,

10 αρχές που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις οτιδήποτε

Οι περισσότεροι από μας θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας αλλά δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για το πώς. Ξεκινάμε δυναμικά στην αρχή αλλά συνήθως

10 αρχές που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις οτιδήποτε

Οι περισσότεροι από μας θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας αλλά δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για το πώς. Ξεκινάμε δυναμικά στην αρχή αλλά συνήθως μετά από λίγο χάνουμε τον αρχικό μας ενθουσιασμό, συναντάμε ορισμένα εμπόδια, και τελικά εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Ακολουθούν 10 αρχές τις οποίες αν ακολουθήσεις πιστά θα σε βοηθήσουν να πετύχεις.

10 αρχές που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις οτιδήποτε

1. Αυτογνωσία

Δεν μπορείς να πας πουθενά στη ζωή αν πρώτα δεν ξέρεις πού θες να πας. Για να μάθεις ή να αποφασίσεις τον προορισμό σου, θα πρέπει πρώτα να ανακαλύψεις ή να δημιουργήσεις τον εαυτό σου. Για να αντιληφθείς ή να προσδιορίσεις με ακρίβεια ποιες είναι οι πραγματικές σου επιθυμίες, θα πρέπει να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα του ποιος/ποια είσαι.

Advertisment

2. Πρόθεση (Κίνητρο)

Η πρόθεση, μετά την αυτογνωσία, είναι το σημαντικότερο κριτήριο για το αν θα πετύχεις η όχι. Είναι το κίνητρό σου, είναι ο αρχικός παράγοντας. Για ποιο λόγο θέλεις να πετύχεις, ποσό ισχυρό είναι το κίνητρο σου; Όσο πιο σημαντικό είναι για σένα, τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχεις. Άρα Θα πρέπει να εξετάσεις σοβαρά την πρόθεσή σου.

3. Πίστη

Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία που μιλούν για την θαυματουργή ιδιότητα της πίστης. Ορισμένοι από τους κορυφαίους ανθρώπους όλων των εποχών έχουν τοποθετήσει την πίστη σε περίοπτη θέση ανάμεσα στα εφόδια για την ευτυχία και την επιτυχία. Πίστεψε στον εαυτό σου! Πίστεψε στο στόχο σου. Άσχετα από το τι γίνεται τώρα στη ζωή σου, η πίστη σου μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Είναι απλό: Αν πιστεύεις ότι μπορείς, τότε μπορείς

4. Δράση

Μπορεί να είσαι ένα ξεχωριστό ταλέντο, μπορεί να έχεις πολλές δυνατότητες, ίσως έχεις καταπληκτικές ιδέες, αν όμως δεν δράσεις, όλη αυτή η δημιουργικότητα δεν μπορεί να εκφραστεί. Όλα αυτά που νιώθεις και σκέφτεσαι είναι δυνατότητες που θέλουν να βγουν προς τα έξω και να υλοποιηθούν. Άρα, για να γίνουν πραγματικότητα οι σκέψεις σου, πρέπει να κινηθείς, πρέπει να πράξεις.

Advertisment

5. Αυτοπειθαρχία

Κάποιες μέρες θα είσαι γεμάτος/γεμάτη ενέργεια, θα έχεις καταπληκτική διάθεση, θα βλέπεις ότι τα πράγματα πάνε τέλεια, θα ξεχειλίζεις αισιοδοξία. Τι γίνεται όμως όταν νιώθεις βαρεμάρα ή όταν έχεις κακοκεφιές; Η αυτοπειθαρχία θα σε βοηθήσει να κάνεις, αυτά που πρέπει να κάνεις, όταν πρέπει να γίνουν. Είναι σημαντικό η απόδοση σου να είναι σταθερή.

6. Επιμονή

Πολλές φορές, οι στόχοι μας δεν υλοποιούνται με τη μια. Ίσως χρειαστεί να κάνεις αρκετές προσπάθειες, ίσως χρειαστεί να αποτύχεις πολλές φορές προτού πετύχεις. Η επιμονή σου είναι ανάλογη της πίστης και της πρόθεσης σου. Αν πραγματικά πιστεύεις σε σένα και στον στόχο σου και αν έχεις μια ισχυρή πρόθεση (κίνητρο), αυτό θα φανεί στην επιμονή σου. Επιμένεις γιατί πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις, επιμένεις γιατί έχεις ένα ισχυρό κίνητρο για να πετύχεις.

7. Προγραμματισμός

Η σωστή διαχείριση του χρόνου σου είναι ουσιώδης στο δρόμο προς την επιτυχία. Προγραμμάτισε τη μέρα σου με τρόπο που να μπορείς να καλύπτεις τις υποχρεώσεις σου άλλα να σου μένει και χρόνος να ασχοληθείς με τον στόχο σου, γιατί είναι κάτι που απαιτεί καθημερινή προσπάθεια. Είτε 10 λεπτά, είτε 3 ώρες, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας. Όσο περισσότερο ασχολείσαι, τόσο το καλύτερο. Αν σε ενδιαφέρει πραγματικά ο στόχος σου, θα του δώσεις χρόνο και ενέργεια.

8. Θάρρος

Σε πολλές περιπτώσεις, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες, μπορεί να φοβηθείς, μπορεί να σκεφτείς αρνητικά, ίσως κληθείς να αντιμετωπίσεις εμπόδια που φαίνονται ανυπέρβλητα. Όμως, το θάρρος θα σε βοηθήσει να δεις καθαρά, θα σε κάνει να πράττεις ακόμα κι αν φοβάσαι. Σε συνδυασμό με την πίστη, την επιμονή και την αυτοπειθαρχία θα δεις τελικά ότι: τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο γι’ αυτόν που πιστεύει ότι μπορεί να το πραγματοποιήσει. Ο φόβος χάνεται μπροστά σε ένα όραμα που σου ζεσταίνει τη ψυχή.

9. Δημιουργικός Οραματισμός (Φαντασία)

Κάθε άνθρωπος είτε το γνωρίζει, είτε όχι, δημιουργεί την πραγματικότητά του με βάση αυτά που φαντάζεται. Ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι αλήθεια. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να χρησιμοποιείς τον δημιουργικό οραματισμό υπέρ σου. Δες τον εαυτό σου να πετυχαίνει το στόχο σου. Πώς νιώθεις για αυτό, πώς αισθάνεσαι τώρα που έχεις πετύχει; Αυτό το συναίσθημα σε συνδυασμό με το κίνητρό σου και την επιμονή σου μπορούν να ενισχύσουν τη δράση σου και να σου φέρουν πιο γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν μπορείς να το φανταστείς, μπορείς και να το αποκτήσεις.

10. Ευγνωμοσύνη

Αν δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή σου για να νιώσεις ευγνώμων, νιώσε ευγνώμων που είσαι στη ζωή! Η ευγνωμοσύνη για οτιδήποτε φέρνει μια αίσθηση ευτυχίας, κρατάει εστιασμένη την προσοχή στη θετική πλευρά της ζωής και σε αναζωογονεί με τον θετικό αντίκτυπο που έχει στην καθημερινότητά σου. Ο καλύτερος τρόπος για να πολλαπλασιάσεις την θετικότητα, την ομορφιά και την αγάπη στη ζωή σου, είναι να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Συνδύασέ τη με τον δημιουργικό οραματισμό και νιώσε ευγνώμων για την υλοποίηση του στόχου. Φαντάσου τον στόχο σου σαν να έχει ήδη υλοποιηθεί και νιώσε ευγνωμοσύνη για αυτό. Ο στόχος σου θα υλοποιηθεί γρηγορότερα. Νιώθοντας ευγνωμοσύνη για κάτι, το έλκεις στη ζωή σου.

John Evans, Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης & Προσωπικής Εξέλιξης – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φροντίδα σημαίνει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας... να τον κανακεύουμε και να του κάνουμε τα χατίρια
Χειραγώγηση και Gaslighting | Πώς να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε αυτές τις συμπεριφορές
8 μέθοδοι που μας βοηθούν να εξελιχθούμε όταν νιώθουμε εγκλωβισμένοι
Ευγνωμοσύνη: Καλλιεργώντας την ευτυχία, την υγεία και την ολοκλήρωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση