, , , ,

Βαλσαμόχορτο: Το παιδί του ήλιου – του Stephan Rousseau

Βασική ιδιότητα: Χαρά Το βαλσαμόχορτο είναι ένα υπέροχο μικρό φυτό. Είναι από εκείνα τα φυτά που οι γιαγιάδες μας φυλούσαν στα ντουλάπια της κουζίνας

Βαλσαμόχορτο: Το παιδί του ήλιου - του Stephan Rousseau

Βασική ιδιότητα: Χαρά

Το βαλσαμόχορτο είναι ένα υπέροχο μικρό φυτό. Είναι από εκείνα τα φυτά που οι γιαγιάδες μας φυλούσαν στα ντουλάπια της κουζίνας τους για να αντιμετωπίζουν απλές ασθένειες.

Το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα σημαντικότερα φαρμακευτικά φυτά της ευρωπαϊκής, μεσογειακής και σλαβικής παράδοσης. Ανθίζει κοντά στο καλοκαίρι σε λιβάδια που βρίσκονται σε δάση, δρόμους ή σε βουνοπλαγιές. Λειτουργεί σαν ηλιακή μπαταρία απορροφώντας όλο το φως του ήλιου κι έτσι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όταν το χρειαζόμαστε.

Advertisment

Είναι το καλύτερο φάρμακο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, και χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά κατά τη διάρκεια του χειμώνα γι’ αυτόν τον σκοπό. Στη Γερμανία χρησιμοποιείται τόσο όσο και τα ψυχοτρόπα φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Αποτελεί επίσης ένα δραστικό φάρμακο για τη θεραπεία πολλών δερματικών παθήσεων. Το τσάι και το έλαιό του έχουν κόκκινο χρώμα και είναι ελαφρώς πικάντικο.

Πνευματικές ιδιότητες

Το βαλσαμόχορτο μοιάζει με ένα μικροσκοπικό σκανταλιάρικο πνεύμα, γεμάτο δύναμη και χαρά. Θεραπεύει άμεσα στοχεύοντας κατευθείαν στον πυρήνα του προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι νωθρός, μετά από λίγες ημέρες θεραπείας θα ανανεωθεί η ενέργεια και τα κίνητρά του. Αν κάποιος νιώθει μπερδεμένος, το βαλσαμόχορτο θα τον βοηθήσει να βρει και πάλι νόημα και κατεύθυνση στη ζωή του.

Το βαλσαμόχορτο θα είναι το κύριο φυτό με το οποίο θα δουλέψουμε στο επόμενο retreat που θα γίνει στην Εύβοια τον Σεπτέμβριο. Εδώ θα εστιάσουμε στο αίσθημα της χαράς ως μια πόρτα που θα μας οδηγήσει στην αυτογνωσία. Θα χρησιμοποιήσουμε τα φυτά που συλλέξαμε αυτό το καλοκαίρι στον Ταΰγετο.

Advertisment

Όπως όλα μέσα στη Φύση, τα περισσότερα φυτά διαθέτουν έναν συνδυασμό θετικών και αρνητικών στοιχείων. Το βαλσαμόχορτο είναι ένα από τα ελάχιστα φυτά που γνωρίζω ότι είναι γεμάτα με φως. Επειδή λοιπόν είναι πολύ ισχυρό, χρειάζεται να χρησιμοποιείται με σεβασμό και επίγνωση (διαβάστε τις παρενέργειες).

Θεραπευτικές χρήσεις

Φροντίδα του δέρματος

Αν το δέρμα σας έχει τάση λιπαρότητας, χρησιμοποιήστε βαλσαμέλαιο μαζί με ένα ξηρό έλαιο, όπως το αμυγδαλέλαιο, αντί για ελαιόλαδο. Θεραπεύει τα ηλιακά εγκαύματα, την ξηροδερμία, την ακμή ή μπορεί απλώς να χρησιμοποιηθεί για τη βασική φροντίδα του δέρματος. Εφόσον δεν εκθέτετε το δέρμα σας σε δυνατό ήλιο, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε καθημερινά (βλ. συνταγή παρακάτω).

Χειμερινή κατάθλιψη

Αυτή αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του βαλσαμόχορτου. Αν νιώθετε λίγο πεσμένοι ψυχολογικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορείτε να ακολουθήσετε μια σύντομη θεραπεία με τσάι βαλσαμόχορτου για 3 έως 7 ημέρες (βλ. συνταγή παρακάτω).

Το βαλσαμόχορτο είναι προσαρμογόνο βότανο, που σημαίνει ότι προσαρμόζεται σε αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Για παράδειγμα, μπορεί να σας κάνει να κοιμάστε πολύ βαθιά ή να σας δώσει τόση πολλή ενέργεια που θα θέλετε να κάνετε πάρτι όλη νύχτα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον τρόπο που θα σας επηρεάσει και η εμπειρία σας μπορεί να αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Αν το πίνετε το βράδυ, ξεκινήστε με μισό φλιτζάνι και περιμένετε μισή ώρα πριν πιείτε περισσότερο. Αυτό θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να δείτε πώς λειτουργεί το φυτό για σας.

Βασικές θεραπείες

Βαλσαμέλαιο

Eίναι πολύ εύκολο να φτιάξετε βαλσαμέλαιο. Γεμίστε μισό βάζο με μίσχους, λουλούδια και φύλλα και ύστερα γεμίστε το εντελώς με κάποιο έλαιο της επιλογής σας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το στον ήλιο και ανακινείτε το ελαφρά κάθε λίγες ημέρες. Μετά από 3 με 4 εβδομάδες, το έλαιο θα πάρει κόκκινο χρώμα. Φιλτράρετε το έλαιο για να αφαιρέσετε το φυτό, και το βαλσαμέλαιο είναι έτοιμο.

Γι’ αυτή τη συνταγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκα και ξηρά φυτά. Αποτελεί το τέλειο φάρμακο για σχεδόν κάθε είδους δερματικά προβλήματα – από ηλιακά εγκαύματα μέχρι ακμή, εγκαύματα ή ξηροδερμία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλώς ελαιόλαδο γι’ αυτό το παρασκεύασμα ή ένα ηπιότερο έλαιο όπως το αμυγδαλέλαιο.

Τσάι βαλσαμόχορτου

Μπορείτε να φτιάξετε το τσάι με μια χούφτα βαλσαμόχορτο σε μισό λίτρο νερού. Βάλτε το σε χαμηλή φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το σε ακινησία για άλλα 20 λεπτά. Μπορείτε να πιείτε από 1 ως 3 φλιτζάνια την ημέρα. Και πάλι, προσέξτε τον τρόπο που σας επηρεάζει το φυτό. Αν σας δίνει πολλή ενέργεια, πιείτε το το πρωί. Αν σας φέρνει υπνηλία, πίνετέ το το βράδυ (διαβάστε τις παρενέργειες).

Παρενέργειες

Το βαλσαμόχορτο μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει την επίδραση άλλων φαρμάκων. Αν ακολουθείτε κάποια θεραπεία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Τα άτομα με καρδιακά προβλήματα θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τη χρήση του.

Φωτοευαισθησία

Το βαλσαμόχορτο αυξάνει τη φωτοευαισθησία, που σημαίνει ότι τα μάτια σας μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητα στο φως όπως επίσης και το δέρμα σας στον ήλιο. Μην χρησιμοποιείτε το έλαιο πριν κάνετε ηλιοθεραπεία ή κολυμπήσετε στη θάλασσα. Αν πίνετε τσάι βαλσαμόχορτου, προσέξτε τι αντίδραση έχετε στον ήλιο. Μπορείτε πάντως να το χρησιμοποιήσετε κι ως έλαιο για να ενυδατώσετε το δέρμα σας μετά από παραμονή στον ήλιο.

Εκτός κι αν συνεργάζεστε με κάποιον καταρτισμένο φυτοθεραπευτή ή βοτανολόγο, μην πίνετε τσάι βαλσαμόχορτου για περισσότερες από 7 συνεχόμενες ημέρες όταν χρησιμοποιείτε το είδος του δυνατού τσαγιού που παρουσιάζω σε αυτό το άρθρο. Οι συγκεκριμένες θεραπείες αποτελούνται από φαρμακευτικά τσάγια και πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Είναι πολύ αποτελεσματικές, αλλά αν τις χρησιμοποιήσετε για αρκετές εβδομάδες μπορεί να διαταράξουν τις λειτουργίες του οργανισμού σας.

Διαβάστε: Βαλσαμόλαδο: Πως να το φτιάξετε, θεραπευτικές ιδιότητες, τρόποι χρήσης και παρενέργειες

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γαύδος: Πρώτη στάση για πάνω από 4.000 και 75 διαφορετικά είδη μεταναστευτικών πουλιών
Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση