,

Η επικοινωνία είναι η βάση για όλες τις σχέσεις και κυρίως τις ερωτικές

Ποια είναι τα «μυστικά» στις ερωτικές σχέσεις; Τι συμβάλει σε μία πετυχημένη ερωτική επαφή; Τι θέλουν οι δύο σύντροφοι; Ερωτήματα που αφορούν και απασχολούν

Η επικοινωνία είναι η βάση για όλες τις σχέσεις και κυρίως τις ερωτικές

Ποια είναι τα «μυστικά» στις ερωτικές σχέσεις; Τι συμβάλει σε μία πετυχημένη ερωτική επαφή; Τι θέλουν οι δύο σύντροφοι; Ερωτήματα που αφορούν και απασχολούν όλους μας και όμως πολύ λίγο τα συζητάμε.

Οι ανεπτυγμένες επικοινωνιακές δεξιότητες είναι η βάση για όλες σας τις σχέσεις, και κυρίως τις ερωτικές. Όταν υπάρχει έλλειμμα στην επικοινωνία, τότε αφθονούν οι παρεξηγήσεις και συχνά πληγώνει ο ένας τον άλλο. Πολύ περισσότερο σε ό,τι έχει να κάνει με το σεξ. Δεν είναι εύκολο πράγμα να μιλάει κάποιος για τις ανάγκες που έχει στο κρεβάτι, ή να βρίσκει το θάρρος να «σπάσει τον πάγο» όταν πλανάται ένα δυσάρεστο συναίσθημα στην ατμόσφαιρα. Έτσι, τα σεξουαλικά διλήμματα που προκύπτουν συχνά παρεξηγούνται και μπορεί να οδηγηθείτε σε καβγάδες. Υπάρχουν κάποια μυστικά που θα σας βοηθήσουν στη σχέση σας. Ποια είναι αυτά;

Advertisment

Μάθετε πώς να επικοινωνείτε

Όταν υπάρχει καλή επικοινωνία σε ένα ζευγάρι, και οι δύο μπορούν να πουν την άποψή τους χωρίς να τους διακόψει ή να τους επικρίνει ο άλλος. Δεν έχει τόσο σημασία να βγαίνετε πάντα εσείς από πάνω. Πρέπει να μπορείτε να ακούτε τον άλλον και να ανταποκρίνεστε κατάλληλα. Η αποτελεσματική επικοινωνία επιτρέπει και στους δύο να εκφράζουν τις ανάγκες τους. Ακόμα κι αυτοί που έχουν καλό επίπεδο επικοινωνίας, μπορεί να δυσκολευτούν όταν η κουβέντα πάει στο σεξ. Στο κρεβάτι, θα χρειαστεί να επιστρατεύσετε και τη γλώσσα του σώματος, για να βοηθήσετε το ταίρι σας να καταλάβει τις ανάγκες σας.

Αποδεχτείτε τις διαφορές σας

Δεν λαμβάνουμε πάντα υπόψη ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στις καταστάσεις που προξενούν άγχος. Όταν αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα, οι άνδρες συνήθως μπαίνουν στη νοητική διαδικασία να λύσουν ένα πρόβλημα. Οι γυναίκες, από την άλλη μεριά, αντί να ψάξουν για άμεση λύση, ακούνε τον άλλον και ταυτίζονται συναισθηματικά. Αυτή η διαφορά, λοιπόν, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όταν οι προσδοκίες και οι ανάγκες είναι πολύ διαφορετικές στον άνδρα και στη γυναίκα.

Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος

Όσον αφορά τη γλώσσα του σώματος του άλλου, η κατανόησή μας και οι αντιδράσεις μας είναι καθαρά ενστικτώδεις. Είμαστε προγραμματισμένοι να αντιδρούμε στα χαμόγελα, στα φιλιά και στις αγκαλιές – φυσικά και στις σεξουαλικές προτροπές. Την επόμενη φορά που το ταίρι σας θα κάνει κάτι που σας ευχαριστεί, δώστε την απάντηση με το σώμα σας. Τεντώστε την πλάτη και σφίξτε τον με τα πόδια σας, ή σκύψτε προς τα μπρος για να διευκολύνετε τη διείσδυση. Όλες αυτές οι κινήσεις θα του περάσουν το μήνυμα ότι το απολαμβάνετε, χωρίς να πείτε λέξη. Με τον καιρό, θα μάθει να αναζητά αυτά τα «σήματα» από το σώμα σας, οπότε, αν οι αντιδράσεις σας είναι πιο ήπιες, θα ξέρετε ότι χρειάζεται να δοκιμάσετε μια άλλη στάση.

Advertisment

Θετική στάση και ενθάρρυνση

Την ώρα του σεξ, μην κάνετε ποτέ αρνητικά σχόλια – εκτός κι αν πονάτε. Εάν έχετε αρνητική στάση, σίγουρα θα χαλάσετε τη διάθεση για σεξ και μπορεί να τσακωθείτε. Αν θέλετε να πείτε κάτι, πείτε το με θετικό τρόπο: π.χ. με τη μορφή κομπλιμέντου. Πείτε του ότι είναι ωραίο αυτό που κάνει, και ότι, αν δοκίμαζε εκείνον τον άλλον τρόπο, μπορεί να ήταν ακόμη πιο απολαυστικό. Όταν καταλάβει ποια χάδια ακριβώς προτιμάτε, θα μπορεί να σας ικανοποιήσει καλύτερα.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Η βίβλος του Sex», της Laura Berman – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Εσείς «κρατάτε σκορ»; Η καθημερινή συμπεριφορά που υπονομεύει τις σχέσεις μας
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση