, ,

Η εκτίμηση που εκφράζουμε και λαμβάνουμε είναι σημαντικότερη απ’ ότι πιστεύαμε, σύμφωνα με έρευνα

Ντρέπεστε συνήθως να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας προς κάποιον; Ή νιώθετε πολύ περίεργα να λεκτικοποιήσετε την εκτίμησή σας προς κάτι; Μια νέα έρευνα έρχεται

Η εκτίμηση που εκφράζουμε και λαμβάνουμε είναι σημαντικότερη απ’ ότι πιστεύαμε, σύμφωνα με έρευνα

Ντρέπεστε συνήθως να εκφράζετε την ευγνωμοσύνη σας προς κάποιον; Ή νιώθετε πολύ περίεργα να λεκτικοποιήσετε την εκτίμησή σας προς κάτι; Μια νέα έρευνα έρχεται να μας πείσει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ γι’ αυτά και ότι πρέπει να αφήσετε πίσω σας αυτά τα ταμπού.

Δύο ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας σειράς πειραματικών διαδικασιών, κατά τις οποίες μελέτησαν πώς οι άνθρωποι λάμβαναν και έστελναν γράμματα ευγνωμοσύνης. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι η έκφραση και η λήψη εκτίμησης αύξανε την ευεξία και των δύο μερών. Βέβαια, όσοι είχαν μεγαλύτερη αυτο-συνειδητότητα ήταν εξαρχής πιθανότερο να εκφράσουν την εκτίμησή τους.

Advertisment

Στα πειράματα, οι ερευνητές ζήτησαν από εκατοντάδες συμμετέχοντες να γράψουν ένα email σε κάποιον που νιώθουν κοντά τους, για να εκφράσουν την εκτίμησή τους για τη σχέση τους και να προσδιορίσουν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα του πώς εκείνο το πρόσωπο βελτίωνε τη ζωή τους. Ύστερα, τους ζητήθηκε να προβλέψουν τις πιθανές αντιδράσεις του παραλήπτη, αφού διαβάσει το γράμμα.

Σε όλα τα φύλα, τις εθνικότητες και τις ηλικίες, οι συμμετέχοντες υποτιμούσαν συνεχώς τη θετική επίδραση που το email θα είχε στον παραλήπτη. Επίσης υπέθεταν ότι ο παραλήπτης θα ένιωθε πιο άβολα όσον αφορά στην ανάγνωση του γράμματος. Σε αντίθεση όμως με όσα πίστευαν οι συμμετέχοντες, οι παραλήπτες ένιωθαν έκπληκτοι, αλλά με ευχάριστο τρόπο, αφού διάβαζαν το γράμμα. Ένιωθαν ότι τους εκτιμούσαν και γι’ αυτό τα συναισθήματά τους ήταν θετικά.

«Η αναμενόμενη αμηχανία και διάθεση σχετίζονταν και οι δύο με την προθυμία των συμμετεχόντων να εκφράσουν ευγνωμοσύνη», αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science. «Οι σοφές αποφάσεις κατευθύνονται από μια ακριβή εκτίμηση της αναμενόμενης αξίας της πράξης.

Advertisment

Η υποτίμηση της αξίας των προκοινωνικών πράξεων, όπως η έκφραση ευγνωμοσύνης, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν αυτή τη συμπεριφορά που όμως θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει τόσο τη δική τους ψυχική ευεξία, όσο και του δέκτη». Οπότε, την επόμενη φορά που θα διστάζετε να εκφράσετε την εκτίμησή σας στους φίλους, στην οικογένεια και στη σχέση σας, απλά θυμηθείτε ότι αν το κάνετε, θα γεννήσετε όμορφα και θετικά συναισθήματα και για τους δυο σας.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0956797618772506

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση