,

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το ikigai, το Ιαπωνικό μυστικό για μια ολοκληρωμένη ζωή

Η αναζήτηση του νοήματος και της εκπλήρωσης είναι τόσο καθολική και οικουμενική, όσο τίποτε άλλο στη ζωή. Τι δίνει στη ζωή μας νόημα; Τι

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το ikigai, το Ιαπωνικό μυστικό για μια ολοκληρωμένη ζωή

Η αναζήτηση του νοήματος και της εκπλήρωσης είναι τόσο καθολική και οικουμενική, όσο τίποτε άλλο στη ζωή. Τι δίνει στη ζωή μας νόημα; Τι μας επιτρέπει να ζήσουμε μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή, χωρίς να μετανιώνουμε για τίποτα; Αυτό ακριβώς αναζητά η Ιαπωνική αρχή του ikigai, που προσπαθεί να μας δώσει την απάντηση.

Αλλά κάνει κάτι παραπάνω από το να απαντά στην ερώτηση με γενικολογίες. Το ikigai προσφέρει ένα μοντέλο, που αποκαλύπτει ακριβώς την μοναδική εκείνη προσπάθεια που θα δώσει στη ζωή μας νόημα και ολοκλήρωση, προσφέροντας μια πραγματοποιήσιμη διαδρομή, αντί για γενικές σοφίες.

Advertisment

Το ikigai μας είναι διαφορετικό για όλους μας, αλλά ένα πράγμα που έχουμε κοινό είναι ότι ψάχνουμε για το προσωπικό μας νόημα
Hector Garcia Puigcerver (συγγραφέας του οδηγού ikigai)

Τι είναι το ikigai;

Στα Ιαπωνικά, ikigai σημαίνει «λόγος να είσαι» και οι κάτοικοι της Οκινάουα το αναφέρουν ως «λόγος για να σηκωθεί κανείς το πρωί». Είναι το μονοπάτι προς την αυτό-εκπλήρωση, μοναδικό στον καθένα με κάθε τρόπο. Το ikigai κάθε ατόμου είναι διαφορετικό, βασισμένο σε διάφορες πεποιθήσεις και αξίες και συχνά βρίσκεται χρησιμοποιώντας δύο βασικούς παράγοντες:

1. Αυτό που αγαπάτε να κάνετε

Advertisment

2. Αυτό στο οποίο είστε καλοί

Το ikigai σας είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σας, που την κάνει άξια να τη ζήσετε, εκείνες οι αυθόρμητες πράξεις και προσπάθειες, που σας έλκουν αντί να χρειάζεται να τις προσελκύσετε εσείς. Σας οδηγεί χωρίς την ανάγκη τυπικού κινήτρου, επειδή το αγαπάτε και πιστεύετε στην ικανότητά σας, επειδή είστε ικανοί σε αυτό.

Γιατί το ikigai είναι σημαντικό;

Τι είναι αυτό που κάνει τους Ιάπωνες τους μακροβιότερους ανθρώπους στον πλανήτη; Ο Dan Buettner (συγγραφέας) προσπάθησε να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Στην αναζήτησή του αυτή, μελέτησε τους κατοίκους της Οκινάουα, της Ιαπωνίας και των γύρω περιοχών και ιδιαίτερα το χωριό Kitanakagusuku που έχει προσδόκιμο ζωής τα 89 χρόνια.

Τι βρήκε ο Buettner; Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Οκινάουα της Ιαπωνίας ζουν σύμφωνα με την αρχή του ikigai. Και, όπως συμπεραίνει, πιστεύει ότι είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι κάτοικοι της Οκινάουα ζουν τόσο ολοκληρωμένες ζωές και για τόσα χρόνια.

Πώς βρίσκετε το ikigai σας;

Μια λεπτομερέστερη και πρακτικότερη λύση για το ikigai βρίσκεται στο σταυροδρόμι ανάμεσα στις τέσσερις αρχές, που αναπαριστώνται από τις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Τι είναι αυτό που αγαπάτε να κάνετε;

2. Σε τι είστε καλοί;

3. Το χρειάζεται αυτό ο κόσμος (προσφέρει αξία σε άλλους ανθρώπους);

4. Μπορείτε να βγάλετε χρήματα από αυτό;

Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να βρείτε το «γλυκό σημείο» που να αποτελεί απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, τουλάχιστον μέχρι ένα βαθμό. Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε τον σκοπό του ταξιδιού σας και το προσωπικό σας νόημα. Για παράδειγμα, αν είστε ένα καλλιτέχνης που λατρεύει να ζωγραφίζει και έχετε δουλέψει αυτή την τέχνη, υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε. Αλλά λαμβάνοντας υπόψη το ikigai, ίσως μπορείτε να γίνετε εικονογράφος.

Οι εικονογράφοι μας βοηθούν να μετατρέψουμε τις αγαπημένες μας ιστορίες σε animation στην τηλεόραση, στις ταινίες και στο χαρτί, ιστορίες που μας εμπνέουν και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας μέσω των χαρακτήρων και της ταύτισης. Επιπλέον, σε ορισμένες δουλειές, οι εικονογράφοι πληρώνονται καλά, οπότε και αυτό απαντά σε μία από τις ερωτήσεις.

Μπορεί να χρειαστείτε χρόνο, για να βρείτε το δικό σας ikigai και χρειάζεται να επιτρέψετε στην περιέργειά σας να τρέξει ελεύθερη, να εξερευνήσει τόσο εσάς, όσο και τον κόσμο γύρω σας. Αξίζει τόσο το χρόνο, όσο και την προσπάθεια.

Ποιο είναι το ikigai σας; Τι γεννηθήκατε να κάνετε; Για ποια πράγματα είστε παθιασμένοι; Και ποια είναι τα δώρα που έχετε να προσφέρετε στον κόσμο; Βρίσκοντας την χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτά μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια ευτυχισμένη, ουσιαστική και πλήρης ζωή.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση