Νέα στοιχεία υποστηρίζουν πως τα κύτταρα στον εγκέφαλο των ατόμων με αυτισμό αναπτύσσονται διαφορετικά

Νέα αμερικανική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, αποκαλύπτει πως ενώ οι νευρώνες σε μια συγκεκριμένη

Νέα στοιχεία υποστηρίζουν πως τα κύτταρα στον εγκέφαλο των ατόμων με αυτισμό αναπτύσσονται διαφορετικά

Νέα αμερικανική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, αποκαλύπτει πως ενώ οι νευρώνες σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου πολλαπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, αυτό δε συμβαίνει όταν πρόκειται για τον εγκέφαλο ενός ατόμου με αυτισμό.

Οι έρευνες στο Ινστιτούτο MIND του Πανεπιστημίου του Ντέιβις της Καλιφόρνια, αποκαλύπτουν πως τα παιδιά που γεννιούνται με αυτισμό, έχουν μεγάλη ποσότητα νευρώνων στην περιοχή της αμυγδαλής τους οποίους όμως χάνουν καθώς ενηλικιώνονται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αύξηση των νευρώνων της αμυγδαλής στον εγκέφαλο ενός φυσιολογικού παιδιού.

Advertisment

«Η αμυγδαλή είναι μια μοναδική εγκεφαλική δομή διότι αναπτύσσεται σημαντικά κατά την εφηβεία, καθώς το άτομο ωριμάζει κοινωνικά και συναισθηματικά, και για περισσότερο χρονικό διάστημα από άλλες περιοχές του εγκεφάλου. Οποιαδήποτε παρεκτροπή από αυτό το φυσιολογικό πλαίσιο ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ανθρώπινη συμπεριφορά», εξηγεί η Σύνθια Σούμαν, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών.

Στη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν εγκεφάλους 52 αποθανόντων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν μερικοί με αυτισμό. Η ηλικία τους ήταν ανάμεσα στα 2 και τα 48 έτη. Οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν την αύξηση των νευρώνων της αμυγδαλής έως και 30% από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση. Αυτό όμως δε συνέβαινε, προς έκπληξή τους, στους εγκεφάλους των ανθρώπων με αυτισμό. Στη δική τους περίπτωση ο αριθμός των νευρώνων της αμυγδαλής ήταν πολύ μεγάλος στην παιδική ηλικία και έφθινε κατά τη διάρκεια των χρόνων.

«Ίσως ο μεγάλος αριθμός νευρώνων σε πρώιμο στάδιο να συντελεί στην κατάσταση άγχους που προκαλείται κατά τις κοινωνικές συναναστροφές. Ίσως αυτή η έντονη αρχική δραστηριότητα, να φθείρει τους νευρώνες καθώς περνούν τα χρόνια. Οπότε μπορεί η ύπαρξη υπερβολικού αριθμού νευρώνων στην παιδική ηλικία να είναι ο λόγος που φθείρονται και χάνονται αργότερα», αναφέρει η Δρ Σούμαν.

Advertisment

Οι μελετητές θέλουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την αλλαγή του πληθυσμού των νευρώνων της αμυγδαλής κατά τη διάρκεια της εφηβείας έτσι ώστε να κατανοήσουν περισσότερα για αυτή την εγκεφαλική διαδικασία και τότε, ίσως βρεθούν πραγματικά κοντά για σε νέες θεραπείες του αυτισμού αλλά και άλλων εγκεφαλικών παθήσεων όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γηρατειά: Επιβραδύνεται δραματικά η αύξηση του προσδόκιμου ζωής | Η ανάγκη για νέες θεραπείες
4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών
Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη της νόσου
Μνήμη: Νευρολόγος προτείνει τεστ 5′ που εντοπίζει τα πρώτα σημάδια άνοιας – Γίνεται στο σπίτι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση