,

Τι σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου;

Θέλεις να μιλήσουμε για την ποιότητα ενός ανθρώπου που αγαπάει τον εαυτό του; Εννοώ, αγάπα τον εαυτό σου μας λένε μα δεν υπάρχει κάποιο

Τι σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου;

Θέλεις να μιλήσουμε για την ποιότητα ενός ανθρώπου που αγαπάει τον εαυτό του; Εννοώ, αγάπα τον εαυτό σου μας λένε μα δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο. Όλοι λίγο πολύ νομίζουν πως αγαπάνε τον εαυτό τους. Γνωρίζεις όμως πως να ξεχωρίσεις έναν άνθρωπο που αγαπάει πραγματικά τον εαυτό του;

Ένας άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του λοιπόν, δίνεται εξ’ ολοκλήρου. Εμπιστεύεται χωρίς άμυνες γιατί δεν υπάρχει δόλος μέσα του, βλέπει τους άλλους με αθωότητα. Αυτό δεν τον κάνει αφελή, τον κάνει άνθρωπο με ενσυναίσθηση. Άνθρωπο που μπορεί να εντοπίσει την αξία του άλλου ακόμα και αν ο άλλος δεν την έχει ανακαλύψει για τον εαυτό του.

Advertisment

Ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι άνθρωποι κρύβουν έναν μικρό φάρο μέσα τους.

Είναι αδύνατο, ωστόσο, να βοηθήσεις έναν άνθρωπο που δεν θέλει να βοηθηθεί. Παρά το γεγονός λοιπόν πως έχει την ικανότητα να βλέπει την φωτεινή πλευρά των άλλων, γνωρίζει πότε να φεύγει.

Ένας άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του, προσέχει το σώμα του, το σέβεται. Προσέχει τη διατροφή του, γνωρίζει πως η τροφή λειτουργεί ως «καύσιμο» και πως αν η ποιότητα της τροφής του δεν είναι καλή, θα επηρεάσει αρνητικά τον ψυχισμό του.

Advertisment

Δεν σπαταλά το κορμί του σε ανούσιες ηδονές. Γνωρίζει πως το σώμα είναι ο ναός της ψυχής του. Δεν τον ικανοποιεί να ξαπλώνει με κάποιον μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η σάρκα του. Προτιμά να μένει μόνος του από το να συμβιβαστεί στην μετριότητα. Μαθαίνει να αγαπά την μοναχικότητα, κάνει χώρο για ανθρώπους που πραγματικά αξίζει να υπάρχουν στην ζωή του.

Ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του, κάνει ό,τι μπορεί για να μην γίνει δούλος κανενός. Κάνει ό,τι μπορεί για να μην έχει αφεντικά πάνω από το κεφάλι του, μα ακόμα και αν δεν το καταφέρει, συνεχίζει να προσπαθεί.

Ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του, γνωρίζει πως να διαφωνεί με αξιοπρέπεια. Αντιλαμβάνεται πως το αυτονόητο το βρίσκει μόνο όταν συναναστρέφεται με ομοϊδεάτες που επικοινωνούν στο ίδιο επίπεδο συνείδησης. Θα μιλήσει για τα πραγματικά του ενδιαφέροντα μόνο όταν αγγίξεις την χορδή του με αληθινή περιέργεια.

Ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του, συγχωρεί. Που θα πει, κάνει χώρο. Όταν ένας άνθρωπος είναι στενοχωρημένος (στενός χώρος) σημαίνει πως δεν έχει καταφέρει να συγχωρέσει και πως τα τραύματα τον επηρεάζουν υποσυνείδητα στην καθημερινότητα του.

Ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του, είναι ευγενικός ακόμα και όταν νιώθει κουρασμένος. Κατανοεί εκεί που κάποιος άλλος θα θύμωνε. Κάνει πιο πολλά απ’ όσα του ζητάνε και δεν ζητά τίποτα πίσω ως αντάλλαγμα. Ούτε περιμένει σιωπηλά κάτι να του επιστραφεί. Δεν περνά τον χρόνο του με το να προσπαθεί να αποδείξει πως είναι σπουδαίος γιατί έχει αντιληφθεί πόσο μάταιη είναι η φιλοδοξία για τον άνθρωπο.

Ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του, κάνει την θεωρία του πράξη αλλιώς προτιμά να παραμένει σιωπηλός. Γνωρίζει πως ο μοναδικός τρόπος να μεταδώσει όσα υπάρχουν μέσα του, είναι να τα υποστηρίξει πρακτικά. Οι ανούσιες διασκεδάσεις είναι σπατάλη χρόνου και ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του αναγνωρίζει πως έχει ευθύνη απέναντι στο σύνολο. Δεν απομονώνεται στον μικρόκοσμο του, γίνεται μέρος της κοινωνίας με την δική του φωνή. Όχι με την φωνή που του πέρασαν ως σωστό και λάθος άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα ποιοί είναι.

Ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του δεν θα γίνει ποτέ ένας κυνικός. Δεν ταιριάζει ο κυνισμός στα παιδιά και ένας άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του, δεν μεγαλώνει ποτέ.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση