Αμερικανοί επιστήμονες από την ομάδα του Ινστιτούτου Εγκεφάλου O’ Donnell ανακάλυψαν τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου γονιδίου εντός των αστροκυττάρων το οποίο όταν ενεργοποιείται μειώνει τις ουλές και προωθεί τη γρήγορη ανάρρωση από τραύμα. Οι βλάβες οι οποίες μελετήθηκαν βρίσκονταν στην περιοχή του νωτιαίου μυελού όμως υπολογίζουν πως τα ευρήματά τους μπορούν να βρουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου.
Ο δρ Μαρκ Γκόλντμπεργκ, από ομάδα με αντίστοιχη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας λέει ότι: « Γνωρίζουμε ότι τα αστροκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό να αναρρώσουν από τραυματισμούς, αλλά δεν καταλαβαίναμε πλήρως τι ήταν αυτό που τα ενεργοποιούσε. Τώρα όμως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο η ενεργοποίηση ενός γονιδίου μπορεί όντως βοηθήσει τη διαδικασία της επούλωσης».
Advertisment
Ο λόγος για το γονίδιο LZK το οποίο βρίσκεται εντός των αστροκυττάρων και μπορεί να ενεργοποιηθεί και να επιταχύνει την επούλωση κάποιου τραυματισμού. Σε πειράματα σε ποντικούς, οι ερευνητές παρατήρησαν καθυστέρηση της επούλωσης των πληγών καθώς αφαιρούσαν το γονίδιο LZK ενώ αντιστοίχως παρατηρούσαν θεαματική επούλωση καθώς ενεργοποιούσαν και ενίσχυαν το συγκεκριμένο γονίδιο.
Ο Δρ Γκόλντμπεργκ μας λέει πως είναι πολύ σημαντική η ανακάλυψη αυτή διότι «μέχρι σήμερα δεν είχαμε έναν εύκολο τρόπο να ενεργοποιήσουμε και να απενεργοποιήσουμε την αντίδραση των αστροκυττάρων». Όταν το γονίδιο ενεργοποιείται προκαλεί τη λεγόμενη αστρογλοιωμάτωση, απομονώνοντας τους τραυματισμένους νευρώνες, όπως ακριβώς λειτουργεί ο περιοριστικός μηχανισμός μιας λοίμωξης.
Οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε να μελετηθεί ένα μεγάλο εύρος τραυμάτων τόσο στον εγκέφαλο από εγκεφαλικά επεισόδια όσο και στον νωτιαίο μυελό. Έτσι υπολογίζουν πως θα μπορέσουν να φτάσουν στο συμπέρασμα αν η αύξηση του γονιδίου LZK πριν τη βλάβη, μπορεί να αποτρέψει το εγκεφαλικό επεισόδιο ή κατά πόσον επηρεάζει την έντασή του.
Advertisment
Photo: Author/Depositphotos