Τα αλλαντικά και τα συντηρητικά τους επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το 2015 αυτό που όλοι λίγο πολύ είχαμε υποπτευθεί: Τα επεξεργασμένα κρέατα και κυρίως τα αλλαντικά, όπως το μπέικον,

Τα αλλαντικά και τα συντηρητικά τους επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το 2015 αυτό που όλοι λίγο πολύ είχαμε υποπτευθεί: Τα επεξεργασμένα κρέατα και κυρίως τα αλλαντικά, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το ζαμπόν, ανήκουν πια στη μακριά λίστα των καρκινογόνων ουσιών, αφού αποδείχτηκε πως αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%. Από τότε, η επιστημονική κοινότητα έχει συνδέσει την κατανάλωση των αλλαντικών και με άλλες μορφές καρκίνου, όπως του στομάχου και του μαστού, αλλά και με άλλες χρόνιες παθήσεις, που αφορούν στο ήπαρ.

Τώρα όμως μια νέα έρευνα έρχεται να τονίσει την αρνητική επίδραση του επεξεργασμένου κρέατος στην ψυχική μας υγεία. Συγκεκριμένα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, αποδείχτηκε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μανιακών επεισοδίων.

Οι ασθενείς με διάγνωση μανίας, μιας ψυχικής διαταραχής, χαρακτηρίζονται από υπερδραστηριότητα, ευφορία και αϋπνία. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό 1.101 ανθρώπων με και χωρίς ψυχιατρικές διαταραχές και βρήκαν ότι η κατανάλωση νιτρικών – χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του κρέατος – σχετίζεται με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές επίσης διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων σε εργαστηριακά ποντίκια και βρήκαν ότι τα ζώα είχαν εμφανίσει σημάδια μανιακής υπερκινητικότητας λίγες εβδομάδες μετά τη χορήγηση τροφών με επιπλέον νιτρικά. Ο κύριος ερευνητής Robert H. Yolken επισημαίνει ότι αυτή η συσχέτιση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε διατροφικές παρεμβάσεις που να μειώνουν τον κίνδυνο μανιακών επεισοδίων σε όσους εμφανίζουν διπολική διαταραχή ή είναι ευάλωτοι στη μανία.

Δεν υπήρξαν άλλες τροφές που να φάνηκε ότι παρουσιάζουν ισχυρές συσχετίσεις με ψυχιατρικές διαταραχές στη μελέτη. Ωστόσο, δεν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν πόσο συχνά κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας ή για πόσο καιρό, κάνοντας αδύνατο τον προσδιορισμό της επικίνδυνης ποσότητας, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μανιακών επεισοδίων.

Η μανία είναι μια περίπλοκη νευροψυχιατρική κατάσταση και τόσο κληρονομικοί παράγοντες, όσο και περιβαλλοντικοί είναι πιθανό να εμπλέκονται στην εμφάνιση και σοβαρότητα της διπολικής διαταραχής και των σχετικών μανιακών επεισοδίων. Ωστόσο, το επεξεργασμένο κρέας και τα νιτρικά που περιέχει μπορεί να αποτελούν έναν από τους σημαντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που συνεισφέρουν στην εμφάνιση και εκδήλωση της μανίας.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/jhm-bja071618.php

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε