,

Η ινομυαλγία συνδέεται με την εμφάνιση ΔΕΠΥ, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη

Αν αντιμετωπίζετε ινομυαλγία, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εξεταστείτε επίσης και για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Αυτό είναι το μήνυμα που μας δίνουν οι

Η ινομυαλγία συνδέεται με την εμφάνιση ΔΕΠΥ, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη

Αν αντιμετωπίζετε ινομυαλγία, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εξεταστείτε επίσης και για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Αυτό είναι το μήνυμα που μας δίνουν οι ερευνητές μιας μελέτης που παρουσιάστηκε σε ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Διαχείρισης πόνου τον Απρίλη του 2018, οι οποίοι εντόπισαν υψηλό ποσοστό συνοσηρότητας των δύο παθήσεων.

Ινομυαλγία και χρόνιος πόνος

Η ινομυαλγία είναι μια διαταραχή χρόνιου πόνου. Εκτός από τον μυοσκελετικό πόνο, σχετίζεται με διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως χρόνια κόπωση, προβλήματα στον ύπνο, ζάλη, ευαισθησία στο φως και άλλα. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να σκεφτούν ή να θυμηθούν, ένα σύμπτωμα που είναι γνωστό στους επιστήμονες ως «ινομίχλη».

Advertisment

Άλλες παθήσεις που συνοδεύουν την ινομυαλγία

Η ινομυαλγία δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, άλλα αυτό που γνωρίζουν οι επιστήμονες είναι ότι συχνά συνοδεύεται από άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως κατάθλιψη, άγχος, διάμεση κυστίτιδα και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Εδώ ακριβώς εμφανίζεται η συμβολή της πρόσφατης έρευνας. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Pretoria στη Νότια Αφρική άρχισαν να παρατηρούν ότι ορισμένοι ενήλικες με ινομυαλγία αντιμετώπιζαν ακραίες μορφές γνωστικής αποδυνάμωσης και ελλειμματικής προσοχής. Αναρωτήθηκαν, αν αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποια σύνδεση με άλλη πάθηση και να μην είναι απλά σύμπτωμα της πάθησης.

Ο Roland van Rensburg, γιατρός, αναρωτήθηκε αν οι ασθενείς με ινομυαλγία που είχαν ακραία συμπτώματα ινομίχλης υπήρχε περίπτωση να εμφανίζουν στην πραγματικότητα ΔΕΠΥ που δεν έχει διαγνωστεί. «Και στις δύο παθήσεις, οι ασθενείς δυσκολεύονται να θυμηθούν, να σκεφτούν, να συγκεντρωθούν, να διατηρήσουν την προσοχή τους κλπ.», δηλώνει.

Τα ευρήματα της έρευνας

Σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν πάνω από 100 ασθενείς με ινομυαλγία και εξετάστηκαν για ενήλικο ΔΕΠΥ, συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κάποια παραδείγματα ερωτήσεων ήταν:

Advertisment

– Πόσο συχνά κάνετε απρόσεκτα λάθη, όταν χρειάζεται να εργαστείτε πάνω σε μία βαρετή ή δύσκολη δουλειά;

– Πόσο συχνά τοποθετείτε σε λάθος σημεία τα πράγματα ή δυσκολεύεστε να τα βρείτε στο σπίτι ή στη δουλειά;

– Όταν έχετε μια εργασία που απαιτεί πολύ σκέψη, πόσο συχνά αποφεύγετε ή καθυστερείτε να ξεκινήσετε;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα εντυπωσιακό ποσοστό, το 45% των ασθενών με ινομυαλγία διαγνώστηκαν με ενήλικο ΔΕΠΥ. Οι περισσότεροι γνώριζαν ότι σε κάποιο βαθμό εμφάνιζαν κάποιες δυσκολίες – είχαν αναφέρει αποδυνάμωση των γνωστικών σου ικανοτήτων σε υψηλότερα ποσοστά από εκείνους που δεν εμφάνιζαν ινομυαλγία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Pain Medicine τον Νοέμβριο του 2017.

Η σχέση της ντοπαμίνης

Η σύνδεση ανάμεσα στις δύο παθήσεις μπορεί να εντοπιστεί πιθανότατα σε κάποια εγκεφαλική δυσλειτουργία που φαίνεται να προκαλεί την κάθε πάθηση. Η ινομυαλγία φαίνεται να προκαλείται από απορρύθμιση των νευροδιαβιβαστών, κυρίως της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης και ορισμένες ανωμαλίες σε αυτούς εμπλέκεται και στην ανάπτυξη του ΔΕΠΥ.

Τα προβλήματα της συγκέντρωσης και της προσοχής μπορεί να δυσκολέψουν αρκετά τους ασθενείς. Πολλές φορές, αποδεικνύονται πιο δύσκολα και από τον χρόνιο πόνο. Ωστόσο, πολλοί γιατροί τείνουν να τα παραβλέπουν. Αν εμφανίζετε ινομυαλγία, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εξεταστείτε για ΔΕΠΥ. Σε περίπτωση που η εξέταση είναι θετική, υπάρχουν τεχνικές και φαρμακευτική αγωγή που μπορούν να σας βοηθήσουν.

[toggle title="Πηγές"]

https://academic.oup.com/painmedicine/advance-article-abstract/doi/10.1093/pm/pnx275/4584482

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15841682

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας
Ωχρά κηλίδα: Τί είναι, τα συμπτώματα και ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψή της
Νέες θεραπείες καταπολεμούν αποτελεσματικά ακόμα και τον πιο επιθετικό καρκίνο του μαστού
14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση