κάποια δραστηριότητα που να παράγει έργο, ο ύπνος και η αδράνεια που του προσφέρει, μπορεί να γεννήσει μέσα του την ένωση με το βαθύτερο εαυτό του. Ο Freud συνήθιζε να χαρακτηρίζει τα όνειρα ως μία ‘’κλειδαρότρυπα στο ασυνείδητο’’, διότι αυτά φέρνουν στην επιφάνεια τις επιθυμίες και τα θέλω μας που καταπνίγουμε στη διάρκεια της ημέρας.

Η αδράνεια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αρνητικά. Ο άνθρωπος που κοιμάται εκείνη τη στιγμή αδειάζει τον εαυτό του, δίνοντάς του τη δυνατότητα και τη διάθεση για μεγαλύτερη δημιουργία και καθαρότητα σε σκέψεις και σε δράση. Πολλές φορές, ο συνεχής βομβαρδισμός του μυαλού μας με σκέψεις και πληροφορίες αλλά και οι ατελείωτες υποχρεώσεις, όχι μόνο δε βελτιώνουν την παραγωγικότητα, αλλά απομακρύνουν τη γαλήνη και την ηρεμία του νου. Έτσι ο άνθρωπος μέσα στην έντονη ταραχή προβαίνει ευκολότερα σε παραλείψεις και λάθος αποφάσεις.

Αντιθέτως, η αδράνεια μπορεί να καταστήσει έναν άνθρωπο παραγωγικότερο, ακόμα και αν η ίδια η κοινωνία την αντιμετωπίζει αρνητικά, επειδή θεωρεί πως πρέπει να προσφέρουμε διαρκώς. Η αδράνεια μπορεί να γεννήσει φρέσκιες σκέψεις οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη λογική και ορθότητα διότι ο άνθρωπος θα είναι ελεύθερος και χωρίς πίεση.

Advertisment

Ας μην παραγκωνίζουμε ποτέ τον ύπνο μας και ας μην επιτρέπουμε ποτέ στις υποχρεώσεις της ημέρας να μας τον στερούν και να μην είναι αναζωογονητικός. Ας μην αφήνουμε σκέψεις και οτιδήποτε άλλο να μας στερεί την ποιότητα της νυχτερινής κατάκλισης, ας δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στην ποιότητα της νύχτας διότι αυτή θα επηρεάσει και την ποιότητα της ημέρας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση