, ,

Το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Μπορεί ένα γεύμα γιαουρτιού να βοηθά στη μείωση της φλεγμονής; Σύμφωνα με νέα έρευνα, η απάντηση είναι «ναι». Οι συγκεκριμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το

Το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Μπορεί ένα γεύμα γιαουρτιού να βοηθά στη μείωση της φλεγμονής; Σύμφωνα με νέα έρευνα, η απάντηση είναι «ναι». Οι συγκεκριμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γιαούρτι μπορεί να μας προστατεύσει από τα βλαβερά υποπροϊόντα των εντερικών βακτηρίων.

Η φλεγμονή είναι ένα ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή. Παίζει ρόλο σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης και του εκζέματος. Εμπλέκεται επίσης σε λιγότερο εμφανείς παθήσεις, όπως στο Αλτσχάιμερ και στο διαβήτη και μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο ακόμα και σε ορισμένες ψυχικές παθήσεις, όπως στην κατάθλιψη και στην ψύχωση.

Advertisment

Γενικά, η φλεγμονή δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό. Συγκεκριμένα, είναι ο τρόπος που έχει ο οργανισμός μας να προστατεύσει τον εαυτό του• αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, αν η φλεγμονή επιμείνει για περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα – ο οργανισμός στην ουσία επιτίθεται στον εαυτό του. Αν και υπάρχει μια ποικιλία φαρμακευτικών αντιφλεγμονωδών, όλα έχουν παρενέργειες και η μακροχρόνια χρήση τους δεν είναι ιδανική. Οπότε, ο αγώνας ξεκινά για να βρούμε ασφαλέστερες, πιο φυσικές εναλλακτικές λύσεις.

Μπορεί τα γαλακτοκομικά να είναι η απάντηση;

Στο πέρασμα των χρόνων, έχει υπάρξει έντονη συζήτηση σε ο,τι αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ρόλο τους στο θέμα των φλεγμονών. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι αντιφλεγμονώδη, ενώ άλλοι ισχυρίζονται το αντίθετο.

Advertisment

Οπότε, αναζητώντας μια τελική απάντηση, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison αποφάσισαν να εξετάσουν συγκεκριμένα το γιαούρτι. Η έρευνα διεξήχθη κυρίως από τον Brad Bolling, επίκουρο καθηγητή της επιστήμης του φαγητού. Σχετικά με τη δημόσια συζήτηση που αφορά στα γαλακτοκομικά, αναφέρει:

«Υπάρχουν ανάμικτα αποτελέσματα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά (ένα πρόσφατο άρθρο) δείχνει ότι τα πράγματα κινούνται περισσότερο προς ένα αντιφλεγμονώδες, ειδικά για γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση». Η έρευνα παρουσιάζεται σε δύο άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutrition και στο British Journal of Nutrition.

Βακτήρια του εντέρου και ενδοτοξίνες

Το γιαούρτι πιστεύεται ότι μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνοντας τη συνοχή των εντερικών τοιχωμάτων. Και στηρίζοντας αυτό το στρώμα ιστού, οι ενδοτοξίνες – που παράγονται από εντερικά βακτήρια – δεν μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τη φλεγμονή. Για να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη του γιαουρτιού στη φλεγμονή, στο πρώτο πείραμα των επιστημόνων, αναζήτησαν 120 γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, οι μισές από τις οποίες ήταν υπέρβαρες.

Οι μισές συμμετέχουσες χρειάστηκε να καταναλώσουν 340 γραμμάρια γιαουρτιού χαμηλά σε λιπαρά κάθε μέρα για 9 εβδομάδες, ενώ οι άλλες μισές κατανάλωσαν μη γαλακτοκομικά. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, σε διάφορες χρονικές περιόδους, οι ερευνητές έπαιρναν αιματολογικά δείγματα και μετρούσαν τους βιοδείκτες των ενδοτοξινών και της φλεγμονής.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβρη του 2017, έδειξαν ότι ορισμένοι φλεγμονώδεις δείκτες – όπως ο TNF-alpha – ήταν σημαντικά μειωμένοι σε όσους είχαν καταναλώσει γιαούρτι.

Το δεύτερο άρθρο, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition εστιάζει σε διαφορετικό σημείο της ίδιας μελέτης. Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος, δόθηκε στις γυναίκες ένα γεύμα υψηλό σε θερμίδες. Αυτή η πρόκληση σχεδιάστηκε για να στρεσάρει τον μεταβολισμό τους, υπερφορτώνοντάς τον με ένα πρωινό υψηλό σε λιπαρά και υδατάνθρακες. Οι μισοί ξεκίνησαν με μια μερίδα γιαουρτιού, ενώ οι άλλοι μισοί με μια πουτίγκα (χωρίς δηλαδή γαλακτοκομικά).

Οι έλεγχοι τις επόμενες ώρες – καθώς χωνευόταν το γεύμα – έδειξε ότι όσοι είχαν καταναλώσει γιαούρτι είχαν σημαντικές μειώσεις σε ορισμένους δείκτες ενδοτοξινών. Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι στους υπέρβαρους συμμετέχοντες τα επίπεδα γλυκόζης μετά το γεύμα έπεσαν γρήγορα στην ομάδα του γιαουρτιού, κάτι που δείχνει βελτιωμένο μεταβολισμό όσον αφορά στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα 340 γραμμάτια γιαουρτιού χαμηλό σε λιπαρά πριν από ένα γεύμα μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για τη βελτίωση του μεταβολισμού μετά από ένα γεύμα και γι’ αυτό να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικών και καρδιαγγειακών νόσων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα ως προς τη σχέση ανάμεσα στο γιαούρτι και στην εμφάνιση φλεγμονών.

[toggle title="Πηγές"]

https://academic.oup.com/jn/advance-article/doi/10.1093/jn/nxy046/4995046?searchresult=1

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/lowfat-yogurt-consumption-reduces-biomarkers-of-chronic-inflammation-and-inhibits-markers-of-endotoxin-exposure-in-healthy-premenopausal-women-a-randomised-controlled-trial/B7ED318F1F80DCC04DBC348700C071C1

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2014.967385

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτές είναι οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων
6 υγιεινές επιλογές για ένα πλήρες πρωινό | Τα διατροφικά λάθη που είναι καλό να αποφεύγετε
Διαλειμματική νηστεία: 6 αποτελεσματικές μέθοδοι για απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας
Διατροφικές διαταραχές: Ραγδαία αύξηση σε παιδιά και εφήβους - Τα σημάδια που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση