Είναι ο φρέσκος καφές το μόνο πράγμα που θέλετε να αντικρύσετε πρώτο, όταν ανοίγετε τα μάτια σας το πρωί; Δεν είστε οι μόνοι. Αλλά αν αυτή η καθημερινή εξάρτηση από τον καφέ αρχίζει να σας ενοχλεί, ίσως ήρθε η στιγμή να ψάξετε για ορισμένες εναλλακτικές λύσεις που και θα σας ξυπνούν και θα σας προσφέρουν ενέργεια.
Γιατί να περιορίσουμε την κατανάλωση καφέ;
Όσον αφορά στον καφέ, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούμε και να πιούμε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Τα 400 mg καφεΐνης είναι η μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους περισσότερους ενήλικες, που μεταφράζεται σε περίπου 3-4 φλιτζάνια την ημέρα. Αν καταναλώσετε περισσότερο, δεν ωφελείτε σε καμία περίπτωση τον οργανισμό, αφού η υπερβολική δόση καφεΐνης προκαλεί παρενέργειες. Αν και οι επιδράσεις της ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι κυριότερες είναι:
Advertisment
• Εθισμός
• Χαμηλή ενέργεια (η ενέργεια που προσφέρει είναι μικρής διάρκειας και πολύ σύντομα μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι)
• Ανθυγιεινή αύξηση του βάρους (η καφεΐνη αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, που με τον καιρό οδηγεί σε αύξηση του βάρους).
Advertisment
• Επιπλέον στρες
• Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί (που μακροχρόνια μπορεί να πυροδοτήσουν καρδιαγγειακά προβλήματα)
• Διάρροια
• Πονοκέφαλοι
• Ανεπάρκεια σε μεταλλικά στοιχεία (η καφεΐνη επηρεάζει την ικανότητα των νεφρών να αποθηκεύουν ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα μέταλλα).
• Χαμηλή ποιότητα ύπνου
• Υπερβολική έκθεση σε οξύ (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οξύ, η κατανάλωση πολύ καφέ μπορεί να προκαλέσει στομαχικές κράμπες, καούρες και δυσπεψία).
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλές εναλλακτικές λύσεις για να βρείτε την τόνωση που τόσο επιθυμείτε, χωρίς να βασίζεστε στον καφέ και είναι οι παρακάτω:
1. Τσάι κομπούχα
Αυτό το αρχαίο Κινέζικο «ελιξίριο της ζωής» μπορεί να φτιαχτεί με ελάχιστα χρήματα στο σπίτι και έχει μια αφρώδη υφή ζύμωσης, κάτι που το καθιστά υπέροχη εναλλακτική στα κλασικά ελαφριά ποτά. Το καλύτερο είναι ότι αυτό το ρόφημα θεωρείται πως αντιμετωπίζει προβλήματα απώλειας μνήμης, βοηθά στην υψηλή αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει ακόμα και το πεπτικό σύστημα.
2. Τσάι πικραλίδας
Αυτό που εσείς αντιλαμβάνεστε ως απλό χορτάρι μπορεί να έχει καλά φυλαγμένο το μυστικό μιας καλής εναλλακτικής στον καφέ. Το ρόφημα πικραλίδας είναι γεμάτο αρώματα και απόλυτα θρεπτικό και μπορείτε ακόμα και μόνοι σας να το καλλιεργήσετε στην αυλή σας, ώστε να διασφαλίσετε πως δεν θα έχει μολυνθεί από παρασιτοκτόνα και χημικά λιπάσματα. Μπορείτε, ωστόσο, να τη βρείτε και στην αγορά.
3. Μάτε (Γιέρμπα μάτε)
Αν δεν αντέχετε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς μια κούπα καφέ, το τσάι μάτε εδώ αποτελεί μια υπέροχη εναλλακτική. Σας παρέχει 85 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι, αλλά διαθέτει και πολλά περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, χωρίς να σας ρίξει τα επίπεδα ενέργειας απότομα μετά από λίγες ώρες. Το Yerba mate προέρχεται από τα δάση του Αμαζονίου και η γεύση μοιάζει με εκείνη του πράσινου τσαγιού. Είναι εξίσου νόστιμο ζεστό και κρύο.
4. Ρόφημα μέντας
Αν ψάχνετε μια γρήγορη τόνωση ενέργειας νωρίς το απόγεμα, δεν θα το μετανιώσετε αν επιλέξετε τη μέντα. Χάρη στην έντονη, αλλά ευχάριστη γεύση, το δυνατό άρωμα της μέντας θα ξυπνήσει τα οσφρητικά νεύρα και θα πυροδοτήσει τον εγκέφαλό σας, ενεργοποιώντας τη συγκέντρωση που μέχρι το απόγευμα έχει ξεθωριάσει. Και σε αντίθεση με τον καφέ, το ρόφημα μέντας είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από στομαχικές ενοχλήσεις και βοηθά στην πέψη.
5. Πράσινο Smoothie
Μπορείτε να μετατρέψετε το πρωινό σας ρόφημα σε ολόκληρο πρωινό, ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα φρέσκο πράσινο smoothie. Η ενσωμάτωση πολλών φρέσκων φρούτων και φυλλωδών λαχανικών στη διατροφή σας είναι πάντα καλή ιδέα και ένα πράσινο smoothie διασφαλίζει ότι λαμβάνετε την τόσο σημαντική ενυδάτωση αμέσως μόλις ξυπνήσετε.
Αν προσθέσετε ακόμα και μισό φλιτζάνι σπανακιού στο smoothie σας θα τονώσετε τα επίπεδα του σιδήρου, το οποίο πιθανότατα έχετε χάσει από την υπερβολική κατανάλωση καφέ με τα χρόνια. Για επιπλέον τόνωση, προσθέστε ελάχιστη σκόνη σπιρουλίνας, για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
6. Ρόφημα κουρκουμά
Το ρόφημα κουρκουμά μπορεί να μη σας ξυπνήσει, αλλά σίγουρα θα βελτιώσει τη μνήμη σας. Πιο συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer, χαμηλότερα ποσοστά απώλειας μνήμης, ακόμα και μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Εκτός από την ιδιότητά του να τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία, το ρόφημα κουρκουμά είναι επίσης γνωστό για τις αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Για να φτιάξετε ρόφημα κουρκουμά, βράστε τέσσερα φλιτζάνια νερού, προσθέστε μια κουταλιά του γλυκού σκόνη κουρκουμά και σιγοβράστε για 10 λεπτά. Στραγγίστε το μίγμα και προσθέστε μια γεμάτη κουταλιά μελιού και μια πρέζα μαύρου πιπεριού, για να αυξήσετε την απορρόφησή του.
7. Τσάι μάτσα
Αυτό το γαλαζοπράσινο ποτό ξεπερνά τα υπόλοιπα είδη τσαγιού, επειδή τα φύλλα του δεν μουλιάζουν απλά στο νερό. Αντιθέτως, το τσάι μάτσα είναι σε μορφή σκόνης, που διαλύεται στο ποτήρι σας, βεβαιώνοντας ότι λαμβάνετε αντιοξειδωτικά κατά 10 φορές περισσότερα από το απλό πράσινο τσάι. Επίσης, λαμβάνετε και τα οφέλη της καφεΐνης. Δύο γραμμάρια τσαγιού μάτσα παρέχουν το ένα πέμπτο της καφεΐνης από μια κούπα καφέ και το αμινοξύ L- θειανίνη επιτρέπει τη σταδιακή απορρόφησή του από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι το μάτσα θα σας προσφέρει μια «ήρεμη εγρήγορση» που θα διαρκέσει σχεδόν για οκτώ ώρες.
8. Τσάι τζίντζερ
Το τζίντζερ είναι δημοφιλές για την ισχυρή δράση του στο πεπτικό μας σύστημα, αλλά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι μπορεί πραγματικά να μας ξυπνήσει το πρωί. Ετοιμάστε μια ζεστή κούπα και μειώστε τις φλεγμονές, αλλά βελτιώστε και τη λειτουργία των αρθρώσεων. Αυτό το ρόφημα κατά της ναυτίας είναι ευεργετικό, επίσης, και σε περίπτωση πρωινών ταξιδιών.
Για να φτιάξετε τσάι με τζίντζερ, τρίψτε ή κόψτε σε ψιλά κομμάτια λίγη φρέσκια πιπερόριζα. Προσθέστε τη σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό και αφήστε τη για 10 λεπτά. Στραγγίστε το φρέσκο τζίντζερ, προσθέστε λίγο μέλι και απολαύστε.
9. Νερό καρύδας
Αν ψάχνετε για ένα άνετο ποτό, που θα αντικαταστήσει την απογευματινή συνήθεια του καφέ, το νερό καρύδας αξίζει την προσοχή σας. Είναι ελαφριά γλυκό και θα σας αρέσει, ειδικά αν έχετε βαρεθεί το απλό νερό. Επίσης, θα σας προσφέρει ηλεκτρολύτες και βιοδραστικά ένζυμα.
10. Ανθρακούχο νερό
Προσφέρετε στον οργανισμό σας κάτι που δεν περιέχει καφεΐνη και πίνεται ευχάριστα και για αρκετή ώρα. Μπορείτε να προσθέσετε και ένα λεμόνι, κάτι που θα το κάνει ακόμα πιο δροσιστικό και αναζωογονητικό.
11. Ζεστός μηλίτης
Όταν λαχταράτε κάτι ζεστό και γλυκό, ο μηλίτης μπορεί να αποδειχθεί μια, παραδόξως, αποτελεσματική εναλλακτική λύση στον καφέ. Λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία του μήλου και η γλυκιά γεύση σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη.
Για να τον φτιάξετε, κόψτε 8-10 μήλα και τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό που να τα καλύπτει. Προσθέστε τέσσερα sticks κανέλας και βράστε για μια ώρα. Μετά, σιγοβράστε για άλλες δύο ώρες. Αφαιρέστε την κανέλα και πολτοποιήστε τα μήλα, πριν τα περάσετε από σουρωτήρι. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τον μηλίτη στο ψυγείο μέχρι και για μια εβδομάδα. Απλά ξαναζεστάνετε όσο θέλετε και απολαύστε τον όλες τις ώρες.
12. Βιολογικός, μονοποικιλιακός καφές
Αν δεν μπορείτε με τίποτα να ξεφορτωθείτε το ένα φλιτζάνι πρωινού καφέ, μπορείτε τουλάχιστον να προσέχετε την πηγή από την οποία τον προμηθεύεστε. Ο καφές χαμηλής ποιότητας περιέχει μούχλα και εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους αποψιλώθηκαν για να κάνουν χώρο για τις καλλιέργειες. Μια καλύτερη επιλογή είναι να βρείτε οργανικό καφέ, φιλικό προς το περιβάλλον.
Ακόμα κι αν δεν είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε τη συνήθεια του καφέ, προσθέστε λίγες από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις μέσα στη μέρα σας, για να κάνετε τη διαφορά στο σύνολο της υγείας σας και να μειώσετε τον κίνδυνο πονοκεφάλων από την καφεΐνη. Ακόμα και γι’ αυτούς του ελάχιστους λόγους που αναφέρθηκαν, αξίζει η προσπάθεια.
Photo: Author/Depositphotos
[toggle title="Πηγές"]
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091305706000645
https://www.healthline.com/health/how-long-does-caffeine-last
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328
[/toggle]