Η άγνοια κοστίζει περισσότερο από την εκπαίδευση

Πάρα πολλά χρόνια πριν, όταν ήμουν μαθητής, θυμάμαι πως δεν ήμουν και ο καλύτερος μαθητής. Εντάξει, Α’ και Β’ Γυμνασίου πήγα καλά, αλλά στην

Η άγνοια κοστίζει περισσότερο από την εκπαίδευση

Πάρα πολλά χρόνια πριν, όταν ήμουν μαθητής, θυμάμαι πως δεν ήμουν και ο καλύτερος μαθητής. Εντάξει, Α’ και Β’ Γυμνασίου πήγα καλά, αλλά στην Γ΄ Γυμνασίου άρχισαν τα πράγματα να γίνονται δύσκολα.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ στην Γ’ Λυκείου, όταν έδινα εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς, έρχεται ένας καθηγητής, – ο καθηγητής της Χημείας, ακόμα τον θυμάμαι, καλή του ώρα – και με έβλεπε να προσπαθώ να αντιγράψω, να δω από κάποιον άλλον, να πάρω την πληροφορία για να περάσω και μου λέει “Ισχάκη έλα εδώ”. “Αμάν” λέω μέσα μου. Πάω λοιπόν κοντά του φοβισμένος και λέω “Παρακαλώ κύριε Πανάγο”. Μου λέει “Θα σου βάλω ένα 9 να περάσεις και σου εύχομαι καλή τύχη στη ζωή σου. Μην παιδεύεσαι”. “Πω πω” είπα μέσα μου κι έκανα το σταυρό μου “Την γλιτώσαμε” και έφυγα.

Advertisment

Η εκπαίδευση κι εγώ

Γενικά δεν ήμουν από τους ανθρώπους που είχα πολύ καλή γνώμη για το διάβασμα. Βέβαια, ίσως αυτό να οφείλεται σε μια μορφή δυσλεξίας που είχα, οπότε με δυσκόλευε και το απωθούσα. Συν πολλά πράγματα τα οποία συνέβαιναν σε εκείνη την χρονική περίοδο της ζωής μου σε οικογενειακό επίπεδο.

Περνώντας όμως τα χρόνια, άρχισα να παρατηρώ ποιοι άνθρωποι κάνουν τι. Κάποια στιγμή λοιπόν σε ένα εκπαιδευτικό που έκανα στην Αμερική είπε ο εκπαιδευτής “Αν φαντάζεσαι ότι η εκπαίδευση είναι ακριβή, τότε δεν μπορείς να φανταστείς πόσο κοστίζει η ηλιθιότητα”. Όταν το άκουσα, σοκαρίστηκα. Αναρωτήθηκα “Το λέει έτσι;”

Πέρασαν τα χρόνια. Ευτυχώς είχα μπει σε ένα μονοπάτι να αρχίσω να εκπαιδεύομαι, να εκπαιδεύομαι, να εκπαιδεύομαι… Αλλά κάθε φορά ξέρεις ότι μέχρι έναν βαθμό μπορούμε να φανταστούμε τα πράγματα. Τώρα λοιπόν τις προάλλες, ξεκίνησα μία άλλη εκπαίδευση πάνω στο Marketing σχετικά με ένα project το οποίο χτίζω στο Λονδίνο και στην Αμερική. Κάνοντας λοιπόν την εκπαίδευση, έχω μείνει άφωνος. Καθόμουν και υπολόγιζα πόσο καιρό έχω χάσει, πόσα χρήματα, για κάτι το οποίο δεν ήξερα και το οποίο μέσα σε 7 ημέρες μου έδωσε αποτελέσματα. Δεν είναι τέλειο;

Advertisment

Βέβαια, εντάξει, ήξερα ότι το έψαχνα. Ήξερα ότι ψάχνω εκπαιδεύσεις οπότε ήμουν ok με τον εαυτό μου. Αλλά λέω, για φαντάσου να συνέχιζα να ήμουν της νοοτροπίας “Έλα μωρέ τώρα εκπαιδεύσεις” όπως τότε στο Λύκειο;

Είναι οι συνθήκες το μεγάλο πρόβλημα;

Τι θέλω να σου πω με αυτό; Πάρα πολλοί άνθρωποι που κάνουμε coaching, που γνωρίζω σε παρέες, μου λένε “Θέλω αυτό” ή “Θέλω το άλλο”. Και τους λέω “Μελετάς; Διαβάζεις;”. Η απάντηση είναι “Έλα μωρέ. Σιγά. Αυτό δεν γίνεται”.

Κάποια στιγμή λοιπόν χτυπάει το τηλέφωνο και μου λέει ένας άνθρωπος: “Εγώ είμαι μπάρμαν. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Πρέπει να κάνω κάτι στην ζωή μου επαγγελματικά. Αλλά τώρα κρίση, δυσκολίες”. “Ok” του λέω “Τι θα ήθελες να κάνεις;” “Θέλω να κάνω εμπόριο στο εξωτερικό λαδιού” μου λέει. “Τέλεια. Ok” του λέω. “Μου επιτρέπεις να σου κάνω μερικές ερωτήσεις;” “Ναι”.

Και τον ρωτάω:  “Πόσα σεμινάρια έχεις διαβάσει πάνω στο κομμάτι του επιχειρείν τον τελευταίο χρόνο;””Μου λέει “Κανένα”. “Τα τελευταία χρόνια;” Κανένα” μου απαντάει και πάλι.

“Ok. Πόσα σεμινάρια έχεις παρακολουθήσει πάνω στο κομμάτι της δραστηριότητας που θέλεις να ασχοληθείς; Που έχει να κάνει με την επεξεργασία λαδιού, να βγάλεις το λάδι και όλο αυτό;” “Τίποτα” μου λέει. “Α!”, του λέω “Οπότε έχεις μια ιδέα. Θα ήθελες να κάνεις εξαγωγή λαδιού αλλά δεν ξέρεις ούτε πώς γίνεται όλη αυτή η επεξεργασία λαδιού, αλλά ούτε πάνω στο κομμάτι του εμπορίου, του επιχειρείν, του marketing. Και συνεχίζεις να πιστεύεις ότι είναι θέμα κρίσης και Ελλάδας;” “Αχά” μου κάνει “κατάλαβα”.

Θέλω να σου πω λοιπόν πωςς συνήθως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι συνθήκες. Είναι η έλλειψη γνώσης για το τι μπορώ να κάνω εγώ στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Προετοιμασία

Γι’ αυτό λοιπόν και βλέπεις οι ποδοσφαιριστές, οι αθλητές, οι πιλότοι, οι πολιτικοί, οι τραγουδιστές, οι ομιλητές, όποιον κι αν φανταστείς, που είναι σε συγκεκριμένους κλάδους, όλοι αυτοί είναι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν κάτι.

Στην ουσία τι κάνουν; Προετοιμάζονται και μαθαίνουν συνέχεια κάτι καινούργιο. Γιατί; Για να καλύψουν όσο μεγαλύτερο εύρος γίνεται πάνω στο κομμάτι στο οποίο θέλουν να πετύχουν, για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες της αποτυχίας και για να αυξήσουν τις πιθανότητες της επιτυχίας.

Έτσι λοιπόν αν είσαι από τους ανθρώπους που πιστεύεις ότι η εκπαίδευση είναι ακριβή… Αν είσαι από τους ανθρώπους που πιστεύεις ότι η εκπαίδευση δεν χρειάζεται… Αν είσαι από τους ανθρώπους που πιστεύεις ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι ή δεν γίνεται ή όλα αυτά που συνήθως λέγονται εκεί πέρα έξω… θα σε προκαλούσα να κάνεις το εξής:

Γράψε κάτω τι θέλεις να πετύχεις στην ζωή σου. Γράψε κάτω τι κόστος έχει αυτό για εσένα, και οικονομικό και συναισθηματικό αν δεν το έχεις. Και σκέψου μετά τι είναι αυτό που αν είχες θα μπορούσες να το πετύχεις. Ποια δεξιότητα; Ποια γνώση; Ποια στρατηγική; Τι είναι αυτό; Ποιο είναι αυτό το εργαλείο που αν το είχες θα μπορούσες να πετύχεις και να γλίτωνες από το κόστος της μη γνώσης;

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος! Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα είδη μουσικής κάνουν τον εγκέφαλό μας να τραγουδάει ενώ άλλα όχι;
Αυτισμός: 7 συμπεριφορές που αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχουμε τη διαταραχή
energitiki-akroasi
Dynamic Equilibrium System: Κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα με μια πρωτοφανή προσφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση