7 λόγοι που αποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό να ερμηνεύουμε τα όνειρά μας

Καθώς μεγαλώνουμε, τα πράγματα που επιθυμούμε από τη ζωή γίνονται πιο περίπλοκα. Ορισμένες φορές, θέλουμε πράγματα που δεν νιώθουμε ότι είναι σωστά και κατάλληλα

7 λόγοι που αποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό να ερμηνεύουμε τα όνειρά μας

Καθώς μεγαλώνουμε, τα πράγματα που επιθυμούμε από τη ζωή γίνονται πιο περίπλοκα. Ορισμένες φορές, θέλουμε πράγματα που δεν νιώθουμε ότι είναι σωστά και κατάλληλα για εμάς. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουμε τη δουλειά του αφεντικού μας. Αν εκείνος το γνώριζε, μάλλον θα μπαίναμε σε μπελάδες. Οπότε κρύβουμε εκείνη την επιθυμία τόσο από το αφεντικό μας, όσο και από τους ίδιους τους εαυτούς μας.

Αντί να μιλάτε ή να σκέφτεστε ότι μπορεί να πάρετε τη δουλειά, μπορεί να ονειρεύεστε ότι χτυπάτε κάποιον σε ένα παιχνίδι. Ο άνθρωπος που χτυπάτε μπορεί να μοιάζει με το αφεντικό σας με κάποιο σημαντικό τρόπο, αλλά και να ΜΗΝ μοιάζει με το αφεντικό σας με κάποιον άλλο σημαντικό τρόπο. Το ασυνείδητό σας αναγνωρίζει τον συμβολικό άνδρα του ονείρου ως ίσο με το αφεντικό, νιώθει ικανοποίηση από το όνειρο και σας επιτρέπει να συνεχίσετε να κοιμάστε, επειδή η κρυφή σας επιθυμία παραμένει ασφαλής.

Τα όνειρα είναι μια πολύ περίπλοκη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον Sigmund Freud, ο στόχος ενός ονείρου είναι να ικανοποιήσει εκείνες τις επιθυμίες που δεν μπορούμε ούτε να εκφράσουμε, λειτουργεί για την ικανοποίησή μας όταν πια ξυπνάμε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αποκωδικοποιούμε τα όνειρά μας, ώστε να αποκαλύπτουμε τις ασυνείδητες επιθυμίες μας. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο!

Τα όνειρα δεν είναι τυχαία

Σε μια τάξη, στην οποία διδάσκω ερμηνεία ονείρων, οι φοιτητές μου φέρνουν τα δικά τους όνειρα προς ανάλυση. Κάθε φορά που ένας φοιτητής παρουσιάζει το όνειρό του, κάτι παρόμοιο συμβαίνει. Καθώς αρχίζουν να αναλύουν τα όνειρά τους, περιγράφουν τη διαδικασία ως «τρομακτικά». Πίστευαν ότι έφερναν ανούσια όνειρα σε μια αίθουσα, αλλά τα όνειρα καταλήγουν να είναι σημαντικά και να δίνουν σχετικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη ζωή τους, για τις ευχές και τις επιθυμίες τους. Κάθε φοιτητής ανακαλύπτει ότι τα όνειρά του δεν είναι τυχαία, αλλά έχουν σοβαρό νόημα.

Για παράδειγμα, μία φοιτήτρια είχε ονειρευτεί ότι βρισκόταν σε ένα πολυτελές πλοίο και ότι κολυμπούσε, μπαίνοντας και βγαίνοντας. Καθώς άρχισε να κάνει συνειρμούς και να λαμβάνει υποστηρικτικές ιδέες από τους συμφοιτητές της, άρχισε να σκέφτεται ότι το πλοίο αναπαριστούσε την οικογένειά της: ένα όχημα που την είχε μεταφέρει μέχρι ένα σημείο, αλλά από το οποίο κολυμπούσε μακριά, καθώς άρχιζε να κατευθύνει την ίδια της ζωή της.

Τα όνειρα είναι άβολα

Όταν ένα όνειρο ερμηνεύεται, μπορεί να αποκαλύψει κάτι πολύ ενοχλητικό. Για παράδειγμα, μπορεί να αποκαλύψει ότι είμαστε σε μια σχέση με κάποιον που μας θυμίζει με σημαντικούς τρόπους έναν γονέα και έτσι να αναρωτηθούμε για το αν έχουμε παντρευτεί την μητέρα ή τον πατέρα μας.
Πρόκειται για μια πολύ άβολη στιγμή, καθώς παραπέμπει σε μια κάπως αιμομικτική σχέση. Γι’ αυτό, τα όνειρα μπορεί να ξεδιπλώσουν μυστηριώδεις, αλλόκοτες και απροσδόκητες εκφάνσεις του εαυτού μας.

7 λόγοι που αποδεικνύουν ότι είναι σημαντικό να ερμηνεύουμε τα όνειρά μας

1. Εκμεταλλευτείτε τα όνειρά σας

Ονειρεύεστε κάθε βράδυ. Όταν ξυπνάτε και σκέφτεστε το όνειρο, έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα υποπροϊόν του ασυνειδήτου σας.

2. Τα όνειρα είναι μια οικεία περιοχή

Διαμορφώνονται, εν μέρει, απ’ όσα έχουν συμβεί την προηγούμενη μέρα.

3. Τα όνειρα δεν είναι απλά επανάληψη των γεγονότων

Περιλαμβάνουν επίσης την ενεργή επεξεργασία των προβλημάτων που ήταν «άλυτα» στο φως της ημέρας. Αρκετές σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις συνέβησαν ως αποτέλεσμα ενός ονείρου.

4. Ανακαλύψτε τον εαυτό σας

Όταν θυμάστε και ερμηνεύετε τα όνειρά σας, μπορείτε να ανοίξετε τις περίεργες και σκοτεινές πλευρές του εαυτού σας, που έχουν κρατηθεί κρυφές μέχρι τώρα.

5. Αν και δεν γνωρίζουμε το ασυνείδητό μας, εκείνο αποκαλύπτεται στα όνειρά μας

Αν καταλάβουμε πώς κατασκευάζεται το όνειρο, μπορούμε να καταλάβουμε κάτι για εκείνο το μέρος του νου μας που δεν μπορούμε να δούμε.

6. Τα όνειρα έχουν ουσία

Ο καθένας μας φτιάχνει τη δική του σειρά συμβόλων και τα χρησιμοποιούμε για να αποκρύψουμε το νόημα των ονείρων μας. Το πλοίο στο όνειρο του φοιτητή δεν σημαίνει ότι όλα τα πλοία συμβολίζουν μια οικογένεια. Πρόκειται για τη δική της ιδιοσυγκρασιακή χρήση του συμβόλου.

7. Το νόημα των ονείρων είναι κρυμμένο, επειδή η αλήθειά τους είναι άβολη και περίεργη

Τα όνειρα έχουν σκοπό να συνεχίζουν με ασφάλεια τον ύπνο μας. Για να το καταφέρουν αυτό, ικανοποιούν τις επιθυμίες μας, το μέρος εκείνο του εαυτού μας που θέλει κάτι. Για παράδειγμα, ένα παιδί που πεινά, θα ονειρευτεί ότι τρώει κάτι νόστιμο και για να συνεχίσει να ικανοποιείτε, θα συνεχίσει να κοιμάται.

Πώς να αρχίσετε να ερμηνεύετε τα δικά σας όνειρα

– Κρατήστε ένα ημερολόγιο ονείρων δίπλα στο κρεβάτι σας και γράψτε αμέσως αφού ξυπνήσετε.

– Προσπαθήστε να θυμηθείτε το όνειρο που είδατε. Όσο πιο αργά το σκεφτείτε, τόσο δυσκολότερο θα είναι να το θυμηθείτε.

– Διηγηθείτε σε κάποιον που εμπιστεύεστε το όνειρό σας. Δεν χρειάζεται να είναι ψυχοθεραπευτής. Ένας στενός φίλος ή ένας σύντροφος μπορεί να βλέπει τα πράγματα από διαφορετική γωνία και να σας βοηθήσει με την ερμηνεία.

– Σκεφτείτε το όνειρό σας σαν ένα έργο φαντασίας ή ένα ποίημα και προσπαθήστε να το ερμηνεύσετε ως τέτοιο.

Όνειρα γλυκά!

Karl Stukenberg, ψυχαναλυτής – Photo: Author/Depositphotos

Book For Thought | S1E5

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα