, , ,

3 βήματα που χρειάζεται να κάνεις αν θες να απελευθερωθείς από το παρελθόν σου

Είχα κάποτε τη χαρά να γνωρίσω τον προσωπικό γιατρό της Αγιότητάς του, του Δαλάι Λάμα. Περάσαμε ένα ολόκληρο απόγευμα μαζί, ανταλλάσσοντας σκέψεις και εμπειρίες

3 βήματα που χρειάζεται να κάνεις αν θες να απελευθερωθείς από το παρελθόν σου

Είχα κάποτε τη χαρά να γνωρίσω τον προσωπικό γιατρό της Αγιότητάς του, του Δαλάι Λάμα. Περάσαμε ένα ολόκληρο απόγευμα μαζί, ανταλλάσσοντας σκέψεις και εμπειρίες από τη ζωή και τη δουλειά μας. Κάποια στιγμή τον ρώτησα τι θεωρούσε κλειδί για την υγεία και την ευτυχία. “Άδειασε την κούπα σου από το χθεσινό ρύζι”, ήταν η απάντησή του.

Ποιο είναι το χθεσινό ρύζι; Το παρελθόν σου. Συγκεκριμένα, είναι όλες οι παλιές απογοητεύσεις, οι παλιές λύπες, οι παλιές πληγές.

Advertisment

Κάθε μέρα κάνω συμβουλευτική με ανθρώπους που καταδιώκονται από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ο νους τους κολλάει από μπαγιάτικο ρύζι. Επιτρέπουν στο παρελθόν τους να γίνεται εχθρός τους, ξαναπαίζοντας με σκληρότητα λάθη, αποτυχίες, ερωτικές απογοητεύσεις, σφάλματα και στιγμές αδυναμίας.

Υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει: κάθε πόνος είναι παλιός πόνος. Κάθε φόβος είναι παλιός φόβος.

Όποτε είσαι δυστυχισμένος, πιθανότατα ξαναπαίζεις παλιές ταινίες στο νου σου. Αν εκείνη τη στιγμή έχεις τα κότσια να πεις: “Αυτό αφορά το παρελθόν”, τότε δημιουργείς αμέσως ένα άνοιγμα στο νου σου για θεραπεία, έμπνευση, συγχώρεση και για κάτι καινούργιο.

Advertisment

Η θεραπεία είναι η λύτρωση από το φόβο. Είναι επίσης η λύτρωση από το παρελθόν. Στην πραγματικότητα, το παρελθόν έχει τελειώσει. Υπήρξε και έφυγε. Ζει, κυριολεκτικά, μόνο μέσα στο μυαλό σου. Αν το διατηρείς ζωντανό, τότε μένεις κολλημένος σε επαναλήψεις της ταινίας και χάνεις τις νέες ευκαιρίες, τα νέα δώρα και τις νέες περιπέτειες. Το τώρα είναι πάντα μια πολύ καλή στιγμή να απαγκιστρωθείς και να ξαναπείς “ναι” στη ζωή.

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι γαντζωμένος στο παρελθόν σου; Είσαι δυστυχισμένος! Κάθε φορά που μοχθείς, αναρωτήσου: “Σε τι είμαι γαντζωμένος από το παρελθόν;” Σε ποια παλιά σκέψη, παλιό εμπόδιο ή παλιό φόβο είσαι ακόμη αγκιστρωμένος;

Για να παραιτηθείς από το παρελθόν σου, κάνε τα εξής τρία πράγματα. Πρώτον, γίνε πρόθυμος να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για κάθε λάθος που πιστεύεις πως έχεις κάνει. Δήλωσε: “Το παρελθόν τελείωσε” και άφησε τη συγχώρεση να σφουγγίσει όλα τα δάκρυα.

Δεύτερον, αν θέλεις να απαλλαγείς από τα περασμένα λάθη σου, απάλλαξε όλους τους άλλους από τα δικά τους. Με άλλα λόγια, συγχώρησέ τους όλους.

Τρίτον, προσευχήσου. Άσε τον εαυτό σου να είναι ξανά αθώος, ξανά ελεύθερος και ξανά έτοιμος να πει “ναι” σε καινούργια γιατρειά, καινούργια ευτυχία και ένα καινούργιο μέλλον.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Robert Holden “Στροφή στην ευτυχία” από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Όνειρα: Τα κλειδιά της ψυχής
Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση