, , , ,

Ζώα συναισθηματικής υποστήριξης: Οι πολύτιμοι σύμμαχοί μας στην αντιμετώπιση του άγχους

Όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες, αλλά ορισμένοι άνθρωποι τις έχουν συχνότερα από άλλους. Και υπάρχουν επίσης και εκείνοι που παλεύουν με την κατάθλιψη,

Ζώα συναισθηματικής υποστήριξης: Οι πολύτιμοι σύμμαχοί μας στην αντιμετώπιση του άγχους

Όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες, αλλά ορισμένοι άνθρωποι τις έχουν συχνότερα από άλλους. Και υπάρχουν επίσης και εκείνοι που παλεύουν με την κατάθλιψη, με το άγχος και με τις κρίσεις πανικού. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες σε τέτοιες περιπτώσεις, από φαρμακευτική αγωγή μέχρι ψυχοθεραπεία (ή και ο συνδυασμός των δύο).

Μια θεραπεία που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις δύο και χρησιμοποιείται πια όλο και συχνότερα είναι η χρήση ζώων Συναισθηματικής Υποστήριξης, τα οποία μας βοηθούν να ξεπεράσουμε κρίσεις.

Advertisment

Τι είναι ένα ζώο Συναισθηματικής Υποστήριξης;

Αν και τα κατοικίδια χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αν όχι χιλιάδες, για συντροφιά, η έννοια του Ζώου Συναισθηματικής Υποστήριξης είναι σχετικά καινούρια. Πρόκειται για ένα κατοικίδιο που έχει συστήσει ένας ψυχολόγος, ψυχίατρος ή γενικά ιατρός σε έναν ασθενή ως μέρος της διαδικασίας βελτίωσης της ψυχικής του ευεξίας.

Ο στόχος είναι η παροχή παρηγοριάς στον ασθενή, ένα θετικό στοιχείο που σταματά την κρίση και στρέφει αλλού την προσοχή του. Σχεδόν κάθε ζώο μπορεί να παρέχει ψυχολογική βοήθεια σε έναν άνθρωπο. Φυσικά μιλάμε για κατοικίδια, αλλά συνήθως οι σκύλοι είναι οι πιο κατάλληλοι σε αυτό τον ρόλο λόγω της ιδιαίτερα ανεπτυγμένης ενσυναίσθησης που έχουν.

Πώς ένα ζώο μπορεί να βοηθήσει στο άγχος;

Τα ζώα Συναισθηματικής Υποστήριξης βοηθούν το άτομο που υποφέρει, προσφέροντάς του μια συναισθηματική διέξοδο. Αν και τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν ή να κατανοήσουν πλήρως τι περνά ο ασθενής, του παρέχουν μια πολύτιμη βοήθεια όταν κανείς άλλος δεν είναι δίπλα τους εκείνη τη στιγμή. Αυτό που κάνει τη βοήθεια τόσο ιδανική είναι ότι ένα ζώο ποτέ δεν κρίνει εκεί που κάποιος άνθρωπος θα έπεφτε σε αυτήν την παγίδα ή θα έσπευδε να δώσει μια ανεπιθύμητη συμβουλή την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Advertisment

Τα ζώα έχουν την «μαγική» ικανότητα να αποδιώχνουν συναισθήματα άγους μέσω της παροχής μιας ξεχωριστής τρυφερότητας. Φυσικά, η συμβίωση με ένα κατοικίδιο, πόσο μάλλον με ένα εκπαιδευμένο ζώο Συναισθηματικής Υποστήριξης, περιλαμβάνει και την επαρκή φροντίδα του ζώου, το οποίο θέλει κι εκείνο να λαμβάνει την αγάπη και την κατάλληλη προσοχή από τον ιδιοκτήτη του.

Όμως, η σχέση αυτή είναι μοναδική και δεν εξισώνεται με καμία άλλη σε όλη την πορεία ζωής του ανθρώπου. Και το παρακάτω βίντεο το αποδεικνύει, δείχνοντας πώς ένα τέτοιο ζώο ανταποκρίνεται σε μια κρίση πανικού.

Πηγή: esadoctors.com/emotional-support-animal-anxiety/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Tiktoker έσωσε σκύλο που τον βρήκε στη θάλασσα στα ανοιχτά της Πάρου!
Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση