, ,

Πώς να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα: 8 σπιτικές θεραπείες που λειτουργούν

Σε ποιον αρέσει να αισθάνεται σαν να έχει καταπιεί μια μπάλα του μπάσκετ; Κανείς δεν απολαμβάνει την αίσθηση φουσκώματος, αλλά είναι ένα κοινό φαινόμενο,

Πώς να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα: 8 σπιτικές θεραπείες που λειτουργούν

Σε ποιον αρέσει να αισθάνεται σαν να έχει καταπιεί μια μπάλα του μπάσκετ; Κανείς δεν απολαμβάνει την αίσθηση φουσκώματος, αλλά είναι ένα κοινό φαινόμενο, ειδικά για τις γυναίκες, επειδή δεν είναι μόνο το φαγητό που μας φουσκώνει, αλλά και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Νιώθουμε βάρος και δυσφορία το λιγότερο.

Αν και υπάρχουν διάφορες σπιτικές θεραπείες αντιμετώπισης, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να έχετε κατά νου είναι οι διατροφικές αλλαγές. Οι τροφές που περιέχουν κάτι που αναφέρεται ως FODMAPS είναι στην ουσία συγκεκριμένοι υδατάνθρακες, όπως φρουκτόζη, λακτόζη, αλκοόλες σακχάρων, φρουκτάνες και γαλακτάνες και χρειάζεται να τις αποφεύγουμε. Κι αυτό επειδή προκαλούν υπερβολική κατακράτηση υγρών στο πεπτικό σας σύστημα με αποτέλεσμα το πρήξιμο και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Advertisment

Εκτός από αυτή τη σημαντική διατροφική αλλαγή και τον περιορισμό επεξεργασμένων και έτοιμων τροφών, μπορείτε να επιλέξετε κάποιες από τις παρακάτω ελεγμένες σπιτικές θεραπείες.

8 τρόποι να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα

1. Πικραλίδα (ταραξάκο)

Αρκετά συνηθισμένο αγριόχορτο της ελληνικής φύσης περιέχει πολλές φυτικές ίνες που στηρίζουν την καλύτερη πεπτική υγεία. Η πικραλίδα βοηθά στη φυσιολογική εντερική κίνηση, αλλά προλαμβάνει κατά της δυσκοιλιότητας. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη στη σαλάτα σας, να τη βράσετε ή να την καταναλώσετε ως ρόφημα. Πρόκειται για ένα αρκετά αποτελεσματικό φυσικό καθαρτικό, οπότε είναι καλύτερα να δοκιμάσετε προσεκτικά στην αρχή, ώστε να δείτε πώς αντιδρά ο οργανισμός σας.

2. Προβιοτικά

Η λήψη προβιοτικών είναι κάτι που εύκολα μπορείτε να κάνετε στο σπίτι και ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη τους είναι η καταπολέμηση του κοιλιακού φουσκώματος. Η αίσθηση πρηξίματος προκαλείται από την ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου σας και αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως δυσπεψία και πρήξιμο. Αν και είναι πάντα προτιμότερο να ακολουθήσετε μια διατροφή που περιέχει τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως κεφίρ και γιαούρτι, μπορείτε να προτιμήσετε και τα συμπληρώματα υψηλής ποιότητας.

Advertisment

3. Μινθέλαιο

Η μέντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πεπτικών προβλημάτων, καθώς περιέχει το ενεργό συστατικό μενθόλη, που προσφέρει αντισπασμωδικές ιδιότητες. Βοηθά επίσης στην έκκριση εντερικών και γαστρικών υγρών, που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αερίων και του φουσκώματος. Έρευνα δημοσιευμένη στο British Medical Journal έδειξε ότι το μινθέλαιο αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου απ’ ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες ή σε ειδικά φάρμακα.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους χρήσης του είναι να προσθέσετε μια σταγόνα μινθέλαιου σε ένα γεμάτο ποτήρι νερού πριν από κάθε γεύμα. Αν ήδη αντιμετωπίζετε φούσκωμα, συνδυάστε λίγες σταγόνες ελαίου με μια σταγόνα ζεστού ελαίου καρύδας. Κάντε μασάζ με αυτό το μείγμα στην κοιλιακή χώρα, ενώ εισπνέετε το άρωμά του, κάτι που θα χαλαρώσει τους μύες σας στη στιγμή. Επαναλάβετε δύο με τρεις φορές την ημέρα.

4. Μηλόξιδο και λεμόνι

Αν υποφέρετε από χρόνιο πρήξιμο, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το σταματήσετε είναι η κατανάλωση ενός ποτηριού νερού σε θερμοκρασία δωματίου με μια κουταλιά του γλυκού μηλόξιδο και λίγο στυμμένο λεμόνι κάθε πρωί. Κάντε το μόλις σηκωθείτε, επιτρέποντας στο μηλόξιδο, το οποίο είναι πλούσιο σε ένζυμα, να ξυπνήσει το λεμφικό σας σύστημα και να αρχίσει να λειτουργεί, ώστε να βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και καθώς τα λεμόνια έχουν υψηλά επίπεδα αλκαλικότητας, ο χυμός τους βοηθά στην εξισορρόπηση του pH.

5. Τζίντζερ

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες όχι μόνο ως συστατικό στο φαγητό, αλλά και ως φάρμακο για την αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων υγείας. Είναι κυρίως διαδεδομένο επειδή αντιμετωπίζει πεπτικά προβλήματα και έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, αλλά βελτιώνει και την κυκλοφορία του αίματος. Προσφέρει ισχυρή δράση στο πεπτικό σύστημα, συνεισφέροντας στη διαδικασία απομάκρυνσης των τοξινών που τείνουν να συσσωρεύονται σε όργανα, όπως στο ήπαρ, στο έντερο και αλλού.

Το τζίνζτερ διασπά τα αέρια, ανακουφίζει την πεπτική οδό και αντιμετωπίζει τη ναυτία. Σε αυτά προστίθενται οι αντιβακτηριδιακές, αντιικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μειώνουν τις φλεγμονές που προκαλούν δυσπεψία και πρήξιμο.

Ο ευκολότερος τρόπος να το καταναλώσετε είναι ως ρόφημα από φρέσκια ρίζα τζίντζερ. Υπάρχει βέβαια και σε σκόνη, αν θέλετε να αποφύγετε τη διαδικασία παρασκευής. Καταναλώστε το ρόφημα πριν από ένα γεύμα για να αποφύγετε το πρήξιμο ή και μετά.

6. Κουρκουμάς

Αν συμπεριλάβετε περισσότερα μπαχαρικά στη μαγειρική σας, δεν θα προσθέσετε μόνο περισσότερη γεύση στα πιάτα σας, αλλά θα βελτιώσετε και την πεπτική λειτουργία, ειδικά αν χρησιμοποιήσετε κουρκουμά. Το ενεργό συστατικό του, η κουρκουμίνη, του δίνει τόσο το ζωντανό και φωτεινό αυτό χρώμα, αλλά και πολλά οφέλη. Διαθέτει αντισπασμωδικές ιδιότητες, κάτι που βοηθά στη χαλάρωση των μυών και των σπασμών στο έντερο.

Ο κουρκουμάς επίσης διαλύει τα αέρια που δημιουργούνται στο στομάχι, προλαμβάνει από την υπερέκκριση οξέων που μπορεί να δημιουργήσουν καούρες και τέλος από το φούσκωμα. Υπάρχουν πολλά φαγητά στα οποία μπορείτε να τον προσθέσετε, από κοτόπουλο, αυγά, κιμά μέχρι και smoothies. Άλλος ένας αμεσότερος τρόπος, αν υποφέρετε άμεσα από φούσκωμα, είναι να ρίξετε μια κουταλιά κουρκουμά σε ένα μεγάλο ποτήρι νερού.

7. Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν μεγάλα ποσά ενέργειας λόγω του καλίου, αλλά αυτό το σημαντικό μέταλλο βοηθά επίσης στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματος, μια διαδικασία που προλαμβάνει το πρήξιμο, όπως επίσης και πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα. Εκτός από κάλιο, οι μπανάνες περιέχουν και αρκετή υγιεινή πηκτίνη, που παρέχει διαλυτές φυτικές ίνες. Οι τελευταίες βοηθούν στις συσπάσεις του εντέρου που προκαλούν κράμπες και αέρια.

Πριν φάτε την πρώτη μπουκιά, όμως, βεβαιωθείτε ότι η μπανάνα σας δεν είναι παραγινωμένη. Ιδανικά, χρειάζεται να βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν είναι γινωμένη αρκετά, μπορεί να έχει πιο γλυκιά γεύση, αλλά θα επιδεινώσει το πρήξιμό σας. Κι αυτό γιατί όσο πιο γινωμένη είναι η μπανάνα, τόσο περισσότερα σάκχαρα έχει. Επίσης, αν είναι ακόμα πράσινη, μπορεί να δυσκολέψει την πέψη σας.

8. Τσάι μάραθου

Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο απ’ όλα. Ο μάραθος είναι μάλλον το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να βρείτε για να καταπολεμήσετε την αίσθηση φουσκώματος. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς, καθώς οι σπόροι του περιέχουν πολλαπλά πτητικά έλαια που βοηθούν σε περίπτωση φλεγμονών, καταπολεμούν τα βακτήρια και τα μικρόβια και δρουν ως αντισπασμωδικά για την απομάκρυνση των αερίων και του πρηξίματος. Ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και θεωρείται ότι προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.bmj.com/content/2/6194/835

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση