, , ,

Οι επικίνδυνες επιπτώσεις της πρόωρης παχυσαρκίας στο ήπαρ παιδιών και εφήβων

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος προκαλείται όταν συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ και δημιουργεί φλεγμονή.

Οι επικίνδυνες επιπτώσεις της πρόωρης παχυσαρκίας στο ήπαρ παιδιών και εφήβων

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος προκαλείται όταν συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ και δημιουργεί φλεγμονή η οποία με τη σειρά της προκαλεί ηπατική βλάβη. Είναι η συχνότερη χρόνια ηπατική πάθηση σε παιδιά και εφήβους.

Σε παλαιότερες έρευνες πάνω σε αυτή τη νόσο οι επιστήμονες είχαν εστιάσει τις παρατηρήσεις τους σε εφήβους και ενήλικες ενώ η ομάδα ερευνητών του Κολεγίου Παθολογίας και Χειρουργικής Vagelos του Πανεπιστημίου της Κολούμπια με επικεφαλή την επίκουρο καθηγήτρια Παιδιατρικής Τζένιφερ Γου Μπάιντελ, στήριξε την πρόσφατη έρευνά της σε μελέτες και παρατηρήσεις από την παρακολούθηση μικρών παιδιών.

Advertisment

Η Γου Μπάιντελ αναφέρει πως «η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της αύξησης της μη αλκοολικής ηπατοπάθειας σε παιδιά κάτω των δέκα ετών. Και ενώ πολλοί γονείς είναι ενήμεροι για την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 σε ένα παιδί που υποφέρει από την παιδική παχυσαρκία, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τα παραπανίσια κιλά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή ηπατική βλάβη».

Στην έρευνα που δημοσίευσαν στο Journal of Pediatrics, αποκάλυψαν την υψηλή περιεκτικότητα του ενζύμου ALT στο αίμα, ένα ένζυμο το οποίο είναι υψηλό σε ανθρώπους που πάσχουν από μη αλκοολική ηπατική νόσο αλλά και άλλες παθήσεις οι οποίες βλάπτουν το ήπαρ. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 635 παιδιά από την περιοχή της Μασαχουσέτης. Όσα από αυτά είχαν αυξημένη περίμετρο μέση σε ηλικίες από 3 ως 8 ετών, παρουσίασαν 35% αυξημένο ALT, συγκριτικά με το 20% των συνομήλικών τους με φυσιολογικό βάρος.

«Ορισμένοι γιατροί μετρούν τα επίπεδα του ALT στα παιδιά υψηλού κινδύνου από την ηλικία των δέκα ετών περίπου. Αλλά τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης για την πρόληψη της αύξησης του βάρους και της υποκείμενης φλεγμονής. Επί του παρόντος ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ηπατική νόσος σε παιδιά και ενήλικες είναι η απώλεια βάρους, ο περιορισμός της κατανάλωσης κατεργασμένων τροφίμων και η τακτική σωματική άσκηση. Χρειαζόμαστε βέβαια επειγόντως και καλύτερους τρόπους διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας της νόσου κατά την παιδική ηλικία», σημειώνει η Δρ Γου Μπαϊντελ.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση