, ,

Μπορεί ένα κοινό αντικαταθλιπτικό να είναι το νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων του COVID;

Το χάπι - που ονομάζεται φλουβοξαμίνη θα κοστίσει 4 δολάρια (3,45 ευρώ) για μια θεραπεία, πολύ πιο οικονομικά απο άλλες υπάρχουσες.

Μπορεί ένα κοινό αντικαταθλιπτικό να είναι το νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση των πρώιμων συμπτωμάτων του COVID;

Ένα οικονομικό αντικαταθλιπτικό μείωσε την ανάγκη νοσηλείας μεταξύ ενηλίκων υψηλού κινδύνου με COVID-19 σε μια μελέτη που αναζητά υπάρχοντα φάρμακα που θα μπορούσαν να επαναπροσδιοριστούν και να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του κορονοϊού.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το χάπι που χρησιμοποιείται για την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή επειδή ήταν γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή και φαινόταν υποσχόμενο σε μικρότερες μελέτες. Μοιράστηκαν τα αποτελέσματα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύουν κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία, και ελπίζουν σε σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Advertisment

«Αν ο ΠΟΥ το συστήσει, θα το δείτε να υιοθετείται ευρέως», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης δρ Έντουαρντ Μιλς του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στον Καναδά. Πρόσθεσε ότι πολλά φτωχά έθνη έχουν το φάρμακο άμεσα διαθέσιμο. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στη διάσωση πολλών ζωών», δήλωσε.

Τι ακριβώς είναι αυτό το αντικαταθλιπτικό

Το χάπι – που ονομάζεται φλουβοξαμίνη – θα κοστίσει 4 δολάρια (3,45 ευρώ) για μια θεραπεία για το COVID-19. Συγκριτικά, οι θεραπείες με αντισώματα IV κοστίζουν περίπου 2.000 δολάρια (1.725 ευρώ) και το πειραματικό αντιικό χάπι της Merck για το COVID-19 κοστίζει περίπου 700 δολάρια (603 ευρώ) ανά θεραπεία.

Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι διάφορες θεραπείες θα χρησιμοποιηθούν τελικά σε συνδυασμό για την καταπολέμηση του COVID. Οι ερευνητές δοκίμασαν το αντικαταθλιπτικό σε σχεδόν 1.500 Βραζιλιάνους που μολύνθηκαν πρόσφατα από τον COVID και οι οποίοι κινδύνευαν να νοσήσουν σοβαρά λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης. Περίπου οι μισοί έλαβαν το αντικαταθλιπτικό στο σπίτι για 10 ημέρες, ενώ οι υπόλοιποι πήραν εικονικά χάπια.

Advertisment

Παρακολουθήθηκαν για τέσσερις εβδομάδες για να διαπιστωθεί ποιοι τελικά νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο ή πέρασαν παρατεταμένο χρόνο στα επείγοντα περιστατικά όταν τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα. Στην ομάδα που πήρε το φάρμακο, το 11% χρειάστηκε νοσηλεία ή παρατεταμένη παραμονή στα επείγοντα, σε σύγκριση με το 16% εκείνων που έπαιρναν εικονικά χάπια.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο περιοδικό Lancet Global Health, ήταν τόσο ισχυρά που ανεξάρτητοι ερευνητές που παρακολουθούσαν τη μελέτη συνέστησαν την πρόωρη διακοπή της, αφού τα αποτελέσματα ήταν ήδη σαφή.

Άλλα υπάρχοντα φάρμακα που δοκιμάστηκαν

Παραμένουν ωστόσο τα ερωτήματα σχετικά με την καλύτερη δοσολογία, το κατά πόσον οι ασθενείς χαμηλότερου κινδύνου θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν και κατά πόσον το χάπι θα πρέπει να συνδυάζεται με άλλες θεραπείες. Το ευρύτερο πρόγραμμα εξέτασε οκτώ υπάρχοντα φάρμακα για να διαπιστώσει αν θα μπορούσαν να δράσουν κατά του πανδημικού ιού. Το πρόγραμμα εξακολουθεί να δοκιμάζει ένα φάρμακο για την ηπατίτιδα, αλλά όλα τα άλλα – συμπεριλαμβανομένης της μετφορμίνης, της υδροξυχλωροκίνης και της ιβερμεκτίνης – δεν έχουν αποδώσει.

Το φθηνό γενόσημο χάπι και το χάπι COVID-19 της Merck λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους και «μπορεί να είναι συμπληρωματικά», δήλωσε ο Δρ Paul Sax του Νοσοκομείου Brigham and Women’s και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Merck ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να εγκρίνουν το αντιιικό της χάπι.

Πηγή:

www.euronews.com/next/2021/10/28/can-fluvoxamine-a-cheap-antidepressant-be-the-new-drug-to-treat-early-covid-19-symptoms

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση