,

Αλλαγή εστίασης, αλλαγή ζωής!

Ως Life Coach, ακούω αρκετά συχνά την εξής δήλωση: «Βελτιώστε με, παρακαλώ!» Για σκεφτείτε πως θα ήταν τα πράγματα αν μπορούσαμε να πούμε στον

Αλλαγή εστίασης, αλλαγή ζωής!

Ως Life Coach, ακούω αρκετά συχνά την εξής δήλωση: «Βελτιώστε με, παρακαλώ!» Για σκεφτείτε πως θα ήταν τα πράγματα αν μπορούσαμε να πούμε στον x, ψ κάποιον να μας «αλλάξει» προκειμένου να πετύχουμε όλα όσα επιθυμούμε προσωπικά και επαγγελματικά και αυτό να γινόταν!

Πόσο πιο εύκολο θα έμοιαζε να κάνει κάποιος άλλος τη «δουλειά» για εμάς και με ένα μαγικό ραβδάκι να αισθανόμαστε αυτομάτως πιο ευτυχισμένοι και αφοσιωμένοι στο σκοπό μας με ένα άγγιγμα του απαλά στο μέτωπο! Σχεδόν ονειρικό θα έλεγε κανείς, την ίδια στιγμή που η πραγματικότητα μας επαναφέρει κάπως ανορθόδοξα και κλείνοντάς μας το μάτι με νόημα, σιγοψιθυρίζει: Είναι στο χέρι μας να… αλλάξουμε τον εαυτό μας και μπορούμε!

Advertisment

Για όσους λοιπόν πραγματικά ενδιαφέρονται να αλλάξουν το μέσα τους, προκειμένου να δουν τη ζωή τους ολόκληρη να αλλάζει, είναι σημαντικό να γίνει η εξής ερώτηση: «Πώς μπορώ να επιτύχω ένα υψηλό επίπεδο ευτυχίας και επιτυχίας, ενώ ζω μία ταραχώδη και γεμάτη αποσπάσεις ζωή;»

Ποιος είπε ότι είναι εύκολο! Προσοχή όμως…  Άλλο δύσκολο, άλλο ανέφικτο. Εδώ και χρόνια διδάσκω σε όλους τους πελάτες μου την καθημερινή διαδικασία αυτο – αλλαγής. Μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιώ, αποκαλώ «Καθημερινές Ερωτήσεις» και μάλιστα πρόσφατα επέκτεινα τις ερωτήσεις μου, προκειμένου να συμπεριλάβω πιο ενεργά ερωτήματα.

Θα ήθελα να μοιραστώ σε αυτό το σημείο μαζί σας ένα παράδειγμα. Αντί να ρωτήσω τον εαυτό μου «Πόσο νόημα είχε η μέρα μου σήμερα;», επιλέγω: «Έκανα το καλύτερο για να δημιουργήσω νόημα στη μέρα μου;» Αυτή η διαφορά στη φράση ίσως φαίνεται «λίγη», ωστόσο στον τομέα της αλλαγής συμπεριφοράς είναι τεράστια.

Advertisment

Αλλαγή εστίασης

Η αλλαγή εστίασης, προκύπτει μέσα από την αλλαγή οπτικής. Όταν γίνεται λοιπόν λόγος για αυτο – προβληματισμό, είναι σημαντικό να ρωτάτε τον εαυτό σας ενεργητικά και όχι παθητικά ερωτήματα. Αυτό αυτομάτως αλλάζει την εστίαση των απαντήσεών σας και σας εξουσιοδοτεί να κάνετε αλλαγές που διαφορετικά δε θα είχατε σκεφτεί.

Παθητικές και «κλειστές» ερωτήσεις είναι αυτές που περιγράφουν μια στατική κατάσταση. Το «Έχεις σαφείς στόχους;» είναι ένα καλό παράδειγμα παθητικής ερώτησης και αυτό γιατί μπορεί, ναι μεν, να βάλει τους ανθρώπους σε διαδικασία να σκεφτούν τι γίνεται με αυτούς, αλλά δε θα τους προβληματίσει σχετικά με το τι μπορούν οι ίδιοι να κάνουν με τον εαυτό τους, παρακινώντας τους σε πράξη.

Τα παθητικά ερωτήματα σχεδόν πάντα οδηγούν σε μια «περιβαλλοντική» απάντηση και συνήθως απαντώνται με «ναι», ή «όχι». Έτσι, εάν ο πελάτης απαντήσει «όχι» όταν ερωτηθεί, συνήθως αποδίδει τους λόγους για αυτή την απάντηση σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως ότι «ο διευθυντής μου είναι αναποφάσιστος», ή ότι «η εταιρεία αλλάζει στρατηγική κάθε μήνα», ή ότι «δεν υπάρχουν ευκαιρίες εργοδότησης».

Απαντώντας σε τέτοιες ερωτήσεις, οι πελάτες σπάνια κοιτάζουν μέσα τους πραγματικά, προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη για τον καθορισμό των στόχων τους. Στο εργασιακό περιβάλλον συνήθως, οι εταιρείες κάνουν το επόμενο φυσικό βήμα και ζητούν προτάσεις από συμβούλους για την πραγματοποίηση αλλαγών. Και πάλι, οι υπάλληλοι απαντούν εστιάζοντας στο περιβάλλον ή σε εξωγενείς από αυτούς παράγοντες.

Κάποια παραδείγματα τυπικών απαντήσεων είναι ότι «οι διευθυντές πρέπει να εκπαιδεύονται στον καθορισμό στόχων», ή ότι «τα στελέχη μας πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικά στην επικοινωνία του οράματός μας». Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς κακό με το να κάνεις παθητικές ερωτήσεις. Μπορούν να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, για να οδηγήσουν τους πελάτες στην επίγνωση του τι μπορούν να κάνουν προκειμένου να βελτιωθούν.

Από την άλλη βέβαια, μπορούν να δημιουργήσουν και αρνητικές συνέπειες. Όταν για παράδειγμα σε κάποιον γίνονται μόνο παθητικά ερωτήματα, τότε ο ίδιος μπορεί να γίνει ο «φυσικός εχθρός» της ανάληψης της προσωπικής του ευθύνης, καθώς και της ένδειξης υπευθυνότητάς του.

Η εναλλακτική λύση στις παθητικές ερωτήσεις

Η εναλλακτική λύση στα παθητικά ερωτήματα είναι σαφώς… τα ενεργητικά. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο «Έχεις σαφείς στόχους;» και στο «Έκανες το καλύτερο για να θέσεις σαφείς στόχους για τον εαυτό σου;»

Προκαλώ καθημερινά τον εαυτό μου, απαντώντας σε ερωτήσεις που αντιπροσωπεύουν συμπεριφορές που γνωρίζω ότι για μένα είναι σημαντικές. Αυτό δουλεύει για μένα, ώστε να μην παραμελώ αλλαγές προς την εξέλιξή μου, δεδομένης της πίεσης από την καθημερινότητα.

Έξι ενεργές ερωτήσεις που κάνω στον εαυτό μου

1. Έκανα το καλύτερο δυνατό για να αυξήσω την ευτυχία μου σήμερα;

2. Έκανα τα πάντα για να βρω νόημα στην ζωή μου;

3. Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να νιώσω …; (βάλτε το συναίσθημα που θέλετε να νιώθετε)

4. Έκανα το καλύτερο δυνατό για να οικοδομήσω θετικές σχέσεις;

5. Έκανα το καλύτερο δυνατό για να θέσω σαφείς στόχους;

6. Έκανα το καλύτερο δυνατό για να προχωρήσω στην επίτευξη των στόχων μου;

Η πρόκλησή μου για εσάς; Δοκιμάστε το! Απαντήστε αυτές τις ερωτήσεις καθημερινά και παρατηρήστε τα αποτελέσματα! Περιμένω την μαρτυρία σας!

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά η επιδίωξη της ευτυχίας οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή;
4 φράσεις - συμβουλές για να σταματήσετε να νιώθετε μοναξιά
Το Ξενοδοχείο των Συναισθημάτων: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της συναισθηματικής νοημοσύνης
Γιατί δεν μπορώ να αλλάξω τις συνήθειές μου; Οι λόγοι πίσω από την αντίσταση και πώς να τα καταφέρουμε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση