, , ,

Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ακράδαντα ότι η κίνηση είναι απαραίτητη για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σας εκπλήσσει το γεγονός αυτό; Φαίνεται οξύμωρο κάποιος που

Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ακράδαντα ότι η κίνηση είναι απαραίτητη για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Σας εκπλήσσει το γεγονός αυτό; Φαίνεται οξύμωρο κάποιος που έχει χρόνια αρθραλγία να ασκείται; Κι όμως, δεν είναι καθόλου.

Είναι λογικό οι άνθρωποι να έχουν συσχετίσει την κίνηση με τον αυξημένο πόνο σε περιπτώσεις αρθραλγίας. Όμως, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η άσκηση δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Η γυμναστική μπορεί να :

Advertisment

– Μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις

– Να αυξήσει την αντοχή των μυών που περιβάλλουν τις αρθρώσεις

– Να διατηρήσει την οστική δύναμη

Advertisment

– Να βελτιώσει την ευλυγισία

– Να βελτιώσει τα ενεργειακά επίπεδα

– Να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

– Να ελέγξει το βάρος σας

– Να βελτιώσει την ισορροπία σας

– Να βελτιώσει τη διάθεσή σας

– Να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων

– Να βελτιώσει τη λειτουργικότητα του σώματος

– Να βελτιώσει τη συνολική ευεξία

Αν λοιπόν έχετε αμφιβολίες για το αν μπορείτε γυμναστείτε, σκεφτείτε το ξανά. Είναι η έλλειψη άσκησης που αυξάνει τη δυσκαμψία και την αρθραλγία. Είναι η έλλειψη άσκησης που προκαλεί αποδυνάμωση των μυών, οδηγώντας σε ανεπαρκή στήριξη των αρθρώσεων.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε

Πριν ξεκινήσετε κάποια ρουτίνα γυμναστικής, χρειάζεται να συζητήσετε με το γιατρό σας για το είδος και την έντασή της. Ο ρευματολόγος σας θα σας συστήσει κάποιον φυσικοθεραπευτή για να σας ενεργοποιήσει αρχικά. Αφού ακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία, και αν νιώθετε σίγουροι, μπορείτε να ξεκινήσετε τη γυμναστική.

Είδη άσκησης που ωφελούν τους ασθενείς με ΡΑ

Η ρουτίνα σας θα περιλαμβάνει κάποιο εύρος ασκήσεων που εστιάζουν στην κίνηση, ενδυναμωτικές ασκήσεις και αεροβική. Οι ασκήσεις εύρους κίνησης περιλαμβάνουν κινήσεις που κάνουν τις αρθρώσεις σας να κινηθούν στην πλήρη δυναμική τους. Ιδανικά, είναι καλό να τις κάνετε καθημερινά. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι σχεδιασμένες να ενδυναμώνουν τους μύες και γι’ αυτό να προστατεύουν και να στηρίζουν τις αρθρώσεις. Τυπικά, περιλαμβάνουν τη χρήση λίγων βαρών, τις επαναλήψεις, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά.

Η αεροβική πολλές φορές αναφέρεται ως άσκηση ενδυνάμωσης. Η χαμηλής ένταση είναι η καλύτερη για κάποιον με αρθρίτιδα, ώστε να μην ασκήσετε πολύ πίεση στις αρθρώσεις. Αυτή περιλαμβάνει την ποδηλασία, το βάδισμα, την κολύμβηση και τη χρήση ελλειπτικού. Οι ασθενείς με ΡΑ χρειάζεται επίσης να εξερευνήσουν άλλες ήπιες μορφές άσκησης, που εστιάζουν στην ισορροπία, στον συγχρονισμό, στη σταθερότητα, στην ευλυγισία, ακόμα και στη χαλάρωση. Γιόγκα, pilates, tai chi και zumba αποτελούν πιθανές λύσεις.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Παθήσεων: «Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αρθρίτιδα και σε άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις. Αν εμφανίζετε αρθρίτιδα, οι έρευνες δείχνουν ότι 130 με 150 λεπτά (2 ώρες και 10 λεπτά μέχρι 2 ώρες και 30 λεπτά) την εβδομάδα ήπιας και χαμηλής αεροβικής άσκησης μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ικανότητά σας να διαχειριστείτε τον πόνο και να κινείστε καθημερινά, αλλά να βελτιώσει γενικά την ποιότητα της ζωής σας».

Σίγουρα είναι δύσκολο για κάποιον με ΡΑ να καθορίσει την καλύτερη ώρα της ημέρας για γυμναστική. Η πρωινή δυσκαμψία αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα της ΡΑ. Πολλοί ασθενείς θα πουν ότι τα πρωινά δεν είναι κατάλληλα για γυμναστική. Αφού αυτή η δυσκαμψία υποχωρήσει σταδιακά, οι ασθενείς συνήθως κάνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες – δουλειά, καθάρισμα, ψώνια, ραντεβού με γιατρούς – οτιδήποτε χρειάζεται να γίνει! Αλλά μέχρι το απόγευμα ή το βράδυ, οι ασθενείς με ΡΑ νιώθουν συνήθως κουρασμένοι για να γυμναστούν.

Και επειδή οι ζωές μας δεν είναι ίδιες, δεν μπορεί να υπάρξει μια συγκεκριμένη συμβουλή. Αλλά χρειάζεται εσείς να εντοπίσετε, ακόμα καλύτερα να φτιάξετε, μια ώρα της ημέρας, στην οποία θα αφοσιωθείτε στη γυμναστική. Η άσκηση είναι το ίδιο σημαντική όπως το φαγητό, ο ύπνος, η υγιεινή ή κάθε άλλη δραστηριότητα στη ζωή σας. Η αφοσίωση είναι το κλειδί.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4579262/

https://www.cdc.gov/arthritis/basics/physical-activity-overview.html

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση