,

Κάθε αναπνοή είναι και μια θετική σκέψη

Όταν μεταφέρετε την εστίασή σας στην αναπνοή, αλλάζουν οι χημικές ουσίες που παράγονται στο σώμα σας. Αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αποτελεί

Κάθε αναπνοή είναι και μια θετική σκέψη

Όταν μεταφέρετε την εστίασή σας στην αναπνοή, αλλάζουν οι χημικές ουσίες που παράγονται στο σώμα σας. Αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αποτελεί φυσικό μυοχαλαρωτικό και ηρεμιστικό για τον οργανισμό. Τότε, μπορείτε μέσα στην κατάσταση της ηρεμίας να αλλάξετε τη συναισθηματική σας κατάσταση. Όλα τα συναισθήματα προκαλούν βιοχημικές αλλαγές στο σώμα σας. Οι χημικές αυτές ουσίες, που παράγονται, είναι πολύ πιο ισχυρές από οποιοδήποτε φάρμακο.

Η αναπνοή δημιουργεί τις κατάλληλες σωματικές και νοητικές συνθήκες για να καταφέρετε να δημιουργήσετε ευχάριστα συναισθήματα. Η καλή οξυγόνωση μέσω της αναπνοής επιφέρει μια αίσθηση ευφορίας που πλημμυρίζει όλο σας το σώμα. Τότε μπορείτε να ενισχύσετε μέσα σας το αίσθημα της σιγουριάς, της ασφάλειας και της δύναμης. Μπορείτε να θέσετε σε λειτουργία τη δύναμη της φαντασίας και να ονειρευτείτε όλα αυτά που θέλετε να έχετε στη ζωή σας!

Advertisment

Σε αυτή την άσκηση είναι σημαντικό πρώτα να χαλαρώσουμε όλο το σώμα προκειμένου να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε στην αναπνοή μας και να την επηρεάσουμε. Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας διακόψει κανείς στη διάρκεια· γι αυτό κλείνουμε τα τηλέφωνα και ζητάμε από τους άλλους στο σπίτι να σεβαστούν για λίγα λεπτά την ησυχία μας. Βοηθάει πολύ να ακούμε μία χαλαρωτική μουσική της αρεσκείας μας.

Καθόμαστε κάπου άνετα φροντίζοντας η πλάτη μας να είναι ίσια γιατί αν γέρνουμε προς τα μπροστά, εμποδίζεται το διάφραγμα. Τοποθετούμε τις παλάμες πάνω στους μηρούς και πατάμε και τα δύο πέλματα κάτω, ενώ κλείνουμε τα μάτια για να μην μας αποσπούν οι εικόνες.

Περνάμε νοητικά όλα τα μέρη του σώματός και όπου υπάρχει συσσωρευμένη ένταση, δίνουμε εντολή να φύγει. Εφόσον έχουμε πετύχει την σωματική χαλάρωση, εστιάζουμε την προσοχή στην αναπνοή μας. Παρατηρούμε την πορεία του αέρα καθώς περνά μέσα από τα ρουθούνια μας και κατευθύνεται στη βάση του λαιμού και τον αέρα της εκπνοής, που αγγίζοντας τα ρουθούνια μας στην έξοδό του, μας φέρνει την αίσθηση της θερμοκρασίας του σώματός μας.

Advertisment

Αφού έχουμε αφουγκραστεί την κάθε μας ανάσα για λίγα λεπτά, προσπαθούμε να την επηρεάσουμε κάνοντας τις αναπνοές μας πιο μικρές! Θέλουμε να παίρνουμε λιγότερο αέρα από ότι πριν κι αυτό χρειάζεται μια μικρή προσπάθεια. Μικραίνουμε λίγο την κάθε μας αναπνοή και αισθανόμαστε ότι μας λείπει ο αέρας. Καθώς κάνουμε την άσκηση δοκιμάζουμε ώσπου να βρούμε την ισορροπία .

Αφού κάνουμε πιο κοφτή την αναπνοή μας, λογικό είναι να δυσκολευτούμε στην αρχή, όμως μετά τα πέντε με δέκα πρώτα λεπτά θα βρούμε τη χρυσή τομή, δηλαδή το σημείο εκείνο που θα μπορούμε να αναπνέουμε λιγότερο και να το αντέχουμε! Αν στη διάρκεια της άσκησης αισθανθούμε την επιθυμία να πάρουμε βαθιά αναπνοή, προσπαθούμε να το αποφύγουμε.

Καλύτερα να κάνουμε μια μικρή παύση της προσπάθειας για ένα λεπτό και να συνεχίσουμε την άσκηση. Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι εκτελούμε σωστά την άσκηση, είναι η αίσθηση ότι «ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΑΕΡΑΣ» ή «ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΩ ΤΟΝ ΑΕΡΑ», καθ’όλη την διάρκεια της άσκησης.

Φτιάξτε όμορφες εικόνες και προσθέστε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε, πως θέλετε να είναι η ζωή σας, οι σχέσεις σας, η επαγγελματική σας κατάσταση, η δημιουργική σας δύναμη, το σώμα σας, η υγεία σας.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο όταν προσπαθούν να χαλαρώσουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση