,

Πόσο χρόνο παραμένει η νικοτίνη στον οργανισμό μας;

Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία που βρίσκεται στον καπνό, στα τσιγάρα και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Όταν κάποιος καπνίζει, το σώμα του απορροφά μέχρι

Πόσο χρόνο παραμένει η νικοτίνη στον οργανισμό μας;

Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία που βρίσκεται στον καπνό, στα τσιγάρα και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Όταν κάποιος καπνίζει, το σώμα του απορροφά μέχρι και το 90% της νικοτίνης. Ίχνη νικοτίνης θα παραμείνουν στο σώμα μας ακόμα και μετά την αποχώρηση της επίδρασής της. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πόσος χρόνος χρειάζεται ώστε το σώμα μας να απομακρύνει τη νικοτίνη και αν υπάρχει δυνατότητα να την απομακρύνουμε γρηγορότερα.

Πόσο χρόνο παραμένει η νικοτίνη στον οργανισμό μας;

Δύο ώρες μετά την πρόσληψη της νικοτίνης, το σώμα θα απομακρύνει περίπου το μισό της νικοτίνης. Αυτό σημαίνει ότι οι άμεσες επιδράσεις της νικοτίνης φεύγουν γρήγορα και έτσι οι άνθρωποι σύντομα νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε κι άλλη δόση.

Advertisment

Όταν η νικοτίνη εισέρχεται στο σώμα, διασπάται σε περισσότερες από 20 διαφορετικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της κοτινίνης, αναβασίνης και νορνικοτίνης. Οι άνθρωποι συνήθως αποβάλλουμε αυτά τα παραπροϊόντα μέσω των ούρων μας. Οι γιατροί χρησιμοποιούν τα τεστ νικοτίνης, για να μετρήσουν τα επίπεδα της νικοτίνης και τα υποπροϊόντα της μέσω:

– Ούρων

– Αίματος

Advertisment

– Σιέλου

– Θύλακες τριχών

– Νυχιών

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Κλινικής Χημείας, χρειάζονται πάνω από 2 εβδομάδες ώστε τα επίπεδα της κοτινίνης στο αίμα να φτάσουν εκείνα ενός μη καπνιστή. Χρειάζονται περισσότερες εβδομάδες ώστε τα επίπεδα των ούρων να είναι αρκετά χαμηλά. Ίχνη νικοτίνης μπορεί να μένουν στην τρίχα περισσότερο, αν και σπάνια χρησιμοποιείται εξέταση τριχών, εκτός κι αν είναι μέρος κάποιας έρευνας. Όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος και όσο περισσότερο καπνίζει, τόσο περισσότερο δυσκολότερο είναι να απομακρυνθεί η νικοτίνη από το σώμα.

Ο ακριβής χρόνος που χρειάζεται η νικοτίνη για να αποχωρήσει από το σώμα διαφέρει. Για παράδειγμα, η νικοτίνη μένει περισσότερο στον οργανισμό ανθρώπων άνω των 65 ετών. Οι γυναίκες τείνουν να επεξεργάζονται τη νικοτίνη πιο γρήγορα σε σύγκριση με τους άντρες, ειδικά αν λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.

Πόσο διαρκεί το σύνδρομο στέρησης της νικοτίνης;

Η σοβαρότητα και ο χρόνος των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης ποικίλλουν, ανάλογα με το πόσο καπνίζει ένα άτομο. Μία μελέτη του 2010 υποστηρίζει ότι όσοι καπνίζουν πέντε ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα μπορεί να μην εμφανίσουν έντονα σωματικά συμπτώματα, επειδή ο οργανισμός τους είναι λιγότερο εξαρτημένος από τη νικοτίνη. Ωστόσο, συναισθηματικά επιθυμούν ακόμα έντονα το τσιγάρο.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης της νικοτίνης είναι χειρότερα λίγες μέρες με δύο εβδομάδες μετά το τελευταίο τσιγάρο. Η πρώτη εβδομάδα είναι συνήθως η δυσκολότερη και τα συμπτώματα σταδιακά μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες. Τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα της στέρησης περιλαμβάνουν:

– Άγχος ή στρες

– Ευερεθιστότητα

– Δυσκολία στον ύπνο

– Κατάθλιψη

– Νευρικότητα

– Δυσκολία συγκέντρωσης

– Αυξημένη όρεξη

Μόλις τα σωματικά συμπτώματα φύγουν, όπως και όλη η νικοτίνη, μπορεί και πάλι να νιώθουμε την ψυχολογική επιθυμία να καπνίσουμε. Συχνά, αυτό οφείλεται στη δύναμη της συνήθειας. Η επιθυμία για νικοτίνη μπορεί να επιδεινωθεί σε ιδιαίτερες καταστάσεις, όπως περιπτώσεις έντονου στρες ή σε βραδινές εξόδους. Με τον καιρό, αυτά τα ερεθίσματα γίνονται ολοένα και ισχυρότερα.

Τσιγάρο και ηλεκτρονικό τσιγάρο

Οι εξετάσεις νικοτίνης μπορούν επίσης να εντοπίσουν στο σώμα τη νικοτίνη από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση και έτσι είναι λίγες οι έρευνες για τις μακροχρόνιες επιδράσεις του. Οι πρόσφατες έρευνες έχουν παρουσιάσει μπερδεμένα αποτελέσματα. Ορισμένες υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο εισάγει στο σώμα λιγότερη νικοτίνη, ενώ άλλοι λένε ότι τα επίπεδα της κοτινίνης και της νικοτίνης μπορεί να είναι και υψηλότερα.

Επίσης, είναι δύσκολο να διακρίνουμε πόση νικοτίνη εισπνέουμε μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και αυτό επειδή τα διαλύματα που κυκλοφορούν περιέχουν διαφορετικές ποσότητες. Επιπλέον, οι ετικέτες έχει αποδειχθεί ότι δεν αναφέρουν ακριβώς την πραγματική περιεκτικότητα σε νικοτίνη. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τους ακόλουθους παράγοντες που καθορίζουν πόση νικοτίνη προσλαμβάνουμε όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικό τσιγάρο:

– Την ποσότητα της νικοτίνης στο διάλυμα

– Την αποτελεσματικότητα των συσκευών

– Τις διαφορές στο πώς οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν, όπως τη συχνότητα και τη διάρκεια της εισπνοής.

Μπορούμε να απομακρύνουμε τη νικοτίνη από το σώμα μας;

Ο καλύτερος τρόπος να πάρουμε ένα καθαρό τεστ νικοτίνης είναι να αποφύγουμε τη νικοτίνη για πάνω από 10 μέρες πριν την εξέταση, καθώς οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν και πάλι να εντοπίσουν κοτινίνη για 10 μέρες. Δεν υπάρχει βέβαιος τρόπος γρήγορης απομάκρυνσης της νικοτίνης από το σώμα, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε το σώμα τους να λειτουργεί αποτελεσματικότερα. Οι ακόλουθες μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν τη νικοτίνη να φύγει από το σύστημά μας:

– Πιείτε πολύ νερό, για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τα νεφρά και το ήπαρ.

– Γυμναστείτε, ώστε να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματος και να απελευθερώσετε τοξίνες μέσω του ιδρώτα.

– Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://labtestsonline.org/tests/nicotine-and-cotinine

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2928221/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2953858/

https://www.cdc.gov/biomonitoring/Cotinine_BiomonitoringSummary.html

https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/15D8BBF6393C6093C2076546E6515457/S1834261214000279a.pdf/nicotine_pharmacology_toxicity_and_therapeutic_use.pdfhttps://desalledesigns.com/cdesalle/Tobacco1/development/a_04_03_01.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3859972/

https://smokefree.gov/challenges-when-quitting/withdrawal/understanding-withdrawal

https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/cigarettes-other-tobacco-products

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση