,

Γιογκανάντα: Μάθε την επιστήμη της προσευχής

Όπως ένα σπασμένο μικρόφωνο δεν μπορεί να μεταδώσει ένα μήνυμα, έτσι κι ένας ανήσυχος νους δεν μπορεί να μεταδώσει προσευχές στο Θεό. Με την

Γιογκανάντα: Μάθε την επιστήμη της προσευχής

Όπως ένα σπασμένο μικρόφωνο δεν μπορεί να μεταδώσει ένα μήνυμα, έτσι κι ένας ανήσυχος νους δεν μπορεί να μεταδώσει προσευχές στο Θεό. Με την επιδέξια χρήση των τεχνικών του διαλογισμού, επιδιόρθωσε το νοητικό σου μικρόφωνο. Όταν αισθάνεσαι ήρεμος, το μικρόφωνό σου λειτουργεί κανονικά.

Είναι η στιγμή για να εκπέμψεις το πρώτο και πιο σημαντικό σου αίτημα: “Πατέρα, κάνε με να συνειδητοποιήσω ξανά ότι Εσύ κι εγώ είμαστε Ένα”. Πρώτα δυνατά, μετά ψιθυριστά και τέλος νοητικά, πες: “Πατέρα, Εσύ κι Εγώ είμαστε ένα”.

Advertisment

Μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια όταν, ύστερα από μια ή δυο φορές, ο Θεός φαίνεται ότι δεν απαντά. Δεν είναι δυνατό να λάβεις απάντηση απλά καλώντας κάποιον από το μικρόφωνο κι ύστερα φεύγοντας μακριά.

Μη σταματάς, λοιπόν, ύστερα από μια ή δυο νοητικές εκπομπές. Με ενσυνείδητη προσπάθεια και ζήλο, συνέχισε να απευθύνεσαι στο Θεό, έχοντας μέσα στην καρδιά σου μια διαρκώς αυξανόμενη νοσταλγία.

Να προσεύχεσαι με θέρμη ψυχής – όχι δυνατά αλλά νοητικά – χωρίς να δείχνεις σε κανέναν τι συμβαίνει μέσα σου. Να προσεύχεσαι με τη μεγαλύτερη αφοσίωση, γνωρίζοντας ότι ο Θεός αφουγκράζεται κάθε λέξη που βγαίνει από την καρδιά σου.

Advertisment

Αν, ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες, εξακολουθείς να μην βλέπεις το Θεό ή να μην ακούς το χτύπημά Του στην πόρτα της καρδιάς σου, μην αποθαρρύνεσαι. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εσύ έφευγες από Εκείνον και κρυβόσουν στους βάλτους των αισθήσεων. Οι θόρυβοι των ταραγμένων παθών σου και των χονδροειδών βημάτων σου μέσα στον κόσμο της ύλης, σ’ έχουν κάνει ανήμπορο να ακούς το δικό Του κάλεσμα μέσα σου.

Σταμάτησε. Ησύχασε. Προσευχήσου σταθερά, και μέσα από τη σιωπή θα αναδυθεί η Θεϊκή Παρουσία.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Παραμαχάνσα Γιογκανάντα “Μέσα στο Ιερό της Ψυχής” από τις εκδόσεις Πύρινος Κόσμος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση