, ,

Ο διαλογισμός που πολλαπλασιάζει την καλοσύνη

Η εκπαίδευση στη συμπόνια είναι παρόμοια με την εκπαίδευση στην τρυφερή καλοσύνη, δημιουργεί δηλαδή νέες νοητικές συνήθειες. Η βασική αρχή είναι η ίδια: Όσο

Ο διαλογισμός που πολλαπλασιάζει την καλοσύνη

Η εκπαίδευση στη συμπόνια είναι παρόμοια με την εκπαίδευση στην τρυφερή καλοσύνη, δημιουργεί δηλαδή νέες νοητικές συνήθειες. Η βασική αρχή είναι η ίδια: Όσο πιο πολύ σκέφτεστε κάτι, τόσο πιο ισχυρά γίνονται τα νευρωνικά μονοπάτια στον εγκέφαλό σας σε σχέση με αυτό, οπότε τόσο πιο εύκολο είναι για σας να κάνετε αυτή τη σκέψη.

Στο τέλος, η συγκεκριμένη σκέψη μετατρέπεται σε νοητική συνήθεια και προκύπτει συχνά και αβίαστα. Η νοητική συνήθεια που επιστρατεύουμε για την εκπαίδευση στη συμπόνια είναι πολύ ισχυρή και συγχρόνως ευχάριστη: πρόκειται για την καλοσύνη. Αυξάνουμε την ικανότητα του νου μας να αντιλαμβάνεται την καλοσύνη τόσο μέσα μας όσο και απέναντι στους άλλους.

Advertisment

Για τον ίδιο σκοπό υιοθετούμε επίσης ένα άλλο ισχυρό νοητικό εργαλείο: Την οπτικοποίηση. Ο νους μας αφιερώνει μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να επεξεργαστεί τα οπτικά ερεθίσματα, οπότε θεωρητικά, αν χρησιμοποιήσουμε με δεξιοτεχνικό τρόπο το σύστημα της οπτικής μας αντίληψης για οποιοδήποτε νοητικό έργο, μπορούμε να επωφεληθούμε πολύ περισσότερο από τις αντιληπτικές πηγές του εγκεφάλου.

Στην πράξη, έχω διαπιστώσει ότι αν μπορώ να δω νοερά κάτι, μπορώ να το εμπεδώσω καλύτερα. Έτσι, στο διαλογισμό θα χρησιμοποιήσουμε την οπτικοποίηση προκειμένου να καλλιεργήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τις νοητικές συνήθειες που οδηγούν στη συμπόνια.

Αυτή καθαυτή η πρακτική είναι πολύ απλή. Καθώς εισπνέουμε, οπτικοποιούμε την καλοσύνη μας, βλέπουμε νοερά να πολλαπλασιάζουμε επί δέκα φορές την καλοσύνη στην καρδιά μας, και στη συνέχεια εκπνέουμε και βλέπουμε νοερά τον εαυτό μας να χαρίζει καλοσύνη σε όλους τους ανθρώπους. Αν θέλετε, μπορείτε να βλέπετε την καλοσύνη σαν ένα αχνό λευκό φως.

Advertisment

Προσπαθήστε να κάνετε στο σπίτι σας την επόμενη άσκηση:

Ξεκινήστε με δύο λεπτά εστίασης του νου στην αναπνοή σας.

Τώρα συνδεθείτε με την καλοσύνη που υπάρχει μέσα σας, την αγάπη, τη συμπόνια, τον αλτρουισμό και την εσωτερική χαρά. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να δείτε νοερά την καλοσύνη να βγαίνει μέσα από το σώμα σας σαν ένα αχνό λευκό φως.
(Σύντομη παύση)

Όταν εισπνέετε, εισάγετε όλη την καλοσύνη σας μέσα στην καρδιά σας. Χρησιμοποιήστε την καρδιά σας για να πολλαπλασιάσετε επί δέκα την καλοσύνη. Όταν εκπνέετε, προσφέρετε αυτή την καλοσύνη σε ολόκληρο τον κόσμο. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να δείτε νοερά τον εαυτό σας να εκπέμπει ένα λαμπερό λευκό φως που αντιπροσωπεύει την αφθονία της καλοσύνης.
(Παύση 2 λεπτών)

Τώρα συνδεθείτε με την καλοσύνη που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο τον οποίο γνωρίζετε. Κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε είναι καλός, έχει κάποια καλοσύνη. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να δείτε νοερά την καλοσύνη τους να βγαίνει από τα σώματά τους σαν ένα αχνό λευκό φως. Όταν εισπνέετε, εισάγετε όλη την καλοσύνη τους μέσα στην καρδιά σας… (Επαναλάβετε το παραπάνω).
(Παύση 2 λεπτών)

Τέλος, ας συνδεθούμε με την καλοσύνη που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο στον κόσμο. Κάθε άνθρωπος στον κόσμο έχει τουλάχιστον μια στάλα καλοσύνης.
Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να δείτε νοερά την καλοσύνη τους να βγαίνει μέσα από τα σώματά τους σαν ένα αχνό λευκό φως. Όταν εισπνέετε, εισάγετε όλη την καλοσύνη τους μέσα στην καρδιά σας…(Επαναλάβετε το παραπάνω).
(Παύση 2 λεπτών)

Ολοκληρώστε στρέφοντας για ένα λεπτό το νου στην αναπνοή σας.

Αυτή η πρακτική καλλιεργεί τρεις χρήσιμες νοητικές συνήθειες:

1. Την αναγνώριση της καλοσύνης στον εαυτό μας και στους άλλους.

2. Την προσφορά καλοσύνης σε όλους τους άλλους.

3. Την εμπιστοσύνη στη μεταμορφωτική δύναμη του εαυτού μας (την ικανότητά μας να πολλαπλασιάσουμε την καλοσύνη).

Απόσπασμα από το βιβλίο του Chade-Meng Tan “Ψάξε μέσα σου” από τις εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση