, , ,

Κριθαρόνερο: Η διατροφική του αξία και οδηγίες παρασκευής

Το κριθαρόνερο φτιάχνεται από κριθάρι, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα δημητριακά στον κόσμο. Αν και δεν είναι βασικό στοιχείο της

Κριθαρόνερο: Οφέλη και οδηγίες παρασκευής

Το κριθαρόνερο φτιάχνεται από κριθάρι, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα δημητριακά στον κόσμο. Αν και δεν είναι βασικό στοιχείο της Δυτικής διατροφής, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το κριθάρι και οι σχετικές τροφές έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τα στοιχεία πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς για το κριθάρι, όπως επίσης και τη διατροφική του αξία. Επίσης, εδώ αναφέρονται και τα βήματα για το πώς να φτιάξετε κριθάρι στο σπίτι.

Advertisment

Τα 5 οφέλη του κριθαρόνερου

1. Ενίσχυση των φυτικών ινών

Τα περισσότερα οφέλη του κριθαριού προέρχονται από τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τις φυτικές ίνες με ένα υγιές πεπτικό σύστημα, μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιοπάθειες, αλλά και βελτιωμένη διάθεση.

Το κριθάρι έχει διαλυτή φυτική ίνα, που σημαίνει ότι διαλύεται στο νερό και παρέχει στο σώμα χρήσιμες ποσότητες ενέργειας. Η Αμερικάνικη Ένωση για το Διαβήτη προτείνει οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν 25 γραμμάρια και οι άντρες 38 γραμμάρια καθημερινά. Βέβαια, οι περισσότεροι δεν φτάνουμε αυτό το στόχο. Εκτός από τις φυτικές ίνες, το κριθάρι περιέχει επίσης ένα μείγμα ευεργετικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

2. Μειώνει τη χοληστερίνη

Μια σειρά πειραμάτων το 2010 έδειξε ότι το κριθάρι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL ή αλλιώς της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Αν και τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τη συνολική υγεία του κάθε συμμετέχοντα και την ποιότητα του κριθαριού που χρησιμοποιήθηκε, οι ερευνητές συμπέραναν ότι η κατανάλωση προϊόντων κριθαριού μπορεί να θεωρηθεί μέρος του σχεδίου για τη συνολική μείωση της συνολικής και LDL χοληστερίνης.

Advertisment

3. Βοηθά στην ισορροπία των εντερικών βακτηρίων

Η ισορροπία των φυτικών εντερικών βακτηρίων παίζει απαραίτητο ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών βασισμένων στο κριθάρι οδηγεί στη μείωση των εντερικών βακτηρίων που ονομάζονται bacteroides.

Αν και τα συγκεκριμένα δεν αποτελούν απειλή, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη που βρίσκουμε στις αναερόβιες μολύνσεις, που εμφανίζονται μετά από τραυματισμούς. Αυτές οι μολύνσεις μπορούν να επηρεάσουν την κοιλιακή χώρα, τα γεννητικά όργανα, τα οστά, την καρδιά, τις αρθρώσεις και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

4. Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Οι τροφές που βασίζονται στο κριθάρι έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων prevotella στο έντερο. Αυτά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα για 11-14 ώρες μετά την κατανάλωση.

Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και ο συνεχής έλεγχός τους βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Βοηθά επίσης τους διαβητικούς ασθενείς να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης.

5. Ενισχύει την απώλεια βάρους

Το κριθάρι βοηθά τον οργανισμό να απελευθερώσει ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, κάνοντάς μας να νιώθουμε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτές οι ορμόνες επίσης τονώνουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, κάτι που συνεισφέρει στην απώλεια βάρους.

Πώς να φτιάξετε κριθαρόνερο

Το κριθαρόνερο φτιάχνεται εύκολα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να προσθέσουν φυσική γεύση, όπως λεμόνι, ώστε να δώσουν μια καλύτερη γεύση.

Για να φτιάξετε 6 φλιτζάνια κριθαρόνερου με λεμόνι, χρειάζεστε:

• ¾ κούπα κριθαριού (pearl barley)

• 2 λεμόνια (ξύσμα και χυμό)

• ½ κούπα μέλι

• 6 κούπες νερού

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήμα για να φτιάξετε κριθαρόνερο:

1. Ξεπλύνετε το κριθάρι με κρύο νερό και συνεχίστε να το πλένετε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.

2. Βάλτε το κριθάρι σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μαζί με το ξύσμα λεμονιού και τις 6 κούπες νερού.

3. Βράστε το μείγμα σε μέτρια φωτιά.

4. Κλείστε το μάτι και σιγοβράστε για περίπου 15 με 30 λεπτά.

5. Στραγγίστε το μείγμα και πετάξτε το κριθάρι.

6. Ανακατέψτε το μέλι, μέχρι να διαλυθεί.

7. Γυρίστε το μείγμα σε μπουκάλια και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.

Να θυμάστε ότι αν και το μέλι θα ενισχύσει τη γεύση, θα προσθέσει επίσης ζάχαρη. Όσοι θέλουν να μειώσουν τη ζάχαρη, πρέπει να αντικαταστήσουν το μέλι με λίγο stevia.

Υπάρχουν κίνδυνοι ή παρενέργειες;

Το κριθάρι περιέχει γλουτένη, οπότε όποιος έχει δυσανεξία ή αλλεργία στο αλεύρι και στη γλουτένη χρειάζεται να το αποφύγει. Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο αλεύρι περιλαμβάνουν:

• Εξανθήματα

• Ναυτία, στομαχικές κράμπες, δυσπεψία, εμετός και διάρροια

• Πονοκέφαλοι

[toggle title="Πηγές"]

https://www.nature.com/articles/ejcn2010178

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18492863

https://www.lunduniversity.lu.se/article/watch-barley-helps-improve-blood-sugar-levels-and-reduce-appetite

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/305208?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=barley&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

https://jandonline.org/article/S0002-8223(08)01566-6/fulltexthttps://

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2176045/

https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/wheat-gluten-allergy

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση