, , ,

Μια κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού μπορεί να αφήσει ίχνη αρσενικού, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, μαγειρεύοντας το ρύζι λάθος, προειδοποιούν τώρα οι επιστήμονες. Πρόσφατα πειράματα δείχνουν ότι μια κοινή

Μια κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού μπορεί να αφήσει ίχνη αρσενικού, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, μαγειρεύοντας το ρύζι λάθος, προειδοποιούν τώρα οι επιστήμονες. Πρόσφατα πειράματα δείχνουν ότι μια κοινή μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού – ο απλός βρασμός σε μια κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί το νερό – μπορεί να αποτελεί έναν αναποτελεσματικό τρόπο πρόληψης απέναντι στην έκθεση σε ίχνη αρσενικού, ενός δηλητηρίου που εμφανίζεται στο ρύζι ως αποτέλεσμα των βιομηχανικών τοξινών και των παρασιτοκτόνων.

Η χημική αυτή ουσία έχει συνδεθεί με ένα εύρος προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθειών, του διαβήτη, του καρκίνου, αλλά και προβλημάτων ανάπτυξης. Αν και γενικά πιστεύεται ότι τα υπολείμματα του αρσενικού απομακρύνονται, όταν το ρύζι μαγειρεύεται, τώρα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το ρύζι μουλιάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Advertisment

Ο Andy Meharg, καθηγητής βιολογίας σε Πανεπιστήμιο του Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας ερεύνησε τρεις τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού, για να ελέγξει τα επίπεδα του αρσενικού. Στην πρώτη μέθοδο, χρησιμοποίησε δύο μέρη νερού σε ένα μέρος ρυζιού,. Έβρασε το ρύζι, ώσπου το νερό εξατμίστηκε κατά τη διάρκεια βρασμού – ένας κοινός τρόπος μαγειρέματος. Αυτός ο τρόπος άφησε υπολείμματα αρσενικού στο ρύζι.

Στη δεύτερη μέθοδο, χρησιμοποίησε πέντε μέρη νερού σε ένα μέρος ρυζιού και μετά απομάκρυνε το περιττό νερό. Εδώ, τα επίπεδα του αρσενικού σχεδόν διπλασιάστηκαν. Στην τρίτη μέθοδο, άφησε το ρύζι να μουλιάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και την επόμενη μέρα το έβρασε. Τα επίπεδα των τοξινών μειώθηκαν κατά 80%.

Συμπερασματικά, λοιπόν, η ασφαλέστερη μέθοδος είναι το μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ. Ύστερα, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να το ξεπλύνετε μέχρι το νερό να είναι διάφανο, να το σουρώσετε καλά και τέλος να το βράσετε με αναλογία πέντε μέρη νερού με ένα μέρος ρυζιού. Αφού βράσει, σουρώστε το καλά, ώστε να απομακρυνθεί όλο το νερό.  Αν μέχρι τώρα μαγειρεύατε αλλιώς το ρύζι, ήρθε η στιγμή να αλλάξετε τη συνήθεια αυτή.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τελικά, είναι καλό το ανθόμελο; Η διατροφική αξία και τα οφέλη του στην υγεία
Τρία Αμερικανικά πανεπιστήμια ερευνούν ελαιόλαδο των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για το Αλτσχάιμερ
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το κορεάτικο μυστικό που ρίχνει την κοιλιά και μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση