, ,

5 υπερτροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και πότε να τις καταναλώνετε

Ως ο επίσημος πίνακας ελέγχου του σώματός μας, ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες από τις λειτουργίες μας. Γι’ αυτό και όλοι μάλλον

5 υπερτροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και πότε να τις καταναλώνετε

Ως ο επίσημος πίνακας ελέγχου του σώματός μας, ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για τις περισσότερες από τις λειτουργίες μας. Γι’ αυτό και όλοι μάλλον θα θέλαμε να τον κρατάμε σε τέλεια φόρμα. Η σκέψη, η μάθηση, η μνήμη και η προσοχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία στην εργασία μας, μα και σε όλες τις δραστηριότητές μας. Δεν χρειάζεται να στραφούμε στα φαρμακευτικά σκευάσματα για να ενισχύσουμε την εγκεφαλική μας λειτουργία. Υπάρχουν εύκολες επιλογές υπερτροφών που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.

5 υπερτροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και πότε να τις καταναλώνετε

1. Κανέλα

Η γεύση, ακόμα και η μυρωδιά της κανέλας, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη μνήμη. Πιο συγκεκριμένα, δύο από τις ουσίες της, οι προανθοκυανίδες και η κινναμαλδεΰδη, βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και έτσι στη λειτουργία του, δηλαδή στην επεξεργασία πληροφοριών και στην απομνημόνευσή τους. Καταναλώστε την νωρίς το πρωί• ο καλύτερος τρόπος είναι να προσθέσετε λίγο στο τσάι ή στον καφέ σας.

Advertisment

2. Αυγά

Τα θρεπτικά συστατικά των αυγών είναι καλή πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, όπως η βιταμίνη Β6 και Β12, το φολικό οξύ και η χολίνη. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τη χολίνη για να παράγει ακετυλοχολίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση και τη μνήμη. Τα αυγά είναι κατάλληλη και χορταστική επιλογή για πρωινό.

3. Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η βιταμίνη Ε του ξηρού καρπού προλαμβάνει κατά της αποδυνάμωσης του εγκεφάλου, η οποία παρατηρείται σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως στο Αλτσχάιμερ. Τα καρύδια αποτελούν υπέροχη επιλογή για απογευματινό σνακ.

4. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα και η σκόνη κακάο είναι εφοδιασμένες με συστατικά, όπως φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά, που τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα ταξιδεύουν στις περιοχές του εγκεφάλου που ασχολούνται με τη μάθηση και τη μνήμη. Η μαύρη σοκολάτα είναι υπέροχη επιλογή τόσο για να τελειώσετε το πρωινό σας, αλλά όσο και για απογευματινό σνακ που θα σας δώσει ενέργεια.

Advertisment

5. Λιπαρά ψάρια

Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για υπερτροφές του εγκεφάλου και να μην συμπεριλάβουμε τα λιπαρά ψάρια, όπως πέστροφα, σολομό, σαρδέλες, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το 60% περίπου του εγκεφάλου μας αποτελείται από λιπαρά και εμείς χρειαζόμαστε τα υγιεινά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι αυξάνει την φαιά ουσία και προλαμβάνει την νοητική αποδυνάμωση που παρατηρείται στο Αλτσχάιμερ. Τα λιπαρά ψάρια αποτελούν πολύ υγιεινή επιλογή για το μεσημεριανό σας γεύμα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση