,

Μούδιασμα στα πόδια: Γιατί και πότε το παθαίνουμε; Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Το μούδιασμα στα πόδια οφείλεται συνήθως στον τρόπο που καθόμαστε και πιέζουμε τα νεύρα ή μειώνουμε την αρτηριακή πίεση. Πότε το μούδιασμα είναι ανησυχητικό;

Μούδιασμα στα πόδια: Γιατί και πότε το παθαίνουμε; Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Το μούδιασμα στα πόδια οφείλεται συνήθως στον τρόπο που καθόμαστε και πιέζουμε τα νεύρα ή μειώνουμε την αρτηριακή πίεση.

Πότε το μούδιασμα είναι ανησυχητικό;

Ωστόσο, το μακροχρόνιο ή ανεξήγητο μούδιασμα μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας υποβόσκουσας ιατρικής πάθησης. Το μακροχρόνιο μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα πόδια μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας), διαβήτη, περιφερική αρτηριακή νόσο ή ινομυαλγία. Η αίσθηση μπορεί να εκτείνεται σε όλο το πόδι, κάτω από το γόνατο ή σε διαφορετικές περιοχές του ποδιού.

Advertisment

Σε αυτό το άρθρο, θα εστιάσουμε σε ορισμένους λόγους, για τους οποίους μπορεί να εμφανίσουμε μούδιασμα στα πόδια και στα χέρια, μαζί με τα συμπτώματα και τις θεραπείες.

Μούδιασμα στα πόδια: Κυριότερες αιτίες

Πολύ συχνά, τα πόδια μας μουδιάζουν προσωρινά, λόγω της στάσης του σώματός μας. Εντούτοις, το χρόνιο ή μακροχρόνιο μούδιασμα είναι σχεδόν πάντα σημάδι κάποιας υποβόσκουσας ιατρικής πάθησης. Οι λόγοι που σχετίζονται με το μούδιασμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Στάση του σώματος

Η στάση του σώματος που συνηθίζουμε να έχουμε και που ασκεί πίεση στα νεύρα ή μειώνει τη ροή του αίματος στο κάτω άκρο αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία προσωρινού μουδιάσματος στα πόδια. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν μπορούν να τα ελέγξουν και ο ιατρικός όρος γι’ αυτό είναι παροδική παραισθησία. Αυτή μπορεί να εμφανιστεί, όταν:

Advertisment

• Σταυρώνουμε τα πόδια για μεγάλο χρονικό διάστημα

• Καθόμαστε στα γόνατα για αρκετή ώρα

• Καθόμαστε σταυροπόδι

• Φοράμε πολύ στενό παντελόνι, κάλτσες ή παπούτσια.

Τραυματισμό

Οι τραυματισμοί στον ταρσό, στη σπονδυλική στήλη, στους μηρούς, στα πόδια, στους αστραγάλους και στις γάμπες μπορεί να ασκήσουν πίεση στα νεύρα και να δημιουργήσουν μούδιασμα.

Διαβήτη

Ορισμένοι διαβητικοί ασθενείς αναπτύσσουν έναν τύπο νευρικής βλάβης που ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια. Η διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο στα πέλματα και σε σοβαρές περιπτώσεις και στο υπόλοιπο πόδι.

Προβλήματα στη μέση και ισχιαλγία

Προβλήματα στη μέση, όπως κήλη ή βλάβη στους σπονδυλικούς δίσκους, μπορούν να προκαλέσουν συμπίεση των νεύρων που περνούν προς το πόδι, οδηγώντας σε μούδιασμα ή σε αισθητηριακές διαταραχές. Η ισχιαλγία είναι η πίεση του ισχιακού νεύρου, το οποίο διατρέχει όλο το πόδι στο πίσω μέρος του. Αν το νεύρο πιεστεί ή ενοχληθεί, μπορεί να νιώσουμε μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε διάφορα σημεία του ποδιού.

Μούδιασμα στα πόδια: Σύνδρομο της ταρσικής σήραγγας

Το σύνδρομο ταρσικής σήραγγας εμφανίζεται όταν ένα νεύρο, που διατρέχει το πίσω μέρος του ποδιού και περνά από την εσωτερική πλευρά του αστραγάλου μέχρι το κάτω μέρος του ποδιού, έχει συμπιεστεί ή υποστεί βλάβη. Η ταρσική σήραγγα είναι ένας στενός χώρος στην έσω πλευρά του αστραγάλου. Όσοι εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο τείνουν να νιώθουν μούδιασμα, κάψιμο, μυρμήγκιασμα και οξύ πόνο στους αστραγάλους, στη πτέρνα και στα πέλματα.

Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) προκαλεί στένωση των περιφερικών αρτηριών στα πόδια, στα χέρια και στο στομάχι, μειώνοντας την ποσότητα του αίματος που μπορεί να περάσει, επιδρά δηλαδή στη ροή. Τα πόδια είναι από τα κυριότερα σημεία του σώματος που επηρεάζονται από την ΠΑΝ. Οι περισσότεροι ασθενείς με ΠΑΝ αντιμετωπίζουν πόνο και κράμπες στα πόδια και στους μηρούς, όταν περπατούν ή ανεβαίνουν σκαλιά. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί επίσης να νιώσουν μούδιασμα και αδυναμία. Τα συμπτώματα της ΠΑΝ αποχωρούν μετά από λίγα λεπτά ξεκούρασης.

Όγκοι ή άλλη παθολογική ανάπτυξη

Οι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι, οι κύστες και τα αποστήματα μπορεί να ασκήσουν πίεση στον εγκέφαλο, στη σπονδυλική στήλη ή σε ορισμένα σημεία του ποδιού. Αυτή η πίεση θα περιορίσει τη ροή του αίματος στα πόδια, δημιουργώντας μούδιασμα.

Μούδιασμα στα πόδια και χρήση αλκοόλ

Οι τοξίνες στο αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα που σχετίζεται με το μούδιασμα, ειδικά στα πόδια. Η χρόνια ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί γενικά νευρολογικές βλάβες. Αυτός ο τύπος βλάβης συνδέεται με μειωμένα επίπεδα βιταμινών Β, όπως της Β1 (θειαμίνη), Β9 (φολικό οξύ) και Β12, που προκαλείται από την υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ.

Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια ή μακροχρόνια πάθηση που προκαλείται από διάσπαρτο σωματικό πόνο και ευαισθησία. Ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης μυρμήγκιασμα και μούδιασμα σε χέρια και πόδια. Οι κύριοι και συνηθέστεροι λόγοι περιλαμβάνουν:

• Ακαμψία και πόνο χωρίς εμφανή λόγο, ειδικά το πρωί και μετά τον ύπνο

• Χρόνια κόπωση

• Προβλήματα μνήμης και δυσκολία στη σκέψη

• Σύνδρομο νευρικού ποδιού

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με ινομυαλγία βιώνουν συμπτώματα σε περισσότερο από ένα μέρη του σώματός τους για τουλάχιστον 3 μήνες κάθε φορά. Αν το μούδιασμα στα πόδια δε συνοδεύεται από κάποιο άλλο σύμπτωμα ή δεν είναι μακροχρόνιο, είναι απίθανο να προκαλείται από ινομυαλγία.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζουν αισθητηριακή νευρολογική βλάβη που μπορεί να προκαλεί και μούδιασμα σε μια μικρή περιοχή του σώματος ή σε όλο το άκρο. Αν και το μούδιασμα που προκαλείται από πολλαπλή σκλήρυνση συχνά διαρκεί για λίγο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου διαρκεί τόσο που γίνεται δυσλειτουργικός ο ασθενής.

Μούδιασμα στα πόδια και εγκεφαλικά επεισόδια

Το εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και να επηρεάσει τον τρόπο που ο εγκέφαλος ερμηνεύει και επεξεργάζεται τα νευρικά σήματα. Ένα μικρό εγκεφαλικό μπορεί ορισμένες φορές να προκαλέσει προσωρινό ή μακροχρόνιο μούδιασμα σε ορισμένα μέρη του σώματος.

Μούδιασμα στα πόδια: Συμπτώματα

Το μούδιασμα είναι μόνο ένα από τα πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με το προσωρινό και χρόνιο μούδιασμα. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν και επιπρόσθετα συμπτώματα, όπως:

• Μυρμήγκιασμα

• Κάψιμο

• Γαργαλητό

• Φαγούρα

• Μια διαπεραστική υποδόρια αίσθηση

Μούδιασμα στα πόδια και εγκυμοσύνη

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες αναφέρουν αρκετές φορές έντονο μούδιασμα στα πόδια. Ας δούμε λοιπόν μερικά συμπτώματα.

Συμπτώματα σε εγκύους

  • Αύξηση των συμπτωμάτων κατά το ξύπνημα, στη μέση της νύχτας ή κατά την εκτέλεση ορισμένων κινήσεων με το σώμα
  • Η κυοφορούσα αισθάνεται σαν να την τρυπούν “καρφίτσες και βελόνες”, απώλεια αίσθησης ή “κάψιμο” ή μυρμήγκιασμα που συνοδεύεται από πόνο
  • Παρουσιάζεται προς τα μέσα ή το τέλος της εγκυμοσύνης, καθώς αυξάνεται η αύξηση βάρους και η κατακράτηση υγρών

Αιτίες που συμβαίνει αυτό στην εγκυμοσύνη

Ένας σοβαρός παράγοντας είναι οι ορμόνες καθώς φυσικά και οι φυσιολογικές σωματικές αλλαγές που αντιμετωπίζετε. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, το σώμα σας παράγει περισσότερη από ορμόνες που βοηθούν στην χαλάρωση και αυτό επιτρέπει στους συνδέσμους σας να τεντώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι πως καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, ασκεί ασυνήθιστη πίεση στους μύες, τους συνδέσμους και τα νεύρα σας, τα οποία μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αίσθηση του μουδιάσματος.

Μούδιασμα στα πόδια: Θεραπεία

Η κατάλληλη θεραπεία για τα μουδιασμένα πόδια εξαρτάται πλήρως από την αιτία.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι φαρμακευτικές επιλογές για μακροχρόνιο μούδιασμα περιλαμβάνουν:

• Αντικαταθλιπτικά. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, όπως η ντουλοξετίνη και η μιλνασιπράνη έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη θεραπεία της ινομυαλγίας.

• Κορτικοστεροειδή. Ορισμένα κορτικοστεροειδή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής και του μουδιάσματος που σχετίζονται με παθήσεις, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση.

• Γκαμπαπεντίνη και πρεγκαμπαλίνη. Φάρμακα που μπλοκάρουν ή αλλάζουν τα νευρικά σήματα μπορεί να βοηθήσουν στο μούδιασμα που σχετίζεται με παθήσεις όπως η ινομυαλγία, η πολλαπλή σκλήρυνση και η διαβητική νευροπάθεια.

Σπιτικές θεραπείες

• Ξεκούραση. Πολλές από τις παθήσεις που προκαλούν μούδιασμα στα πόδια, όπως η νευρική πίεση, βελτιώνονται με την ξεκούραση.

• Πάγος. Βοηθά στη μείωση του πρηξίματος που μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα. Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες ή τυλιγμένα παγάκια στο μουδιασμένο πόδι για 15 λεπτά αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

• Ζέστη. Ορισμένες φορές η ζέστη χαλαρώνει την ακαμψία, ανακουφίζει από τον πόνο ή τους τεντωμένους μύες που μπορεί να ασκούν πίεση στα νεύρα και να προκαλούν μούδιασμα. Ωστόσο, αποφύγετε να ζεστάνετε πολύ τα πόδια σας, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τη φλεγμονή και να προκαλέσει περαιτέρω πόνο και μούδιασμα.

• Μασάζ. Το μασάζ βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος και μειώνει τα συμπτώματα.

• Άσκηση. Η έλλειψη της σωστής άσκησης μπορεί να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία, να μειώσει την ικανότητά τους να αντλήσουν αίμα στα πόδια. Δραστηριότητες όπως η yoga, το pilates και το tai chi τονώνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή ή τον πόνο.

• Υποστηρικτικές συσκευές. Οι επιγονατίδες και τα ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια μπορούν να μειώσουν την πίεση στα νεύρα που προκαλείται από τραυματισμούς ή από το σύνδρομο ταρσικής σήραγγας.

• Μπάνιο με άλατα. Αυτού του τύπου μπάνιο περιέχει μαγνήσιο, ένα στοιχείο που είναι γνωστό ότι αυξάνει τη ροή και κυκλοφορία του αίματος.

• Ψυχικές τεχνικές και μείωση του στρες. Οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνιο μούδιασμα, όπως σε περιπτώσεις ινομυαλγίας και πολλαπλής σκλήρυνσης, χρειάζεται να προσπαθήσουν να εστιάσουν στο γεγονός ότι οι περίοδοι του μουδιάσματος είναι μικρές σε διάρκεια και φεύγουν από μόνες τους. Το στρες φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα, κάτι που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση.

• Ύπνος. Πολλές από τις χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με μούδιασμα των ποδιών είναι γνωστό ότι επιδεινώνεται με την έλλειψη ύπνου.

• Μια υγιής και ισορροπημένη διατροφή. Η ελλιπής σίτιση, ειδικά η έλλειψη βιταμινών Β μπορεί να προκαλέσει νευρικές βλάβες που οδηγούν σε μούδιασμα. Η σωστή πρόσληψη βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων μπορεί επίσης να μειώσει τις χρόνιες φλεγμονές και τον πόνο, που δημιουργούν μούδιασμα.

• Μείωση ή αποφυγή του αλκοόλ. Το αλκοόλ περιέχει τοξίνες που προκαλούν νευρικές βλάβες και μούδιασμα. Το αλκοόλ επίσης συχνά επιδεινώνει τα συμπτώματα και συχνά προκαλεί εξάρσεις.

Εναλλακτικές θεραπείες

• Μασάζ

• Ρεφλεξολογία

• Βελονισμός

• Βιοανάδραση

• Υδροθεραπεία

• Ενσυνειδητότητα/ διαλογισμός

• Καθοδηγούμενος οραματισμός

• Συμπληρώματα βιταμινών Β (ειδικά Β3, Β6 και Β12)

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Όταν το μούδιασμα στα πόδια:

• Δε συνδέεται με τη στάση του σώματος ή παράγοντες τρόπου ζωής, όπως στενό ρουχισμό και παπούτσια

• Διαρκεί για μεγάλες χρονικές περιόδους

• Συνοδεύεται από κάποιο άλλο χρόνιο σύμπτωμα

• Συνοδεύεται από μόνιμες ή μακροχρόνιες αλλαγές στο χρώμα, τη μορφή ή τη θερμοκρασία των ποδιών.

Διαβάστε επίσης: Πρησμένα πόδια: Οι αιτίες, φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης, εξετάσεις και ειδικότητες ιατρών

Πηγές

https://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/VascularHealth/PeripheralArteryDisease/About-Peripheral-Artery-Disease-PAD_UCM_301301_Article.jspappName=WebApp#.WuB1E5dRU2x

https://www.msfocusmagazine.org/Magazine/Magazine-Items/13-Points-about-Paresthesia

https://www.niams.nih.gov/health-topics/fibromyalgia/advanced#tab-symptoms

https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Paresthesia-Information-Page

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς
18 τρόποι για να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά
Πώς να συνδυάσετε το μαγνήσιο για να γεμίσετε τις αποθήκες του σώματός σας
Ταχυκαρδία: Πότε μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση