, , , , ,

Έλαιο ευκαλύπτου: Τα οφέλη και οι χρήσεις αυτού του ιδιαίτερου αρώματος

Το έλαιο ευκαλύπτου παράγεται στους αδένες πολλών ειδών ευκαλύπτου (υπάρχουν συνολικά πάνω από 400) και εντοπίζονται κυρίως στην Αυστραλία, στην Τασμανία και σε άλλα

Έλαιο ευκαλύπτου: Τα οφέλη και οι χρήσεις αυτού του ιδιαίτερου αρώματος

Το έλαιο ευκαλύπτου παράγεται στους αδένες πολλών ειδών ευκαλύπτου (υπάρχουν συνολικά πάνω από 400) και εντοπίζονται κυρίως στην Αυστραλία, στην Τασμανία και σε άλλα κοντινά νησιά. Το Eucalyptus globulus αποτελεί την κύρια πηγή ελαίου σε όλο τον κόσμο.

Το ιστορικό φαρμακευτικής χρήσης του ελαίου ευκαλύπτου χρονολογείται από την εποχή των αυτόχθονων Αυστραλών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τόσο τα φύλλα όσο και τις ρίζες του φυτού ως φάρμακα. Όταν οι Άγγλοι άποικοι άρχισαν να φτάνουν στην Αυστραλία στα τέλη του 1700, υιοθέτησαν σύντομα το έλαιο ευκαλύπτου ως ιατρική θεραπεία.

Advertisment

Στην πραγματικότητα, όταν ο Γενικός Χειρουργός Τζον Γουάιτ έφτασε το 1788, ενδιαφέρθηκε αμέσως για τον ευκάλυπτο, σύμφωνα με δημοσιεύματα από το προσωπικό του ημερολόγιο. Μέχρι το 1790, είχε αποστάξει ένα τέταρτο λάδι ευκαλύπτου και το έστειλε πίσω στην Αγγλία για δοκιμή, όπου τελικά χρησιμοποιήθηκε ως απολυμαντικό για τον καθαρισμό των πληγών και την ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση.

Τα οφέλη του ελαίου ευκαλύπτου στην υγεία

Τα οφέλη του ελαίου ευκαλύπτου για την υγεία είναι ποικίλα, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας προτού πολλοί από αυτούς τους ανέκδοτους ισχυρισμούς μπορούν να δοθούν ως επίσημες συστάσεις. Ωστόσο, εδώ έχουμε συγκεντρώσει κάποια από τα πιο πολλά υποσχόμενα οφέλη από το έλαιο ευκαλύπτου μέχρι σήμερα:

1. Φαίνεται να ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους και αρθραλγίες

Αυτό το ισχυρό έλαιο χρησιμοποιείται ως τοπικό αναλγητικό, ειδικά μετά από προπόνηση. Έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς με αρθρίτιδα ανέφεραν λιγότερο πόνο και βελτιωμένη διάθεση μετά από τοπική εφαρμογή αιθέριων ελαίων λεβάντας, μαντζουράνας, ευκαλύπτου, δεντρολίβανου και μέντας, τα οποία αραιώθηκαν με ένα έλαιο βάσης.

Advertisment

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου ευκαλύπτου φαίνεται πως ευθύνονται γι’ αυτές τις ανακουφιστικές ιδιότητες. (Μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι το έλαιο ευκαλύπτου μείωσε την έκφραση του φλεγμονώδους ενζύμου COX-2 κατά τουλάχιστον 25%).

2. Δρα ενάντια σε μύκητες κατά την επούλωση πληγών

Σε μια μελέτη του 2016, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το έλαιο ευκαλύπτου είχε ένα «ευρύ φάσμα βιολογικής δραστηριότητας» που περιλάμβανε αντιμικροβιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες. Σε μια άλλη μελέτη, το έλαιο ευκαλύπτου βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του Trichosporon ovoides, του μύκητα πίσω από την Piedra, μιας μυκητιασικής λοίμωξης που εμφανίζεται στη βάση της τρίχας τόσο στο κεφάλι όσο και στο σώμα.

3. Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα

Λόγω των αντιμυκητιακών ιδιοτήτων του ελαίου ευκαλύπτου, μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε τον αέρα του σπιτιού μας. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα αντιμυκητιακά αιθέρια έλαια μπόρεσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των μυκήτων και της μούχλας που υπάρχει στον εσωτερικό αέρα, τα οποία μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι από τους αγωγούς και τα φρεάτια. Η χρήση λαδιού ευκαλύπτου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το σκοπό αυτό.

4. Ανακουφίζει από συμπτώματα κρυολογήματος

Μελέτη διαπίστωσε ότι το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να έχει αντιβακτηριακές επιδράσεις στα παθογόνα βακτήρια που βρίσκονται στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Το λάδι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως ένας φυσικός τρόπος ανακούφισης των συμπτωμάτων του κρυολογήματος όπως του βήχα και του πονόλαιμου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δραστική ένωση του ελαίου ευκαλύπτου 1,8-cineole μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βλέννας από τις αναπνευστικές οδούς και δρα ως φυσικό κατασταλτικό του βήχα, γι ‘αυτό και το έλαιο ευκαλύπτου είναι βασικό συστατικό σε αρκετά φαρμακευτικά προϊόντα.

5. Βοηθά στην καταπολέμηση της ουλίτιδας και φρεσκάρει την αναπνοή

Υπάρχουν επίσης έρευνες που υποστηρίζουν τα οφέλη του ελαίου ευκαλύπτου στην οδοντιατρική. Χάρη στις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το έλαιο φαίνεται να βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την τερηδόνα. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό περιοδοντολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη εκχυλίσματος ευκαλύπτου στα ούλα θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της καλής οδοντικής υγείας και στη φρεσκάδα της αναπνοής.

Υπάρχουν παρενέργειες που χρειάζεται να προσέξουμε;

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο για τη θεραπεία συγκεκριμένης πάθησης, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε πρώτα το γιατρό σας. Υπάρχουν μερικές ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το έλαιο ευκαλύπτου, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και των εγκύων. Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ θεωρεί ότι το λάδι πιθανότητα να μην είναι ιδιαίτερα ασφαλές για παιδιά, καθώς μπορεί να βλάψει ή να επιβραδύνει την αναπνοή. Ενώ το λάδι μπορεί να είναι ασφαλές για εγκύους, δεν συνιστάται ακόμη μέχρι να εξεταστούν οι πιθανές παρενέργειες και επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου.

Τα περισσότερα αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένου του ελαίου ευκαλύπτου, είναι πολύ καυστικά για να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα χωρίς έλαιο βάσης. Εάν το κάνετε αυτό, πιθανότατα θα εμφανίσετε ερεθισμό.

Τέλος, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων στο έλαιο ευκαλύπτου, ειδικά με τοπική χρήση. Εάν είστε αλλεργικοί στο έλαιο τσαγιού, πιθανότατα να είστε αλλεργικοί και στο έλαιο ευκαλύπτου, καθώς περιέχουν πολλές από τις ίδιες ενώσεις.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/benefits-of-eucalyptus-oil-and-how-to-use-it

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση